НачалоВидео ревюБарселона през камерата на Samsung Galaxy S22 Ultra

Барселона през камерата на Samsung Galaxy S22 Ultra

3340
Написана от  nixanbal

Барселона е едно от онези места, на които си струва да се връщаш отново и отново, независимо колко пъти си го посещавал и колко от него си успял да разгледаш. Винаги има какво още - да видиш, да опиташ и да преживееш. Преди няколко седмици бях там за може би 11 или 12 път и вече нямам търпение да отида пак. Поводът отново беше MWC, който се провежда в каталунската столица от години, но, дори без него, това е първото място, което бих ви препоръчал да посетите при следващото си пътуване. Този път пътувах с новия Galaxy S22 Ultra, който е най-способният камерафон на Samsung досега и използвах случая да тествам камерата му.

Как снима Galaxy S22 Ultra и кои са някои от любимите ми места в Барселона - ще ви разкажа на следващите редове...

Преди всичко, няколко думи за спецификациите на камерата и защо казвам, че Galaxy S22 Ultra е един от най-способните камерафони. Основната камера е 108 МР със сензор с размер 1/1.33", размер на пикселите от 0.8 μm или 2.4 μm при обединяване на 9 пиксела в 1. Обективът е с бленда f/1.8 и има оптична стабилизация. Втората камера е 12 МР с ултраширок обхват от 120 градуса и автофокус, служещ и при макро снимки, третата е 10 МР за 3х оптично приближение, а четвъртата е отново 10 МР, но с перископна система и осигурява впечатляващ 10-кратен оптичен зуум.

Е, имаме техническите характеристики, така че - да започваме от любимия площад в Барселона - Испания, над който се намира един чудно красив дворец.

снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra

снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra

снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra

Дворецът всъщност днес е Каталунски национален музей на изкуствата и е изключително красив, а от тук надолу се разкрива страхотна гледка, която е идеална за тест на т.нар. Space Zoom, или възможността за до 100х приближение. Това, което виждате, е хълмът Тибидабо - най-високият наоколо, върху който има римокатолически храм и - забележете - увеселителен парк. При 100-кратен зуум можете да разберете какво точно снимате, но, както винаги казвам - тези кадри не са с особена фотографска стойност - по-скоро това е интересна демонстрация на какво е способен S22 Ultra. При 30х зуум обаче нещата са доста по-ясни и изображенията са подходящи за споделяне в социалните мрежи. Връщам се още малко назад и стигам 10- и 3-кратен, но вече оптичен зуум, при които почти няма загуба в качеството и снимките са чудесни.

Имайте предвид между другото, че оптичната стабилизация играе важна роля при цялото това сериозно приближение, но смартфонът използва и цифрова стабилизация, подпомогната от изкуствен интелект. Последното е може би най-ценното в случая, защото ще забележите как дребни трептения на ръката изобщо няма да отместят фокуса ви от обекта, който държите в кадър.

снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra

снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra

Следващата спирка е малко по-нагоре по хълма Монджуик, на който се намираме. Тук е Олимпийският стадион от игрите през 1992 г., както и телекомуникационната кула, на която казваме "иглата" - видимо защо. Тук отново разчитах на различните камери за приближение, за да разгледам въпросната кула по-отблизо. И отново - с до 30 пъти зуум могат да се запазят много детайли и кадрите са абсолютно използваеми.

снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra

Оттук се открива красива гледка към града, а тази тераса се оказа страхотно място за портрети. За портретния режим може да използва основната или телефото камерата за 3х оптичен зуум. В първия случай получавате по-широк обхват, който не бих казал, че е супер за портрети, но пък разчитате и на повече уловена светлина, а това е ценно при нощни снимки. Зуум камерата пък е с по-подходящо фокусно разстояние за близки снимки на хора и се справи супер в тази ситуация с ярко слънце. Всъщност бих казал, че това са едни от най-добрите портретни снимки, които съм правил някога, и то не само заради човека пред обектива.

снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra

снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra

снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra

Продължихме разходката край пристанището, където крясъците на чайките допълват морския пейзаж с десетки малки и големи яхти. Алеята с палмите е любимо място за разходка, а в нейния край е крайбрежният квартал Ла Барселонета, в който бяхме отседнали преди няколко години. Тук е и плажът на Барселона, около който се е случвало да виждам и сърфисти през февруари.

снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra

снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra

Следва още едно чудно място за разходки - паркът на Цитаделата. В него е и прословутият зоопарк на Барселона, в който аз до ден днешен не съм влизал, но обещавам при следващото си посещение да стигна до него. В парка има красиви езера, алеи с цветя и може би най-забележителното - голям фонтан, под който плуват различни видове птици. Нямах търпение да поснимам тук с Galaxy S22 Ultra заради ярките цветове и красивите орнаменти на фонтана, които се оказаха перфектен обект за снимки със зуум камерите. Освен това постоянно движещите се патици и гъски са винаги интересни за кадрите, а и изпитание за скоростта на автофокуса.

Минахме набързо и през площад Каталуния, който Валя нарича "площада с гълъбите" и тук ще ви покажа защо. Освен стотици гълъби, на Пласа Каталуния този път имаше и демонстрация срещу Путин и агресията на Русия в Украйна. Огромните фонтани пък бяха осветени в цветовете на украинското знаме.

снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra

снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra

снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra

Междувременно, разбира се, прескочихме през няколко любими места за храна, като Koku Kitchen, в който можете да опитате разкошен рамен, гьоза и кимчи. Новото топ място за нас обаче се оказа La Pepita в Грасия, където си облизахме пръстите и преди 2 години, а сега посетихме два пъти, въпреки че беше супер трудно да се доредиш до маса без резервация. Имайте предвид, че хората тук излизат за вечеря по-късно - към 21 часа, така че повечето резервации са за тогава.

Ако искате да хапнете на крак - супер туристическо, но пък и за дължително за посещение място е пазарът Ла Бокерия, който е удобно разположен на популярната улица Ла Рамбла. Въпросната Бокерия, която шеговито наричам женския пазар, предлага най-ярките цветове, най-интересните плодове, сладкиши, автентична местна кухня и морски дарове. Можете да опитате стриди на крак, да си вземете сандвич с хамон или някой чуден плод, който не сте опитвали досега.

снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra

снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra

снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra

Последната вечер решихме да повървим по-дълго и отидохме до Ла Саграда Фамилия, която сякаш всяка година е малко по-различна от преди, но все още не е съвсем завършена. Приказната базилика, проектирана от Гауди, се очаква да бъде финализирана през 2026 г., но дори с надвисналите над нея кранове винаги е била задължителна спирка за туристите и успява да накара и мен всеки път да се загледам в малките детайли, за да открия неочаквани нови орнаменти. Тук беше идеалната възможност за нощен камератест на Galaxy S22 Ultra и нямах търпение за него, имайки предвид какъв акцент беше т.нар. Nightography при премиерата на цялата серия S22.

снимки със Samsung Galaxy S22 Ultra

Това беше малка част от моето скорошно посещение на любимата Барселона, която не бих могъл да уловя в цялостна картина, дори с десет подобни видеа. Надявам се, че виртуалното пътешествие ви е било интересно, а и че сте добили представа за това как се представя камерата на Galaxy S22 Ultra. В nixanbal вече можете да гледате и детайлно ревю на смартфона, в което споделям повече за работата ми с него в продължение на две седмици.

5 ключови нови екстри на Samsung Galaxy Z Flip4

Samsung Galaxy Z Flip4 дебютира през август и бързо успя да се наложи като достоен наследник на Flip3 - най-популярният…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer