НачалоblogНаградите на M-Tel Media Masters и как в-к "Янтра Днес" се размина с титлата

Наградите на M-Tel Media Masters и как в-к "Янтра Днес" се размина с титлата

mtel-media-masters-2010-banner-nixanbal

Както мнозина от вас вероятно знаят, на 30 април се проведоха първите награди M-Tel Media Masters, чиято цел бе да отличат най-добрите журналистически постижения в областта на телекомуникациите и да се превърнат в ежегодна традиция. За първото отговаря журито, а за второто – поживём – увидим. Аз участвах и не спечелих, но в този пост няма да се оплаквам, защото, трябва да сте забелязали, в блога си не се жалвам и не мрънкам колко несправедлив е животът и как светът е срещу мен, за да не ми е гот. Не. Вместо това обаче имам няколко реда за споделяне, в които ще се опитам да предам поне някои дребни детайли от церемонията по награждаването. От моя гледна точка, разбираш ли.

Кой присъства. Защо присъства. Кой остана с пръст в уста. Кой спечели. За какво спечели. Какво спечели. Ако отговорите на тези въпроси представляват интерес за вас, давайте нататък...

override_mb

Фредерик Бегбеде беше основен гост. Френски писател, не го търси в Google. Не, не е съосновател на Франс Телеком и не държи акции в Alcatel, а не се сещам да има и друга връзка с телекомуникациите, освен че ползва мобилен телефон, предполагам.

begbede-mtel-media-mastersБегбеде обаче е духовит и умен човек, от когото има какво да чуеш, дори темата да не му е свойствена. Е, на сцената на Media Masters той действително не изглеждаше да е в свои води, изреждайки плюсовете и минусите на телекомуникациите. Честно, чак усетих неудобството му и се върнах обратно в 11 клас, когато в час по немски се потяхме над т.нар. литературна форма Erörterung, но за нея друг път. Като цяло монологът беше увлекателен, или поне след едно определено време, когато самият Бегбеде се оживи и започна емоционално да повишава тон, призовавайки да не звъним по проклетия мобилен на съседа си, а просто да направим две крачки през коридора и да го попитаме как е на живо. Абсолютно подкрепям – съвсем намясто казано. Макар че мястото всъщност беше наето от М-Тел, които изкарват пари именно от телефонни обаждания и с тях после плащат хонорари на специални гости по събитията си... Дано Бегбеде си е взел парите предварително.

След речта на Бегбеде, водещите на събитието – триото от „Тройка на разсъмване” по р. Витоша, преминаха директно към награждаването. И слава Богу, имам наблюдения, че на журналистите бързо им доскучава на подобни ивенти – все пак търсим да извлечем само най-същественото и пълнежът дразни. Къде пък се сложих и аз при журналистите – блогър с блогър.

На сцената насядаха шестима авторитетни представители на медиите, от които са номинираните за призовите три места, като задачата им, подозирам, беше да изброят максимален брой суперлативи по адрес на автора, техен служител, за под минута време. За всеки потенциален победител изгледахме кратко клипче с коментар на материала му от член на журито и след това популярни личности излизаха на сцената, за да връчат приза.

Наградите бяха грамота, 5000 лв. и лаптоп за първо място, а за подгласниците грамота, смартфон и 2000 и 1000 лв. за второ и трето място съответно. Същите важат и за двете категории, в които се състезаваха материалите – Печатни и Електронни медии.

begbede-mtel-media-masters-2И така, след като видяхме номинациите в Печатни медии, нещата бързо се изясниха. Специализираните списания бяха представени от Computerworld, а другите... другите всъщност май бяха само вестници. Знаете ги – Труд, Стандарт, Сега, Днес, Утре... Пълна скука, а? Да, ама не, както казваше Петко Бочаров, който м/у другото връчи една от наградите. Гвоздеят в номинациите при печатните медии беше не кой да е, а всеизвестният вестник Янтра Днес!!! Всъщност известен от вечерта на 30 април, тъй като преди това със сигурност дори баба ви от Велико Търново не го беше чувала. За огромно съжаление на всички ни, подговени за 100-процентово шоу, а и на възрастната женица, представителка и предполагам главен редактор на Янтра днес, медиата остана без приз и място в тройката. Все пак статията на Здравка Маслянкова е в ТОП 6 на най-добрите материали за телекомуникациите от началото на 2009 насам, ей!

След наградите в тази категория мнозина излязоха от залата (хале на Inter Expo Center), а останалите зачакахме с още по-широки усмивки номинациите при Електронните медии. Все пак в-к Янтра Днес си има и уебсайт, ако щете вярвайте, имат си. В тази категория бяха номинирани двама автори, които познавам и уважавам като професионалисти – Стоян Тошев от hicomm.bg и Момчил Карабулев от mobilebulgaria.bg. Дето се вика – ако не спечели някой от тях, кой? Повтарям се – да, ама не! Все пак електронни медии означава още телевизия и радио, така че три от номинациите бяха за обичаните от всички българи и техните баби – БНТ, bTV и НОВА. Забавно, но наградите отидоха именно за репортажите от тези три медии. Сега като се замисля, май независимото жури е имало нужда от визуални и аудио стимули на сетивата, за да може да присъди награда. Вярно, че и в сайтовете могат да се публикуват клипове, но конкретните два материала от hicomm и mobilebulgaria си бяха чист текст с някоя снимчица тук-там – казвам ви, постна работа, не е като 20-минутно видео с всичкото си му интервюта, анализи, ексклузивни включвания на ключови фигури от обществения живот и, разбира се, безценната разходка по софийска улица с микрофон в ръка за финалната сцена.

Обаче някои разходки не бяха точно в столицата, тъй като репортажът от БНТ например беше със заглавие „Села без телевизия” и беше сниман сещате се къде – в някоя подбалканска вилна зона или в затънтено селце в Източни Родопи. Все пак хората там имат слаб телевизионен сигнал, ако въобще са си купили приемник и това си е проблем. Трябва да се отрази, трябва да се награди в името на телекомуникациите, в името на технологиите и развитието им! Всеки телевизор – прозорец към света, всеки репортаж за него – крачка напред!

override_mb

За M-Tel Media Masters 2011... евентуално

Извън кръга на шегата ми се ще, от позицията на обикновен блогър с лично мнение, да посъветвам М-Тел догодина да направят отделна категория за телевизия (и радио), отделна за сайтове и още по-отделна за блогъри, нищо че в това първо издание nixanbal.com беше единственият включил се блог. Може пък следващия път някой колега блогър да реши, че има какво да каже в подобен конкурс. Също така ми се ще организаторите да изяснят какво търсят, защото специализираните издания бяха директно отсечени този път. Факт.

Държа също да отбележа, че не вярвам в конспирациите, които ни дебнат от всеки ъгъл, но има някои петънца, които М-Тел трябва да опита да изчисти за 12 месеца, така че догодина събитието да не оставя хората с впечатление, че нещо не е съвсем наред и че всичката тая дандания е била, както често чувам, евтин PR... А и все пак ще изпратят покани за участие, на които ще очакват някой да се отзове, нали така?

За финал ще поздравя журито за безпристрастния му избор, но някак си си представях, че то трябва да присъства на церемонията по награждаването, хм? Все пак говорим за същите тия хора, които то е избрало и наградило. Щеше да е добре освен на кратките видеовизитки към номинираните материали да видим журито и на живо, да поздрави гостите, пък и да обясни на две на три защо авторите, които в клиповете сочи за фаворити останаха извън челните тройки. Уви, никой от Тома Томов, Калина Андролова, Георги Лозанов, Раймонд Вагенщайн, Милен Вълков и Милена Атанасова не присъстваше.

А, и още нещо. Не мога да не кажа думичка и за наградите – материалните де, в такъв свят живеем. Смартфонът за второ и трето място беше HTC Tattoo – 229 лв. от М-Тел. Лаптопът за първото място – нетбук на ViewSonic, вероятно по-евтин от телефона. Честно, е*бавате ли се? Това, естествено, няма да направи впечатление на колегите от в-к Янтра Днес, че даже и на тези от в-к Труд. Но, за Бога, на събитието присъстваха редактори от специализирани медии, които имат идея, че това е утайката от продуктовия каталог на М-Тел. Ние бяхме там, макар и без грамота, 5000 лв. и технологичния шит на ViewSonic.

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer