НачалоНовиниbob е новата услуга на М-Тел – ще разчита на атрактивни условия, но интересното предстои

bob е новата услуга на М-Тел – ще разчита на атрактивни условия, но интересното предстои

35372
Написана от  nixanbal 13 октомври 2011
bob е новата услуга на М-Тел – ще разчита на атрактивни условия, но интересното предстои

Оказа се, че сините хора не са от някоя политическа партия, не са тук и за предпремиерата на Avatar 2. Както вчера вероятно сте прочели тук в блога, bob е името на нов подбранд на М-Тел, който представя у нас нова услуга. По примера на оператора A1 в Австрия, bob предлага атрактивна цена на минута и SMS към всички мрежи в България, няма месечна такса, няма и минимално месечно потребление, което да изисква от клиентите. Дали обаче bob е за вас?

Няма месечна такса и минимално потребление

Стартовият пакет (SIM картата) струва 14.90 лв. и включва 150 минути и 150 SMS към всички национални мрежи с валидност 30 дни. При купуване на новата карта трябва да ви регистрират в системата, като предоставите лични данни – т.е. услугата се активира на принципна на предплатените карти. След това веднага можете да започнете да я използвате, като в края на отчетния период всеки месец плащате това, което сте изговорили. Няма месечна такса и минилано потребление, така че ако не използвате картата през декември например, януари няма да плащате нищо.

Номерата на SIM картите по услугата bob започват с 0988. Ако сте абонат на М-Тел или друг оператор, можете да пренесете номера си към bob при изтичане на договора ви.

Цената на минута разговор и на SMS е 12 ст. към всички мрежи. Ако например изговорите 100 минути за месеца, ще платите 12 лв., което не е най-добрата оферта, защото за тарифни планове с такса 10 лв. на месец ще получите много повече минути, но тук идеята е, че не сте обвързани и плащате, само когато говорите. Можете да спрете безсрочния си договор, когато поискате, като за целта трябва да посетите магазин от търговската мрежа на bob. А тя е представена от 55 нови офиса в 40 града в страната.


PA135218-1
Марта Вачкова стана първият официален клиент на bob, макар че аз си получих SIM картата малко преди нея...

Под чертата М-Тел не споменава таргет група за новата си услуга – не е специално за младите, не е за бедните, не е за неплатежоспособните. „Услугата bob е за всички“, каза Андреас Майерхофер на пресконференцията днес.

Всъщност и смартфонът HTC Rhyme е дамски, но никой не го рекламира като такъв и HTC не биха го казали в прав текст.

В тази връзка бих казал, че bob си има таргет група, макар и да е доста цветна. Хората, които живеят по половин година в чужбина например, биха харесали новата услуга, защото през това време няма да плащат нищо за поддържане живота на SIM картата си. Пенсионерите, които използват рядко и по малко телефона; потребителите, които искат просто да използват мобилния по предназначение – всички те, струва ми се, влизат в целевата група на bob.

PA135188-1
bob идва от best of both (най-доброто от двете) - най-голямата мрежа и най-добрата цена, обясниха от М-Тел

Има един проблем

Много хора се оплакаха, че офертата не е супер атрактивна, въпреки ниската цена за минута разговор. Няма дейта трафик, няма никакви екстри. На този етап аз също не бих казал, че bob ще промени пазара, както я рекламират М-Тел. Още с пускането й обаче, услугата ще намери фенове, попадащи в някоя от по-горе изброените групи. И нещо много важно – в бъдеще към bob ще бъдат добавени още тарифни планове. Т.е. ще има стартови пакети с включени МВ, които ще позволяват и да сърфирате на добри цени, вероятно и дейта карти bob с USB модем за ползване с лаптоп. Всичко това се предлага от bob в Австрия, но там услугата съществува от около 6 години.

Ако искате да ползвате мобилен интернет с карта на bob, един МВ ще ви струва 49 ст., а ето и още малко цени - SMS към чужбина е 22 ст., MMS към всички мрежи в България струва 48 ст., а свързване с оператор на 123 също се таксува по 49 ст. Последното ми се струва, че би трябвало да е безплатно, особено за клиенти на тази нова услуга, при която ще има доста въпроси.

PA135237-1
Отчитането при bob е на всеки 60 секунди - ако говорите 2 мин. и 39 сек. - това са 3 минути.

Има ли почва за bob-а в България?

Засега за bob ще кажа, че не е геймчейнджър, но е нещо ново и интересно за пазара ни и се надявам след време да е възможно и у нас да бъде предложен тарифният план за 9.90 евро на месец (да, вече с месечна такса), който ще дава на абонатите 1000 минути и 1000 SMS към всички мрежи в страната + 1000 МВ трафик.

Samsung The Freestyle 2nd Gen е преносима станция за забавления със 100" екран

Това цилиндрично малко устройство вече стана доста популярно с първото си издание, а сега у мен е неговата втора версия.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer