НачалоНовиниДо една година Telenor вероятно ще е готов с 4G мрежата на GLOBUL

До една година Telenor вероятно ще е готов с 4G мрежата на GLOBUL

10574
Написана от  nixanbal 02 февруари 2014
До една година Telenor вероятно ще е готов с 4G мрежата на GLOBUL

Telenor вече избира доставчик на оборудването за сериозен ъпгрейд в мрежата на GLOBUL, пише в-к Капитал. Новият собственик на зеления оператор планира инвестиция от около 300 милиона евро, съобщава източникът, а когато проектът бъде приключен в началото на 2015 г., целта е много по-качествени услуги чрез мрежа от четвърто поколение, по всяка вероятност LTE. 

Информацията от неназованите източници на Капитал не е изненада. Самият Стайн Ерик Велан, новият главен изпълнителен директор на GLOBUL, в края на 2013-а обяви, че в следващите година-две се планират сериозни инвестиции в мрежата. 

Сега обаче стана ясно, че търгът за избор на доставчик (или доставчици) на оборудването е стартирал още през октомври и се очаква проектът да бъде финализиран до края на февруари 2015 г. Крайната цел била мрежа от четвърто поколение, което е логично развитие при всички телекоми и вероятно въпрос на няколко години да се случи и при Мтел, и VIVACOM.

Също по думите на Велан от миналия октомври - след ремонта в мрежата на GLOBUL предстои операторът да бъде прекръстен, като вероятно новото име ще бъде Telenor България. 

Междувременно тази година очакваме Макс Телеком да стартира своята 4G LTE мрежа, която ще е първата комерсиална такава в България. Макс Телеком ще проведе пресконференция на 4 февруари, така че очаквайте детайли около плановете им този вторник. 

Целия материал на Капитал вижте тук.

Huawei представи в Европа смартфона nova 9 със 120 Hz OLED екран и 50 МР камера

На първото си присъствено глобално събитие от старта на ковид кризата насам току-що Huawei представи във Виена новия си смартфон…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer