НачалоНовиниЕК наложи €1.8 млрд. глоба на Apple заради злоупотреба с правилата в App Store

ЕК наложи €1.8 млрд. глоба на Apple заради злоупотреба с правилата в App Store

670
Написана от  nixanbal 04 март 2024
ЕК наложи €1.8 млрд. глоба на Apple заради злоупотреба с правилата в App Store

Последните седмици не са особено добри за Apple, която вече премина през по-скоро колебливо приемане на очилата за смесена реалност Vision Pro, прекратяване на 10-годишния си проект за създаване на електромобил, а сега и солена глоба от Европа. Последното идва като днешна новина от сайта на Европейската комисия, която обяви, че е наложила финансови санкции на Apple в размер на 1.8 милиарда евро заради "злоупотреба с правилата в App Store".

Проблемът не е от вчера. Става въпрос за практиката на Apple да удържа сериозен процент от приходите на разработчиците на приложения за App Store. Това е особено сериозен въпрос, когато става дума за абонаментни услуги, тъй като определя месечната такса за потребителите.

За последното алармират различни услуги и приложения вече години, а сред най-шумните гласове е този на шведската услуга за стрийминг на музика Spotify. Те смятат, че не могат да се конкурират с Apple Music, тъй като им се налага да плащат за всеки абонамент, сключен през App Store. А от друга страна Apple не позволява компанията да насочи потребителите към външна платежна система, където таксата би била по-ниска. 

Тъкмо това възпрепятстване на пренасочването и въобще информирането на клиентите е попаднало под санкциите на ЕК. Комисията подчертава, че според антитръстовите правила на ЕС подобно ограничаване е незаконно. 

Apple отговори, че планира да се съобрази с новия закон за цифровите пазари (DMA) на ЕС и това ще стане с пускането на iOS 17.4. Американската компания обаче ще обжалва решението. 

Снимки от срещата ми с Xiaomi 12S Ultra - смартфонът с 1" сензор и логото на Leica

През юли Xiaomi представи нова серия флагман смартфони, начело на която постави модела Xiaomi 12S Ultra. Това е първият смартфон…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer