НачалоНовиниЕвропа премахва неоправданото блокиране на географски принцип за потребителите в интернет

Европа премахва неоправданото блокиране на географски принцип за потребителите в интернет

10516
Написана от  nixanbal 21 ноември 2017
Европа премахва неоправданото блокиране на географски принцип за потребителите в интернет

Край с дискриминационната практика в някои онлайн магазини на територията на Европейския съюз, която блокира потребители заради тяхното местонахождение и не им позволява да закупуват стоки през сайтове на чужди страни. Това окончателно реши Европейският парламент, Съветът и Комисията, които се обединиха около мнението, че решението ще стимулира развитието на онлайн бизнеса и ще бъде в полза на европейските граждани. 

Благодарение на промените потребителите ще могат сами да избират от кой онлайн магазин да купуват стоки, без да бъдат блокирани или пренасочвани.  

Заедно с премахването на роуминг таксите и преносимостта сега гражданите на Европейския съюз ще могат да купуват онлайн новите си мебели, да запазват хотелски стаи и да използват своята кредитна карта в чужбина, както го правят у дома, казва Мария Габриел, еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество. 

Електроника, билети за концерт, хостинг услуги, наемане на автомобили и други вече ще могат да бъдат закупувани през който и да е сайт в ЕС, без на потребителя да се налагат ограничения, да се таксува при по-високи цени или да се изисква да използва кредитна/дебитна карта, издадена в друга страна. 

Новите правила би трябвало да са в сила до 9 месеца след публикуването им в Официалния вестник на ЕС, така че тъкмно навреме за коледните празници догодина. 

Дали всичко това означава, че скоро ще можем да пазаруваме от Google Store от България и да си купим новия Pixel 2 например - би трябвало. 

Следваща стъпка е намаляване цените на международните доставки на колети, които все още отказват хората да купуват и продават продукти в ЕС, смята комисар Елзбиета Биенковска.  

Снимки от срещата ми с Xiaomi 12S Ultra - смартфонът с 1" сензор и логото на Leica

През юли Xiaomi представи нова серия флагман смартфони, начело на която постави модела Xiaomi 12S Ultra. Това е първият смартфон…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer