НачалоНовиниЕвропейският съвет окончателно прие USB-C като единен стандарт за зареждане на мобилни устройства

Европейският съвет окончателно прие USB-C като единен стандарт за зареждане на мобилни устройства

652
Написана от  nixanbal 24 октомври 2022
Европейският съвет окончателно прие USB-C като единен стандарт за зареждане на мобилни устройства

Днес Европейският съвет окончателно одобри директивата за единно зарядно. Така от 2024 г. редица продавани в Европейския съюз устройства ще трябва задължително да използват USB-C порт като стандарт за зареждане.

USB-C ще бъде задължителен за зареждане на електронни устройства като мобилни телефони, таблети, слушалки, четци на електронни книги, камери, игрови конзоли, преносими говорители, безжични мишки, клавиатури и навигационни системи.

Добрата новина е, че производителите на лаптопи също ще трябва да се съобразят с новия закон, макар и на малко по-късен етап - 40 месеца след влизането му в сила. 

Освен че всички мобилни устройства ще бъдат с USB-C, върху кутията им ще бъде указано с нови символи дали те идват с включено зарядно или то се продава отделно. Потребителите ще могат да избират по-добрия вариант за себе си, като в случая без зарядно ще могат да спестят пари и да намалят електронния отпадък, се казва в днешното съобщение от Съвета на Европа. 

Четири години след влизането на директивата в сила Европейската комисия ще прецени дали това отделяне на зарядното ще бъде задължително, но днес то вече се случва по волята на самите производители.

След като Съветът одобри днес позицията на Европейския парламент, законодателният акт се счита за приет. Следва да бъде подписан от председателя на Европейския парламент и председателя на Съвета и да бъде публикуван в Официален вестник на Европейския съюз, влизайки в сила 20 дни след публикуването. Новите правила ще започнат да се прилагат 24 месеца.

5 НЕЩА за таблета Lenovo Tab P11

След като в края на миналата година ви представих таблета Tab P11 Pro на Lenovo, днес у мен е моделът…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer