НачалоНовиниФилтър за ултрафин прах, Wind-Free технология и контрол през смартфона, или какво е водещото при избора на въздухопречиствател за дома

Филтър за ултрафин прах, Wind-Free технология и контрол през смартфона, или какво е водещото при избора на въздухопречиствател за дома

2374
Написана от  nixanbal 18 декември 2020
Филтър за ултрафин прах, Wind-Free технология и контрол през смартфона, или какво е водещото при избора на въздухопречиствател за дома

Когато планирах темата за съвместната ни поредица #WithGalaxy със Samsung за декември, бях сигурен, че продуктите на фокус няма как да бъдат нещо различно от пречистватели на въздуха. Това е все по-популярна категория за световния, но и конкретно за българския пазар, като причината от една страна е стремежът ни да обръщаме все повече внимание на здравето си и това на децата ни, и от друга - все по-мръсният въздух, особено в зимния сезон.

В последните години самият аз съм използвал различни пречистватели на въздуха, като съм установил, че има няколко важни неща при избора. Преди всичко, това е капацитетът на устройството, който трябва да бъде съобразен с площта на помещението, в което то ще бъде инсталирано. Второто ключово за правилния избор е какво всъщност пречиства тази машина - следете с какъв размер са най-малките частици, които улавят филтрите на пречиствателя, защото ако намалява само най-едрия прах, тогава едва ли има кой знае какъв смисъл от този уред и можете да си решите проблема, като просто почиствате старателно дома си по-често. И третият критерийлично за мен са смарт функциите или възможността на пречиствателя да се свързва към смартфона и да бъде управляван от него. Не бих казал, че последното е някаква модерна и супер напудрена екстра, а нещо съвсем естествено и очаквано през 2020 г., когато в домовете ни почти няма продукт, който да не комуникира с мрежата.

Пречиствател за въздух c Wind-Free AX47R9080SS/EU @ nixanbal.com

В портфолиото на Samsung има различни категории въздухопречистватели, които варират и като капацитет, и като добавени екстри, и като цена, разбира се. Един от най-впечатляващите уреди на корейците е моделът със сложното име Samsung AX47R9080SS/EU. Той първо ме привлече с чудноватия си дизайн, но впоследствие се оказа, че всъщност е от най-смислените продукти в тази категория и има някои ценни възможности, които го отличават от всички останали.

Пречиствателят за въздух AX47R9080SS/EU има необичаен кубичен дизайн, който прилича на тонколона с размери 36.7 x 43.6 x 38 см. Заради асоциацията с компонент от аудио система и заради цвета му, комбинация от сребристо и тъмносиво, устройството е подходящо за инсталиране във всяко помещение у дома, а и в офиса, макар че какви офиси в днешно време.

Пречиствател за въздух c Wind-Free AX47R9080SS/EU @ nixanbal.com

Капацитетът на този пречиствател е подходящ за помещения с площ до 47 кв.м., което в моя случай би било отличен вариант за събраните в едно кухня и всекидневна. Само че има нещо интересно, което видях при уредите на Samsung по време на едно от предишните изложения IFA в Берлин - модулният дизайн. Всъщност идеята е, че можете да свържете два такива пречиствателя, поставяйки ги един върху друг и постигайки двойно по-голям капацитет за пречистване на въздуха. Ако бюджетът ви позволява да имате две устройства, не само можете да ги използвате свързани - например през деня във всекидневната, но и разделени, поставяйки едното вечер в спалнята.

Следващото ключово предимство за този уред е тройната филтрираща система, която може да улавя не само по-едрите прахови частици, но чрез HEPA филтъра и тези с размер 0.3 ㎛, или т.нар. ултрафин прах.

Пречиствател за въздух c Wind-Free AX47R9080SS/EU @ nixanbal.com

Между другото, вторият филтърен слой е с активен въглен и служи за елиминиране на вредни газове и обиране на миризмите. Ето това дава още точки на този уред, ако го поставите в общо помещение с кухня, в която кулинарните ви подвизи все пак не могат да бъдат съвсем овладени от абсорбатора над котлона.

Информацията за нивото на замърсяване на въздуха се визуализира по удобен и ненатрапчив начин върху малък дисплей, който Samsung нарича EasyView. Там можете да проверите само с поглед какви прахови частици хвърчат в помещението (PM1.0/2.5/10) или да се ориентирате по цветовата индикация.

Пречиствател за въздух c Wind-Free AX47R9080SS/EU @ nixanbal.com

Една от ключовите екстри на този уред се нарича Wind-Free. Това е технологията на Samsung за разпръскване на вече пречистения въздух без силна въздушна струя - нещо, което от опит бих казал, че може да бъде проблем с някои други подобни устройства. Образуването на силна въздушна струя в горещите месеци може да бъде дори приятно, защото играе и ролята на вентилатор, но през зимата, когато може би най-често ще използвате въздухопречиствател, това означава по-скоро неприятно течение в стаята, независимо колко добре отоплена е тя. Така че идеята на Wind-Free е да разпръсква чистия въздух по-леко, а и по-тихо, което елиминира всякакъв дискомфорт – независимо от сезона. Според тестовете на Samsung, с включен режим Wind-Free нивото на шума е 24 dB, а в режим "бързо охлаждане" - 47 dB.

Пречиствател за въздух c Wind-Free AX47R9080SS/EU @ nixanbal.com

Така стигам до последното нещо, на което обръщам по-особено внимание и споменах още в началото - връзката със смартфона. Този въздухопречиствател е част от екосистемата SmartThings на Samsung, което означава, че можете да свържете уреда със смартфона си и да го контролирате от разстояние. Това е полезно, когато например се прибирате към дома и можете половин час по-рано да активирате пречиствателя, вместо да го оставяте да работи цял ден, докато в жилището няма никой. От друга страна, в приложението SmartThings имате много по-детайлна информация за замърсяването на въздуха и състоянието на филтъра. Приложението всъщност ви помага да следите кога ще се наложи да подмените филтъра и дори може да ви алармира за този момент.

Пречиствател за въздух c Wind-Free AX47R9080SS/EU @ nixanbal.com

Това беше моето кратко представяне на AX47R9080SS/EU, или най-интересния и функционален пречиствател за въздуха в портфолиото на Samsung. Производителят предлага и други, значително по-достъпни устройства в тази категория, при които цената достига до 350 лв. Всички 5 модела, налични на българския пазар, можете да разгледате в сайта на Samsung https://www.samsung.com/bg/air-purifier/all-air-purifiers и да изберете най-подходящото за вашия дом съобразно квадратурата.

Honor V Purse е концептуален сгъваем смартфон, който изглежда като дамски аксесоар

На изложението IFA 2023 в Берлин току-що Honor обяви, че ще предлага в Европа сгъваемия си модел Magic V2, а…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer