НачалоВидео ревюGalaxy AI и функциите за превод на Galaxy S24

Galaxy AI и функциите за превод на Galaxy S24

2476
Написана от  nixanbal

Време е за следващия материал (и видео) с по-детайлен поглед към функциите на Galaxy AI в смартфоните Galaxy S24, като този път на фокус са възможностите за превод. Това са може би най-интересните и шумно обсъждани екстри в пакета Galaxy AI, тъй като наистина могат да внесат улеснение в комуникацията ни, когато пътуваме извън България или просто провеждаме телефонни разговори с чужденци.

Преди всичко - благодарности, че следите и харесвате поредицата видеа за Galaxy AI, които стартирах миналия месец. Надявам се наистина, че може да бъде полезна или най-малкото информативна за вас и да ви запознае по-добре с възможностите на тези устройства.

Live Translate

И така, започвам с Live Translate, която се възползва от изкуствения интелект, за да предложи превод на телефонни разговори в реално време. Това е все едно да си имате личен преводач, който е на разположение винаги, когато натиснете зелената слушалка.

Подобно нещо може да бъде полезно в безкраен списък ситуации, но представете си например, че кацате в Париж и имате нужда от такси. Звъните на открития в интернет номер и поръчвате на чист френски, а всъщност говорите английски. Давам за пример Париж неслучайно - просто това е един от малкото европейски градове, в които ми се е случвало нееднократно местните да не говорят или да отказват да говорят на чужд език. След това решавате да запазите маса в ресторант за вечеря - Live Translate пак идва на помощ. Разговорите с колеги от чуждестранен офис или бизнес контакти също могат да бъдат улеснени от тази функция на Galaxy AI.

Galaxy AI Live Translate

Вече сме говорили за това, но все пак е важно да го уточним - към момента Live Translate може да превежда от и на 13 езика или 17 с разновидностите на някои от тях. Списъкът е стартов, така че предстои да се разширява, като Samsung обещават на някакъв етап да добавят и български, но все още не знаем кога точно да очакваме това. Поддържаните езици са английски, френски, немски, италиански, полски, испански, португалски, китайски, хинди, японски, корейски, тайландски и виетнамски.

Друга важна подробност е, че Live Translate не изисква отсрещната страна да използва смартфон с Galaxy AI или изобщо смартфон на Samsung. Всъщност може да звъните дори на стационарен телефон - това няма никакво значение, тъй като цялата работа по превода на разговора се извършва от вашето устройство. Функцията освен това не изисква интернет връзка, като за целта е добра идея да свалите предварително езиковите пакети, които планирате да използвате, на смартфона си.

Как да активирате Live Translate

Преди да използвате Live Translate, трябва да активирате функцията в настройките. За целта влезте в Настройки - Разширени функции - Напреднал интелект - Телефон. Тук трябва да поставите отметката на Превод на живо.

Добра идея е, докато сте тук, в настройките, да посочите и езиците, които искате да използвате при превод. Т.е. избирате, да речем, английски за вашия език, а за отсрещната страна - този, на който говори събеседникът ви, да кажем, испански. Можете да изберете също с какъв глас да говори преводачът - женски или мъжки, както и скоростта.

Galaxy AI Live Translate

Бих ви посъветвал да маркирате и опциите за заглушаване на оригиналните гласове в разговора. Така отсрещната страна няма да чува вашия английски, а вие - испанския. Всеки ще получава само репликите на езика, който разбира, а това ще улесни комуникацията, тъй като понякога може да разберете чуждия език и да започнете да отговаряте преждевременно, а преводачът все още да не е превел репликата.

И последната ценна настройка е възможността за предварително определяне на езика за определени контакти. Това би било полезно, ако става въпрос за хора, с които често общувате.

Разбира се, езиците могат да се настройват и в момента на самото иницииране на разговора, но по-удобно би било да го направите предварително тук.

Chat Asisst

Освен превод на разговори, Galaxy AI може да превежда и вашата текстова комуникация в SMS-ите. Това става в приложението Google Messages. Поддържаните езици са същите 13, като за да използвате функцията, трябва да натиснете символа с трите звездички над клавиатурата и да изберете "Превод на чат", както и съответните езици - вашият и на събеседника ви. И готово.

Galaxy AI Live Translate

Вие пишете на избрания си език, а съобщенията се превеждат в същия миг на езика на човека отсреща. И обратно.

Circle to Search with Google

А за финал един бърз съвет и за феновете на функцията Circle to Search with Google, която освен да намира информация за всичко, което виждаме на екрана на смартфона си, може и да превежда. За целта активирайте Circle to Search with Google, подчертайте думата или израза, който искате да преведете, и натиснете Превод. Готово!

Galaxy AI Live Translate

Е, това беше моят поглед към функциите за превод в Galaxy AI на смартфоните Galaxy S24 от Samsung. Наистина едни от най-впечатляващите екстри в пакета, които обещават да премахнат бариерите в комуникацията. А аз се надявам много скоро да мога да споделя с вас новината, че и българският език е добавен в списъка на Live Translate.

Смартфоните Galaxy S24 идват с Galaxy AI - какво е това?

Здравейте от Сан Хосе, Калифорния, където току-що Samsung представи новите си флагмани от серията Galaxy S24. И трите модела предлагат…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer