НачалоВидео ревюGalaxy AI и функциите за синтезиране на информация и обработка на текст

Galaxy AI и функциите за синтезиране на информация и обработка на текст

1571
Написана от  nixanbal

Дойде време да си поговорим и за функциите, които помагат за синтезирането на информация и обработката на текст в пакета Galaxy AI на Samsung. Какво представляват Note Assist, Chat Assist и Browsing Assist и в кои случаи могат да ви бъдат полезни - ще ви разкажа в следващите минути.

Преди това - напомням ви, че в канала на nixanbal има видео като това за всяка от останалите базирани на изкуствен интелект функции в устройствата на Samsung. Можете да ги гледате в плейлиста "Galaxy AI от Samsung". А сега - продължаваме!

Browsing Assist

Започвам с Browsing Assist, което е асистент в браузъра с две основни функции. Първата е обобщаване на информация от статия или друг текст, който четете в браузъра си, а втората - превод на текст.

Важно уточнение - Browsing Assist е достъпна само в браузъра на Samsung, който е предварително инсталиран в телефона под името Internet (Интернет). Т.е. няма да я откриете в Chrome или друг браузър на трети страни, който евентуално сте инсталирали допълнително. Необходимо е и да сте влезли в своя Samsung профил.

Samsung Galaxy AI - Browsing Assist

И така, ако например сте отворили дълга статия, но нямате време да четете ред по ред, включително лирическите отклонения на автора, а искате синтезиран текст в няколко параграфа - функцията Summarize или "Обобщаване на текст" на Browsing Assist идва на помощ. За да я използвате, трябва в браузъра на Samsung да натиснете символа на Galaxy AI в лентата долу и да изберете "Обобщаване". И готово! След няколко секунди получавате информацията от статията, обобщена в прегледен вид в няколко параграфа. От опциите горе можете да изберете и по-подробно резюме, което добавя някои детайли към по-сбития вариант.

Под текста имате опция да го копирате, за да го добавите в някакъв свой работен файл например или да го изпратите в имейл, а също и възможност за превод. Преводът може да е от или на 13 езика, като списъкът скоро ще бъде разширен и през май езиците и техните разновидности ще бъдат близо 30.

Chat Assist

Продължавам с една от любимите ми функции - Chat Assist (или "Помощ при писане"), която е точно това, което подсказва и името ѝ - асистент в чата, но и не само. Тя използва изкуствен интелект, за да превежда съобщения при писане на SMS или в други чат приложения, за да ви помага в правописа и граматиката, а също и за да променя тона на текста ви. Когато наистина държите на изрядна комуникация, но не сте сигурни в написаното, можете да използвате и трите функции, за да подобрите текста си.

Chat Assist е достъпна в клавиатурата на смартфона, като, разбира се, е налична само в клавиатурата на Samsung, която се използва от устройствата Galaxy по подразбиране. За да я активирате, трябва да сте в някое от поддържаните приложения за писмена комуникация и от най-горния ред на клавиатурата да изберете звездичките - логото на Galaxy AI. Натискате го, след като вече сте написали своя текст и преди да го изпратите.

Samsung Galaxy AI - Chat Assist

Ако си пишете с приятел в Messenger например, Chat Assist ще ви предложи да коригира правописа и граматиката на написаното, като поставя запетаи, оправя неточно изписани думи, разделя изречения и какво ли още не. След това можете да използвате Chat Assist и за да промените тона на текста си, така че да го направите възможно най-добре звучащ спрямо събеседника си. Тук ще получите не просто корекция, а сериозна обработка на съобщението ви, което ще го направи подходящо за професионална комуникация, за по-небрежна комуникация в социалните мрежи или просто ще промени изказа ви, така че да звучите по-любезни. В различните ситуации се появяват различни опции за тона на текста, като сред забавните понякога е стил Шекспир.

Имайте предвид, че тези две възможности - за корекция на текста и промяна на тона, могат да работят и на български език.

Chat Assist Chat Assist

Третата функция на Chat Assist е преводът на текст, което на този етап работи в приложенията за SMS на Samsung и Google, а също и в личните съобщения на Instagram. Тя отново се активира от клавиатурата, където с натискане на бутона със звездичките ще видите Chat translation. Можете да превеждате от и на поддържаните от Galaxy AI езици.

Note Assist

И последната функция, за която ще ви разкажа в това видео, е Note Assist - асистент, който служи за обработката на текст в приложението Notes на Samsung. Т.е. с Note Assist можете да внесете ред в записките, които сте си водили в дигиталния бележник на вашия смартфон или таблет Galaxy.

Samsung Galaxy AI - Note Assist

За да използвате Note Assist, отворете някой файл със записки от приложението Notes и натиснете бутона със звездичките (Galaxy AI) от лентата долу. Ще видите малък прозорец, който ви представя всички възможности - автоматично форматиране, обобщение, коригиране и превод на текста. При форматирането можете да избирате един от няколко предложени варианта, като изкуственият интелект може сам да разбере кое е заглавието, кои са акцентите и изобщо как трябва да бъде оформен визуално текстът. Останалите функции са сходни с тези при Chat Assist, като тук получавате някои допълнителни опции, като например да отделите обобщението в нова страница в началото на документа или в съвсем нов файл.

Note Assist Note Assist

И така това беше поглед към функциите за обработка на текст в Galaxy AI, които могат да ви помогнат да се изразявате по-добре в комуникацията си, особено на чужд език; могат да ви спестят време и да направят хаотичните ви записки от лекциите или работните срещи в прегледно подреден текст, към който дори изкуственият интелект ще подбере най-подходящата корица. До няколко дни очаквайте и обобщаващото видео за пакета Galaxy AI на Samsung, в което ще си говорим за това как се развиват тези екстри през последните три месеца и какво предстои да се случи занапред.

XMAGE трип до Милано: Фоторазходка с Huawei P60 Pro

Миналия месец моя приятелка сподели, че Rosalía има турне в момента и през юни ще бъде в Атина. Не ми…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer