НачалоВидео ревюGalaxy AI - какво се промени за 3 месеца?

Galaxy AI - какво се промени за 3 месеца?

1388
Написана от  nixanbal

Ето че поредицата със специални видеа, посветени на отделните функции в Galaxy AI е почти завършена. Или поне засега. В следващите минути обаче ще си поговорим за това какво се промени за тези 3 месеца от премиерата на серията Galaxy S24 - първите смартфони на Samsung с пакет от базирани на изкуствен интелект екстри.

Превъртаме лентата назад до 17 януари, когато в Сан Хосе, Калифорния, Samsung представи флагман устройствата си Galaxy S24, S24+ и S24 Ultra. Заедно с тях дебютира и Galaxy AI - богат набор от подпомогнати от изкуствен интелект възможности, които усъвършенстваха някои досега познати и предложиха съвсем нови екстри в мобилните ни устройства. Тогава това бяха първите и единствени три смартфона, които поддържат Galaxy AI, като функциите за превод включваха 13 езика. Днес ситуацията е доста по-различна и пакетът AI възможности на Samsung е достъпен за много по-широк кръг продукти Galaxy. Ето и подробностите.

Galaxy AI за Galaxy S23 и други устройства от 2023 г.

В края на март, т.е. около два месеца и половина след дебюта на Galaxy AI, функциите пристигнаха и за редица устройства на Samsung от 2023 г. С ъпдейт до потребителския интерфейс One UI версия 6.1 пакетът беше добавен за предходните флагмани Galaxy S23, Galaxy S23+ и Galaxy S23 Ultra, както и за техния подгласник Galaxy S23 FE. Актуализацията получиха също сгъваемите модели Galaxy Z Fold5 и Galaxy Z Flip5, а също и таблетите Galaxy Tab S9, Galaxy Tab S9+ и Galaxy Tab S9 Ultra.

Ако използвате устройство от изброените и още не сте обновили софтуера му - можете да го направите, като влезете в Настройки - Софтуерна актуализация - Изтегляне и инсталиране. Тук вашият смартфон или таблет Galaxy ще провери дали актуализацията е налична и ще можете да я свалите, като се изискват няколко минути време и един автоматичен рестарт.

Samsung Galaxy AI в nixanbal.com

Ето например как работи една от популярните функции на Galaxy AI върху сгъваемия Galaxy Z Fold5. Става въпрос за Circle to Search with Google, която позволява да откривате информация за всичко, което виждате върху дисплея на смартфона си, независимо дали сте в галерията си, в браузъра, в някое друго приложение или където и да било. За да активирате Circle to Search, трябва да задържите пръст върху хоум бутона или в централната част на основата на екрана, ако използвате навигация с жестове и сте скрили бутоните. Следва да оградите обекта на вашия интерес и готово - резултатите излизат пред вас, без да е необходимо да напускате приложението. Можете не да ограждате, а просто да подчертаете или задраскате нещото, за което ще търсите в Google.

Samsung Galaxy AI в nixanbal.com

Има малка особеност, когато използвате Circle to Search with Google на големия, сгъваем дисплей. Тук хоум бутонът е в десния ъгъл, а ако използвате навигация с жестове - зоната, върху която трябва да задържите, е централно в основата на екрана. И понеже този сгъваем дисплей поддържа ползване на стилус - можете да активирате Circle to Search и с S Pen, след което с него да оградите и нещото, за което ще търсите информация в Google.

Galaxy AI за още устройства

Голямата новина от последните дни е, че Samsung ще продължи да разширява списъка с поддържащи Galaxy AI устройства. При това не само с нови модели, а с такива от предишни години. Стана ясно че в началото на май се задава ъпдейт за серията Galaxy S22 от 2022 г., а също за сгъваемите Galaxy Z Fold4 и Galaxy Z Flip4, както и за таблетите от серията Galaxy Tab S8. Актуализацията за тези продукти ще бъде отново до One UI 6.1 и ще включва функциите Circle to Search with Google, Chat Assist, Interpreter, Live Translate, Note Assist, Transcript Assist, Browsing Assist, Generative Edit, Edit Suggestion и AI-Generated Wallpaper.

Samsung Galaxy AI в nixanbal.com

Поддържаните езици

Функциите за превод в Galaxy AI стартираха с 13 езика на и от които могат да превеждат. С някои техни разновидности те са 17. Този начелен списък, разбира се, предстои да бъде разширяван, като се надявам скоро да имаме новината, че се задава и българският. Преди дни стана ясно, че преди това Samsung планира да добави още 3 езика - арабски, индонезийски и руски, както и 3 разновидности на поддържани вече езици - австралийски английски, кантонски и канадски френски. Всички те ще се появят като допълнителни езикови пакети преди края на април.

След това, в рамките на тази година, към Galaxy AI ще бъдат добавени още румънски, турски, холандски и шведски, както и традиционен китайски и (европейски) португалски.

Накратко

И така, това беше най-важното, което се случи с Galaxy AI през първите 3 месеца, откакто Samsung пусна този пакет екстри за своите устройства. През май базираните на изкуствен интелект функции ще са достъпни за 20 модела Galaxy, а поддържаните езици с техните разновидности ще са близо 30.

Samsung Galaxy AI в nixanbal.com

В коментарите ще се радвам да споделите дали имате някой от вече поддържаните смартфони или таблети Galaxy и кои от екстрите в Galaxy AI са най-ценни за вас. За мен в ежедневието най-полезни или тези, които използвам най-често, са функциите Circle to Search with Google и AI редакцията на снимки и клипове. Напоследък се опитвам да преминавам по-често и към браузъра на Samsung, за да мога да ползвам обобщаващата статии функция, част от Browsing Assist.

5 ключови подобрения в Samsung Galaxy A54 5G

Смартфоните в серията Galaxy A са сред най-продаваните устройства на Samsung, като тази година промяната при Galaxy A54 5G е…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer