НачалоВидео ревюGoogle Pay на Samsung Galaxy Watch 4 - как да плащате с часовника

Google Pay на Samsung Galaxy Watch 4 - как да плащате с часовника

2678
Написана от  nixanbal

Galaxy Watch 4 е най-новият смартчасовник на Samsung и е първият изобщо с преработената операционна система Wear OS. Тя всъщност е създадена съвместно от Google и Samsung, като това носи различни подобрения по устройствата, включително достъп до популярни услуги и приложения. Например Google Pay. В следващото видео ще ви разкажа как да настроите вашия смартчасовник Galaxy Watch 4, така че да го използвате за разплащания в магазина, без изобщо да се докосвате до портфейла си.

Galaxy Watch 4 и Galaxy Watch 4 Classic

01 galaxy watch4 galaxy watch4 classic product specifications 2

Започвам с няколко думи за самия часовник. Всъщност часовници, защото имаме два модела - Galaxy Watch 4 и Galaxy Watch 4 Classic, който виждате при мен. Разликите помежду им са няколко и мисля, че няма да имате проблем с това да изберете по-подходящия за себе си. За мен лично е най-вече въпрос на предпочитания към дизайна и цветовете. Стандартният Galaxy Watch 4 е с по-изчистен дизайн, алуминиево тяло и няма въртящия се физически безел, макар че същата навигация се случва с дигитален такъв. Galaxy Watch 4 Classic пък има въпросния безел, тялото му е от неръждаема стомана, малко по-голям е и се предлага само в черно и сребристо, докато при другата версия има варианти в масленозелено, което е любимото ми от всички, и розово злато. И при двете модификации има по два размера - 40 и 44 мм за Watch 4 и 42 и 46 мм за Watch 4 Classic.

Акценти

01 galaxy watch4 galaxy watch4 classic product specifications 3

Сред акцентите при часовниците Galaxy Watch 4 е новият чипсет на Samsung - Exynos W920. Той е произведен по 5-нанометров процес и включва двуядрен процесор на 1.18 GHz, който е с 20% по-мощен от предходния и има 10 пъти по-бърз графичен чип. Часовниците имат повече RAM - вече 1.5 GB, а вградената памет е цели 16 GB. Батериите са малко по-големи, но животът е около ден и половина, имайте го предвид. Добрата новина е, че зареждането е по-бързо и е около час и 45 мин спрямо 2 часа и половина при предходните модели.

Другите важни детайли при Galaxy Watch 4 касаят сензорите и функциите за следене на здравни показатели. Тук новост е BioActive сензорът на Samsung, който в един чип съчетава три сензора. С тяхна помощ можете да следите кръвното си налягане, да откривате неравномерен сърдечен ритъм, да измервате нивото на кислород в кръвта и за първи път - да получите изчисление на телесния състав. Часовниците също могат да ви предложат доста детайлна картина на състоянието на съня ви, да засичат хъркането ви и да ви предложат решение за това. Разбира се, с Galaxy Watch 4 и 4 Classic можете да следите и активните си занимания, за които да получавате детайлна информация и мотивация да постигате по-добри резултати.

Накрая идва ред и на може би най-важната промяна при тези устройства - новата операционна система Wear OS powered by Samsung, покрита от интерфейса One UI Watch. Тя дава достъп до повече приложения и помага те да бъдат синхронизирани между часовника и телефона. Тук ще спомена Google Maps, adidas Running, Strava, Spotify и Google Pay.

Google Pay

Screenshot 2021-11-18 at 10.29.14

Google Pay се предлага за изтегляне като самостоятелно приложение в България от септември тази година, като собствениците на Galaxy Watch 4 също вече могат да се възползват от услугата. Мобилният портфейл Google Pay позволява да добавите в него своите кредитни или дебитни карти и да се разплащате чрез мобилното си устройство - смартфон или часовник, без нужда да вадите портфейла и физическата си банкова карта. Ето как се случват нещата с Galaxy Watch 4...

Преди всичко трябва да свалите Google Pay като приложение от магазина Google Play на смартфона си. То автоматично ще бъде инсталирано и на смартчасовника, което е един от плюсовете на Wear OS.

След това добавяте картата или картите, които ще използвате за разплащания. В моя случай не успях да подкарам банковите си карти, но всичко мина с лекота с виртуалната ми карта от Revolut. Оказва се, че за някои банки все още предстои да въведат поддръжка за Google Pay, така че проверете при вашата дали това вече се е случило или предстои скоро. При добавянето на картата трябва да попълните данните от нея, да въведете ПИН кода й и да я верифицирате по някакъв начин, като аз избрах с код, който се изпраща като SMS.

При следващото си пазаруване в супермаркета, плащане за сметката в ресторанта или където и да било другаде, където се приемат безконтактни карти, можете просто да докоснете смартчасовника си до ПОС терминала и да платите за секунда без нищо допълнително.

Ще ви разкажа за своя опит с плащането с Galaxy Watch 4. Първия път опитах без дисплеят на часовника изобщо да е светнат, но не получих реакция. Затова отворих Google Pay и тогава повторно го доближих до ПОС терминала и нещата се случиха. При следващи плащания също отварях приложението, преди плащане и всичко беше наред.

Тук бих дал един бърз съвет - добавете Google Pay като шорткът, така че да го активирате с бутон, вместо да го търсите из менюто. Аз избрах в настройките това да се случва с двойно натискане на горния страничен бутон на Galaxy Watch 4.

Е, това беше моят поглед към новите смартчасовници на Samsung от серията Galaxy Watch 4, които са не само първите с новата операционна система Wear OS, но и първите подобни устройства с Google Pay, които тествам на китката си. Истината е, че мобилните разплащания стават все по-популярни и в България, защото са супер удобни и сигурни, а най-хубавото е, че алтернативите стават все повече. Възможността за използване на Google Pay с новия Galaxy Watch 4 ще улесни потребителите, не само защото ще спести дори изваждането на телефона при разплащания, но и защото смартчасовниците на Samsung се предлагат с LTE свързаност. Това означава, че ако вие използвате такава версия със самостоятелна интернет връзка, можете не просто да излезете без телефон на сутрешен крос, но и да минете за горещо капучино навръщане, без да имате портфейл у себе си.

Google показа Pixel 7 и Pixel 7 Pro няколко месеца преди премиерата им

Google реши да изпревари изтичането на информация и снимки и сама повдигна предпремиерно завесата над новите си смартфони Pixel 7…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer