НачалоНовиниGoogle прекъсва бизнес взаимоотношения с Huawei заради черния списък на Тръмп

Google прекъсва бизнес взаимоотношения с Huawei заради черния списък на Тръмп

14920
Написана от  nixanbal 19 май 2019
Google прекъсва бизнес взаимоотношения с Huawei заради черния списък на Тръмп

След като тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп добави Huawei към черния списък компании, с които страната не може да има търговски взаимоотношения, току-що Reuters съобщи, че Google прекъсва своите връзки с китайския технологичен гигант. Това ще се отрази на бъдещите, а вероятно и на настоящите смартфони Huawei с Android, пише източникът. 

Alphabet, компанията майка на Google, преустановява бизнес взаимоотношенията си с Huawei, които изискват предаване на хардуерни и софтуерни продукти, с изключение на тези със свободен лиценз, съобщи Reuters в неделя вечер.

Така Huawei ще изгуби незабавно достъп до популярни приложения и услуги, сред които Gmail, YouTube и самия магазин за приложения Google Play Store.

Детайли за различните услуги все още се обсъждат вътрешно в Google, а адвокатите на Huawei също в момента изследват мащабите на удара, който търговският департамент на САЩ им нанася. 

Huawei все още ще може да се възползва от версията на Android, която е с отворен код и свободно достъпна за всички (Android Open Source Project), но Google ще спре всякаква техническа поддръжка и сътрудничество по отношение на своите услуги и Android с Huawei. Това вероятно ще има ефект и върху обещаните ъпдейти до следващите версии на платформата за настоящите устройства. 

Очакваме и официалното изявление на Huawei по въпроса. 

MWC 2023: Най-важните принадлежности за оцеляване на конгреса в Барселона

Здравейте от Барселона и Mobile World Congress (Световния мобилен конгрес), където съм на живо за 12-а поредна година! Това е…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer