НачалоНовиниHonor влиза в топ 5 на най-големите производители на смартфони в Европа

Honor влиза в топ 5 на най-големите производители на смартфони в Европа

606
Написана от  nixanbal 23 ноември 2023
Honor влиза в топ 5 на най-големите производители на смартфони в Европа

Изминаха точно три години от отделянето на Honor от Huawei, като от днешна точка този ход изглежда е бил правилен. Или поне за Honor, които успяха да се развият като самостоятелен бранд и днес са в топ 5 на най-големите смартфон производители в Европа. Това сочат данни на Counterpoint Research за третата четвърт на 2023 г., периодът от юли до септември, според които доставките на смартфони в Европа са се понижили с 11% спрямо Q3 на 2022 г. 

Всички производители в топ 5 бележат спад, освен Honor, която расте с 8% и влиза на пета позиция на континента. Това се случва най-вече благодарение на доброто представяне на марката в Западна Европа, коментират анализаторите. 

От 2011 г. насам лятното тримесечие не е било с по-малък брой доставени смартфони спрямо лятото на 2023 г. 

Въпреки това прогнозите са по-скоро положителни. Counterpoint отчитат, че премиерите на iPhone 15 и на сгъваемите модели Galaxy Z Flip5 и Galaxy Z Fold5 са "омекотили" падането на доставките за тримесечието. И въпреки че все още не се очаква завръщане към ръст на пазара, то последните три месеца на 2023 г. ще бъдат силни, оптимистични са анализаторите. 

Europe-Smartphone-Shipment-Share-by-OEM

За Q3 на 2023 г. Samsung отчита спад от 15 на сто в доставките и това е било най-слабото им лятно тримесечие от 2011 г. насам. Сгъваемите им модели обаче са посрещнати добре в Европа и са предотвратили по-лош резултат.

Apple е достигнала пазарен дял от 24%, въпреки спада в доставките на iPhone от 3%. Очаква се за последната четвърт на годината компанията да бъде лидер.

Xiaomi също отчита 13% понижение в доставките, но е останала най-големият производител в Източна Европа с 35% дял тук. 

Realme остава на четвърта позиция с дял от 4%, въпреки драматичния спад в доставките от 30 на сто. 

honor-magicvs2-chinalaunch-pc

Honor е изненадата в топ 5 на европейския смартфон пазар, тъй като се завръща в челната петорка с 8% ръст за тримесечието и 3% дял. Компанията се доближава до представянето на Huawei, преди да бъде отделена от нея, а очакванията са да отнеме още от пазарния дял на други китайски марки, като например Oppo. 

Брандовете Tecno и Infinix на Transsion са регистрирали ръст през лятото в Европа - съответно със 192% и 518%, а Oppo се е свила с 23% и прогнозите са, че спадът ще продължава. 

Xiaomi Robot Vacuum X10+ - най-напредналият технологично робот прахосмукачка на компанията

Xiaomi е един от популярните брандове, когато става дума за роботи прахосмукачки, като самият аз използвам у дома един от…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer