НачалоНовиниHuawei ще търси независимост от американските технологии със собствено производство на чипове в Китай

Huawei ще търси независимост от американските технологии със собствено производство на чипове в Китай

798
Написана от  nixanbal 02 ноември 2020
Huawei ще търси независимост от американските технологии със собствено производство на чипове в Китай

Huawei подготвя изграждането на собствена фабрика, в която да започне производството на чипове без намесата на американски технологии. Това би позволило на китайския технологичен гигант да добие независимост от настроенията в САЩ, които в последната година и половина силно затрудняват бизнеса му. Според някои експерти обаче тези чипове няма да са подходящи за смартфоните на компанията. 

Информацията не се чува за първи път, но сега беше споделена и от Financial Times, които се позовават на двама свои източници, запознати с плановете на Huawei. Според тях компанията планира фабриката си в Шанхай, като тя ще бъде управлявана от подпомагания от държавата Шанхайски център за проучвания и разработки в сферата на интегралните схеми (Shanghai ICRD).

Продукцията първоначално ще експериментира с 45 нм чипове от нисък клас, пише източникът. Това е технология, която световните технологични лидери са започнали да използват преди 15 години. 

Но Huawei ще се стреми да започне производството и на по-напредналите технологично 28 нм чипове до края на следващата година, които ще могат да бъдат използвани в смарт телевизори и други IoT устройства. 

До края на 2022 г. пък китайците планират да започнат производство и на 20 нм чипове, каквито биха били подходящи за почти цялото 5G оборудване, което Huawei произвежда. 

Според експерти, цитирани от FT, новата фабрика няма да помогне на Huawei в смартфон бизнеса им, тъй като там устройствата разчитат на чипове, произведени по много по-напреднали технологии. 

Huawei и Shanghai ICRD са отказали официален коментар по темата.

OnePlus 9 Pro предлага 120 Hz LTPO дисплей и съвместно разработена с Hasselblad камера

OnePlus 9 Pro е новият флагман на китайската компания, който не само бележи следващото поколение премиум модели за нея, но…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer