НачалоНовиниIBM бележи пробив с първия в света 2-нанометров чип

IBM бележи пробив с първия в света 2-нанометров чип

1276
Написана от  nixanbal 07 май 2021
IBM бележи пробив с първия в света 2-нанометров чип

IBM обяви, че в лабораториите си е разработила първия в света чип, произведен по 2-нанометров процес. Според технологичния гигант новото решение постига до 45% по-висока производителност и до 75% по-висока енергоефективност спрямо 7-нанометровия процес. 

Разбира се, постижението на IBM означава, че в бъдеще чиповете, произведени по този 2нм процес, ще включват много повече транзистори, тъй като те са с по-малки размери спрямо актуалните днес. Това ще означава по-висока производителност при по-нисък разход на енергия.

За сравнение 2нм чип на IBM включва 333 милиона транзистора на квадратен милиметър (MTr/mm2), докато 5нм чипове на TSMC съдържат 173 MTr/mm2 или 127 Mtr/mm2 при 5нм чипове на Samsung, пише Anandtech в обширния си анализ. 

Според IBM 2нм чип с размерите на нокът може да събере 50 милиарда транзистора, което е сериозен скок спрямо 30 милиарда транзистора при сходен по размери 5нм чип. 

Като някои от потенциалните ползи от новите 2нм чипове IBM посочва възможността за 4 пъти по-дълъг живот на батерията в смартфона, драстично намаляване карбоновия отпечатък на дейта центровете, сериозно увеличавате скоростта на различни приложения на мобилните компютри или например по-бързо засичане на обекти и време за реакция от автономните коли.  

Все още не е ясно кога това решение ще излезе от лабораториите и ще го видим в първите комерсиални устройства на пазара. 

Флагманите Galaxy S21 на Samsung предлагат нов дизайн, 120 Hz дисплеи и двойно повече памет

Ето че месец по-рано от обикновено Samsung днес представи новите си премиум смартфони от серията Galaxy S21. Също като през…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer