НачалоНовиниIDC: През 2018 г. Windows Phone няма да е прехвърлила 6% пазарен дял

IDC: През 2018 г. Windows Phone няма да е прехвърлила 6% пазарен дял

3851
Написана от  nixanbal 02 декември 2014
IDC: През 2018 г. Windows Phone няма да е прехвърлила 6% пазарен дял

Пазарният дял на Windows Phone днес е около 3% в световен мащаб, а през следващите 4 години поддържащите я компании ще успеят да го увеличат двойно. Дори тогава обаче платформата на Microsoft ще е върху по-малко от 6 на сто от смартфоните, пише в прогнозите си IDC.

За 2014 г. анализаторите от IDC очакват 26.3% ръст в доставките на смартфони спрямо 2013 г. до 1.3 милиарда, след което увеличението ще продължи, но със забавящ се темп. През 2015-а прогнозите са за 1.4 милиарда доставки, а през 2018 г. - 1.9 милиарда. 

За този четиригодишен период Android ще запази абсолютната си лидерска позиция с около 80% дял, следвана от iOS с близо 13 на сто. Третата позиция ще остане за Windows Phone, които IDC виждат с над 100% ръст от 2.7% през 2014 г. до 5.6% през 2018-а.

Това оставя под 2% на всички останали мобилни операционни системи, което означава, че и след 4 години нито Tizen, нито Firefox OS, нито пък BlackBerry ще имат някакво значение за пазара на смартфони. 

Lumia 535

Всичко това, разбира се, са прогнозите на анализатори от IDC, които със сигурност не бихме могли да приемем като категорично отражение на бъдещото състояние на пазара. Става въпрос за изключително динамичен продуктов сегмент и за сфера, в която играчите често се разбъркват нагоре-надолу по класацията.

И все пак - за момента сякаш никой не залага големи суми на Windows Phone, като поддържащите я компании дори започнаха да се оттеглят.

Какви са вашите прогнози за Windows Phone - смятате ли, че могат да се борят за по-сериозен дял през 2018 г.?

Honor ще предлага бъдещите си сгъваемите смартфони и в Европа

В началото на 2022 г. Honor представи първия си смартфон със сгъваем дисплей, Magic V, който за съжаление после не…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer