НачалоВидео ревюIKEA SYMFONISK комбинира лампа и говорител на Sonos

IKEA SYMFONISK комбинира лампа и говорител на Sonos

1470
Написана от  nixanbal

Това е SYMFONISK - продукт, който комбинира красива настолна лампа и високоговорител. SYMFONISK е съвместна разработка на ИКЕА и Sonos, съчетаваща нещата, с които двете компании са най-известни - практични мебели със стилен скандинавски дизайн от една страна и качествен звук от друга. SYMFONISK свети и свири у дома вече няколко седмици и най-после дойде време да ви разкажа детайли за него.

Започвам с външния вид на говорителя лампа, който е усъвършенстван спрямо първото поколение от 2019 г. Визията е по-компактна, по-изчистена и като цяло се усеща по-специалното внимание към дизайна. Така новият модел пасва на различни места в жилището - както на нощното шкафче до леглото, така и на секцията във всекидневната или дори около телевизора, когато се използва в комбинация със саундбар на Sonos.

SYMFONISK от ИКЕА и Sonos

Основата на SYMFONISK се предлага в черно и в бяло (320 лв.), като можете да я съчетаете с различна горна част или т.нар. абажур. Когато избирах в магазина на ИКЕА, ми предложиха стъклен (69 лв.), текстилен (49 лв.) и бамбуков (59 лв.), а избора ми можете да видите сами. Тази опция за коренна промяна на дизайна на продукта чрез подмяна на горната му част е страхотна, защото позволява не само периодично да разнообразявате интериора си, но и да напасвате продукта спрямо помещението, в което планирате да го преместите.

SYMFONISK от ИКЕА и Sonos

Частта на говорителя е с текстилно покритие, фронтално върху основата има бутон за включване, а отзад са скрити тези за контрол силата на звука и play/pause. Отдолу излиза захранващият кабел, а има и Ethernet порт.

Първото поколение на SYMFONISK разчиташе на електрически крушки от стандарта E12, които бяха по-трудни за намиране. Новият модел обаче използва стандарта E27, като в ИКЕА има доста богат избор от такива. Аз избрах модел с ретро дизайн, топла и по-приглушена светлина, тъй като идеята ми по начало беше да използвам лампата-тонколона в спалнята. Има възможност обаче да сложите и смарт крушка, което ще позволи да регулирате яркостта и топлината или дори цвета ѝ. При смарт крушките на ИКЕА това с помощта на специално дистанционно за нея (STYRBAR).

SYMFONISK от ИКЕА и Sonos

SYMFONISK от ИКЕА и Sonos

Връщам се на SYMFONISK. За да използвате говорителя, трябва да свалите приложението на Sonos. През него лесно ще свържете устройството с домашната си Wi-Fi мрежа, а освен това ще получите удобен достъп до всички стрийминг услуги, които бихте могли да използвате и да слушате през колоната. Има и набор от онлайн радиа, с които можете да се събуждате сутрин. Приложението дава възможност още да групирате няколко говорителя в мрежа - ако например искате да слушате едно парче из цялото си жилище, или да използвате два броя SYMFONISK като стерео двойка. В Sonos App има опция и да регулирате звученето на музиката - например да усилите басите.

SYMFONISK от ИКЕА и Sonos

Аудиото от говорителя е чудесно, без да претендирам да имам най-изтънчения слух. Всичко, което чух на него досега обаче наистина има богато и чисто звучене и беше повече, отколкото очаквах от продукт, който комбинира в себе си и функцията на лампа. SYMFONISK може да изпълни средноголямо помещение и съвсем спокойно може да се използва за озвучаване на домашни партита, особено ако наистина харесате идеята да имате два или повече такива спикъри и ги свържете за още повече сила.

SYMFONISK от ИКЕА и Sonos

Тук ще обърна внимание на една специална екстра, която се предлага само за ползващите iPhone. Казва се Trueplay и е достъпна през приложението Sonos. Чрез нея и микрофона на смартфона си можете да направите тест, който да даде осведоменост на говорителя за формата и мебелите в помещението и да му помогне да настрои звученето си спрямо тази информация. Мислех, че това няма да даде особен ефект, но промяната е осезаема и със сигурност препоръчвам да преминете през процеса, ако сте с телефон на Apple. Не се поддържа Chromecast, но можете да ползвате свободно AirPlay, което е още един плюс за потребителите на устройства Apple.

SYMFONISK от ИКЕА и Sonos

Покрай връзката с телефона е важно да направим уточнението, че SYMFONISK няма микрофони и не е смарт говорител, т.е. не може да се управлява директно с някой от гласовите асистенти. И все пак - ако се снабдите с DIRIGERA - хъб за смарт продукти на ИКЕА, можете да получите допълнителен дистанционен контрол върху лампата тонколона през приложението на IKEA Smart app, а също и да я добавите за управление през Siri, Alexa или Google Assistant.

SYMFONISK от ИКЕА и Sonos

Под чертата за мен SYMFONISK е страхотна обща разработка на ИКЕА и Sonos, която приветствах с удоволствие в дома си. Харесвам подобен род умни устройства, съчетаващи два така или иначе необходими продукта - настолна лампа, която наистина използваме ежедневно, и високоговорител, който да ме буди сутрин с радио или да звучи достатъчно добре, ако искам да чуя нов албум в Spotify. Аудиофилите трябва да знаят, че това не е спикър, който задължително да доставя най-кристалното и естествено звучене, а е по-скоро лайфстайл говорител за по-широка аудитория и все пак с наистина добро аудио.

5 НЕЩА за USB-C монитора Philips 27E1N5600HE/01

Philips 27E1N5600HE/01 е монитор с 27" диагонал, който е създаден основно за работа. Независимо дали го използвате в офиса или…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer