НачалоНовиниiPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max предлагат 48 МР камера и супер ярки екрани с Dynamic Island

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max предлагат 48 МР камера и супер ярки екрани с Dynamic Island

9069
Написана от  nixanbal 07 септември 2022
iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max предлагат 48 МР камера и супер ярки екрани с Dynamic Island

Dynamic Island. Така Apple описва тази елипсовидна изрязана част в дисплея на току-що обявените си смартфони iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max. Това е нов начин за взаимодействие с тези устройства, казват от компанията, а благодарение на умели софтуерни трикове цялата тази история изглежда доста вълнуващо. 

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max запазват размерите на своите екрани, 6.1" и 6.7", но вече имат по-фини рамки и заменят ноча с по-малка елипса, която се оказа, че си има име - Dynamic Island. Там е заложена системата Face ID, а зоната около нея е интерактивна. 

Apple-iPhone-14-Pro-iPhone-14-Pro-Max-deep-purple-220907 inline.jpg.large 2x

В презентацията стана ясно, че около Dynamic Island ще се появяват малки икони, указващи какво се случва с отворени на заден фон приложения. Ще можете да виждате кога пристига таксито ви, обложката на слушания албум или продължителността на разговора си например, без да сте в самото приложение. Зоната ще бъде интерактивна и докосвайки я, ще може да я разширявате и да виждате повече детайли. Всичко е придружено от приятни анимации, които карат Dynamic Island да се усеща като постоянно активен, динамичен и жив участък в горния край на дисплея. Изглежда интересно и нямам търпение да го видя на живо. 

iPhone 14 Pro

Другата важна новина за дисплеите на премиум моделите iPhone 14 е възможността им да постигнат значително по-висока яркост спрямо предшествениците си. iPhone 13 Pro миналата година постигаше максимум 1200 нита пикова яркост при гледане на HDR съдържание, а iPhone 14 Pro и 14 Pro Max имат до 1600 нита яркост в този режим и максимум 2000 нита при ползване на открито в слънчев ден. Това е най-високият такъв показател в смартфон досега.  

Тези екрани поддържат и Always On Display - функция, която от години липсва в моделите на Apple. Според компанията тя е възможна благодарение на технологичния напредък, включително новия Display Engine в чипсета A16 Bionic. Той позволява опресняването да падне до 1 Hz и екранът да не хаби излишна енергия. 

iPhone 14 Pro

Иначе A16 Bionic е новият чипсет на Apple, който дебютира с тези два модела и е най-мощният в смартфон досега, казват от компанията. Има 6-ядрен процесор и 5-ядрена графика, както и 16-ядрен невронен процесор. 

Камерата е друга голяма промяна в iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max. Основният сензор вече е 48 МР - с 65% по-голям от предишните модели. Той използва технология за обединяване на 4 пиксела в 1, но ще има и режим за 48 МР кадри при снимки в ProRAW формат. Тази камера има бленда ƒ/1.78, която всъщност е по-тясна от ƒ/1.5 при iPhone 13 Pro, но заради по-големия сензор нещата изглежда са балансирани. Apple въвежда нова Sensor-shift стабилизация, като се поддържа и режима Action mode на видеозапис като с гимбал, както и 4K резолюция за Cinematic Mode. 

iPhone 14 Pro

Ултрашироката камера е 12 МР и има по-големи пиксели за 3х по-добро представяне при ниска осветеност. Телефото камерата също е 12 МР, като предлага 3х оптичен зуум, но има и стъпка от 2х, която кропва от големия сензор. 

iPhone 14 Pro

По-доброто цветопредаване и представяне при ниска осветеност е подпомогнато от новия Photonic Engine. Той постига това, като прилага Deep Fusion по-рано в процеса на заснемане на кадъра, обасняват от Apple.

Светкавицата е нова, съставена от 9 LED светлини и е два пъти по-ярка от тази досега. 

iPhone 14 Pro

За батерията Apple обещава отново цял ден време на ползване, но в спецификациите става ясно, че новите модели предлагат с един час повече гледане на видео - 22 и 29 часа. 

Също като базовите модели iPhone 14 и iPhone 14 Plus, версиите Pro също идват с функцията Emergency SOS via satellite, която позволява да се изпраща сигнал за помощ при бедствена ситуация - например в планината, когато няма обхват на оператор. Тази екстра обаче ще заработи от ноември и първоначално само в САЩ и Канада, където ще бъде безплатна през първите 2 години.

Само в САЩ всички модели от серията iPhone 14 ще са без nanoSIM слот и ще разчитат само на eSIM.

Друга екстра за сигурност е засичането на катастрофа, при което смартфонът може да стартира автоматично обаждане до спешен номер. Същата беше представена в новите модели смарт часовници на Apple. 

Apple-iPhone-14-Pro-iPhone-14-Pro-Max-Emergency-SOS-01-220907 inline.jpg.large 2x

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max все така имат стоманена рамка, гръб от матово стъкло и дисплей със защита Ceramic Shield, както и висока защита от прах и вода. Наличните цветове са Space Black, Silver, Gold и новият Deep Purple, а цените за 128 GB памет започват от 1299 евро за iPhone 14 и от 1449 евро за iPhone 14 Pro Max. Първата вълна продажби стартира от 16 септември. 

Ревю на Samsung Galaxy Watch6 Classic

Galaxy Watch6 Classic бележи завръщането на Samsung към дизайна с въртящия се безел около дисплея, след като миналата година вместо…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer