НачалоНовиниiPhone 15 и iPhone 15 Plus предлагат Dynamic Island, 48 МР камера и USB-C порт

iPhone 15 и iPhone 15 Plus предлагат Dynamic Island, 48 МР камера и USB-C порт

2900
Написана от  nixanbal 12 септември 2023
iPhone 15 и iPhone 15 Plus предлагат Dynamic Island, 48 МР камера и USB-C порт

Apple току-що обяви новите си смартфони iPhone 15 и iPhone 15 Plus, които надграждат миналогодишните модели с чисто нова 48 МР камера, заменят ноча в дисплея с Dynamic Island, а портът за зареждане се променя от Lightning на универсалния USB-C. Цените остават непроменени спрямо миналата година. 

iPhone 15 и iPhone 15 Plus запазват своите размери и все така идват с 6.1" (2556 х 1179 пиксела, 460 ppi) и 6.7" (2796 х 1290 пиксела, 460 ppi) OLED екрани с 60 Hz опресняване. Те обаче са осъвременени и са загубили ноча, който Apple въведе още с iPhone X, за да го заменят с новия Dynamic Island, дебютирал миналата година само при Pro версиите на iPhone 14. 

Ценно подобрение е по-високата яркост на дисплеите, които вече са до 2000 нита на открито, също както Pro версиите. 

Apple iPhone 15 и iPhone 15 Plus в nixanbal.com

Корпусът все така има алуминиева рамка и стъклен гръб, като новото е, че стъклото на гърба е оцветено и с матов завършек. Все така има висока защита от прах и вода IP68. Предлагат се в пет доста приглушени цвята - розово, жълто, зелено, синьо и черно.

Запазен е суичът за преминаване от режим на звънене към тих режим, докато при iPhone 15 Pro той се заменя с Action Button. 

Конекторът за зареждане обаче е новият USB-C, макар че само с USB 2 скорости. 

Apple iPhone 15 и iPhone 15 Plus в nixanbal.com

Камерата е получила ценен ъпгрейд и основният сензор вече е 48 МР, но с по-малък физически размер от 48 МР на iPhone 15 Pro. Той все пак дава нови възможности за iPhone 15, включително възможност за 2х зуум чрез изрязване от самия сензор, при което има по-малка загуба в качеството. Има опция и за обединяване на 4 пиксела в 1, като към този кадър се добавя и 48 МР изображение с пълната резолюция и така двата се смесват в 24 МР кадър. Тези кадри обединяват доброто представяне при ниска осветеност и детайлността на голямата снимка, като ги поднасят в по-практичен като размери файл. 

Блендата на тази 48 МР камера е f/1.6 и има Sensor-shift оптична стабилизация, при която се движи самият сензор, за да се обират трептенията. 

Втората камера е 12 МР с ултраширок обхват. 

Apple iPhone 15 и iPhone 15 Plus в nixanbal.com

Apple говори доста за портретите с iPhone 15, които са от "следващо поколение" - с по-богати цветове и по-добри при ниска осветеност. Освен това вече е възможно вече направена снимка, заснета в стандартен режим, да се редактира и да се изведе като портрет с размазан фон. При редакция може да се контролира къде е фокусът и дълбочината на кадъра. 

Подобрения има още в нощния режим и в Smart HDR функцията. 

Apple iPhone 15 и iPhone 15 Plus в nixanbal.com

iPhone 15 и iPhone 15 Plus излизат с чипсет A16 Bionic, на който се базираха iPhone 14 Pro и 14 Pro Max миналата година. С него компанията обещава цял ден време на ползване за iPhone 15 и повече с Plus версията, която има по-голяма батерия. 

Apple iPhone 15 и iPhone 15 Plus в nixanbal.com

Смартфоните идват и с второ поколение на UWB чипа, обещават по-добро качество на разговорите и нов режим Voice Isolation, който може тотално да изреже околния шум при разговори, макар че в демонстрацията на Apple така гласът звучеше малко странно и роботизирано. 

Apple iPhone 15 и iPhone 15 Plus в nixanbal.com

Добавят се нови функции към сателитните възможности на iPhone 15, включително асистенция на пътя с автомобила. Това обаче важи само за САЩ. 

Цената на iPhone 15 започва от $799 в САЩ за 128 GB или 949 евро в Европа. iPhone 15 Plus ще се продава на цена от $899 в САЩ или за 1099 евро в Европа. Очакваме моделите на пазара от 22 септември. 

ТЕСТ ДРАЙВ: По бреговете на Сардиния с новото електрическо Renault ZOE

В началото на октомври пътувах до Сардиния, където се проведе международният тест драйв на новото Renault ZOE. Популярният електрически модел,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer