НачалоНовиниiPhone 15 Pro идва с 3-нанометров A17 Pro чипсет и титанова рамка, Pro Max добавя перископна камера

iPhone 15 Pro идва с 3-нанометров A17 Pro чипсет и титанова рамка, Pro Max добавя перископна камера

3366
Написана от  nixanbal 12 септември 2023
iPhone 15 Pro идва с 3-нанометров A17 Pro чипсет и титанова рамка, Pro Max добавя перископна камера

Заедно с по-достъпните iPhone 15 и iPhone 15 Plus, днес Apple представи и премиум смартфоните си iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max. Новите Pro версии идват с първия Pro чипсет в серията A на Apple, който е и първият в индустрията, произведен по 3-нанометров процес. Освен висока производителност и заявка за съвместимост с XR очилата Apple Vision Pro, устройствата имат освежен дизайн с титанова рамка, USB-C конектор с високи скорости за пренос на данни, както и първата перископна камера в смартфон на Apple досега, запазена за модела Pro Max. 

Дизайн с титанова рамка

iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max също запазват размерите на екраните си от 6.1" (2556 x 1179 пиксела, 460 ppi) и 6.7" (2796 х 1290 пиксела, 460 ppi), като те все така са с ProMotion технология за 120 Hz опресняване и поддръжка на Always On Display - екстри, които липсват при стандартните версии iPhone 15 и iPhone 15 Plus. Общото между четирите модела тази година е изрязаният интерактивен остров в дисплея Dynamic Island, а разликата е видимо по-тънките рамки на екрана при Pro версиите. Това са най-тънките очертания в дисплей на iPhone досега, обявиха от Apple, без да споделят повече подробности.

Pro моделите са по-дебели от своите предшественици, но останалите габарити са намалени, включително 15 Pro Max има значително по-ниско тегло - 221 грама, вместо 240 грама при 14 Pro Max. 

Apple iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max в nixanbal.com

Ключова промяна в дизайна е титановата рамка, която заменя стоманената в досегашните Pro модели. Тя е също супер устойчива, но вече по-лека, като дори стана ясно, че вътрешната ѝ структура се допълва от алуминий, което спомага за по-ниското тегло и за по-доброто разпределяне на топлината. Освен това рамката е с четкан дизайн, така че няма следи от пръсти, както преди.

Смартфоните са налични в нови цветове - black titanium, white titanium, blue titanium и natural titanium.

USB C порт

При Pro версиите, също като при стандартните модели iPhone 15, Apple за първи път тази година въвежда USB-C порт за зареждане и оставя в миналото своя Lightning конектор. Причината са изискванията на ЕС, които влизат в сила в края на следващата година.

Apple iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max в nixanbal.com

USB-C портовете в смартфоните на Apple са различни. iPhone 15 и 15 Plus поддържа USB 2 скорости, докато при Pro версиите се достигат 10 Gbps, или USB 3 - 20 пъти по-бърз пренос на данни спрямо USB 2.

Action Button заменя физическия суич

Друга важна новост е премахването на превключвателя между тих режим и режим на звънене и замяната му с Action Button, подобен на този при Apple Watch Ultra. С него потребителите ще могат да стартират различни функции и приложения, като ще получават и визуална обратна връзка чрез Dynamic Island. 

Apple iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max в nixanbal.com

A17 Pro - първият 3нм чипсет

iPhone 15 Pro и 15 Pro Max са оборудвани с първия в света чипсет, произведен по 3-нанометров процес. Това е A17 Pro - първият Pro чипсет в серията А на Apple. Той има 19 милиарда транзистори, 6-ядрен процесор с по-бързи производителни и по-бързи енергоефективни ядра, с 2 пъти по-бърз неврален процесор, но най-вече - чисто нов графичен чип, който е 6-ядрен и 20% по-бърз. 

За първи път перископна камера в iPhone

iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max все така използват 48 МР основен сензор с второ поколение Sensor-shift оптична стабилизация и бленда на обектива f/1.78, който е с по-големи физически размери от 48 МР сензор в iPhone 15 и 15 Plus. Не беше споменато, но според слуховете това е същият сензор от iPhone 14 Pro, докато iPhone 15 е получил друг, с по-малки размери. Запазена е и 12 МР камера с ултраширок обхват и макро режим чрез автофокус.

Apple iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max в nixanbal.com

Докато iPhone 15 Pro използва 12 МР камера за 3х оптичен зуум (77 мм), по-големият iPhone 15 Pro Max идва с първата за Apple перископна камера за 5 пъти оптично приближение, равняващо се на 120 мм фокусно разстояние. Тази камера идва и с чисто нова 3D Sensor-shift оптична стабилизация, която прави по 10 000 микро напасвания в секунда, за да обира трептенията. Блендата тук е f/2.8.

Поддържа се ProRes видеозапис при 4K с 60 к/с, както и нещо ново - запис на Spatial Video чрез комбиниране на ултрашироката и широката камери. Тези записи ще са подходящи за гледане с XR очилата Apple Vision Pro.

Apple iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max в nixanbal.com

Добрата новина е, че няма промяна в цените и на Pro версиите, въпреки че слуховете твърдяха друго. Оказва се, че iPhone 15 Pro все така ще започва от 1199 евро за 128 GB памет, а iPhone 15 Pro Max ще започва от по-висока сума - 1449 евро, но за 256 GB, тъй като за него вече няма да се предлагат 128 GB базова версия. Цената всъщност е идентична с тази на миналогодишния 14 Pro Max с 256 GB. На пазара - от 22 септември. 

ТЕСТ ДРАЙВ: 5 неща за новата CUPRA Ateca

Преминаваш в спортен режим, с левия крак натискаш спирачката до долу, с десния - пълна газ и при достигане на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer