НачалоНовиниiPhone 15 Pro идва с 3-нанометров A17 Pro чипсет и титанова рамка, Pro Max добавя перископна камера

iPhone 15 Pro идва с 3-нанометров A17 Pro чипсет и титанова рамка, Pro Max добавя перископна камера

2320
Написана от  nixanbal 12 септември 2023
iPhone 15 Pro идва с 3-нанометров A17 Pro чипсет и титанова рамка, Pro Max добавя перископна камера

Заедно с по-достъпните iPhone 15 и iPhone 15 Plus, днес Apple представи и премиум смартфоните си iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max. Новите Pro версии идват с първия Pro чипсет в серията A на Apple, който е и първият в индустрията, произведен по 3-нанометров процес. Освен висока производителност и заявка за съвместимост с XR очилата Apple Vision Pro, устройствата имат освежен дизайн с титанова рамка, USB-C конектор с високи скорости за пренос на данни, както и първата перископна камера в смартфон на Apple досега, запазена за модела Pro Max. 

Дизайн с титанова рамка

iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max също запазват размерите на екраните си от 6.1" (2556 x 1179 пиксела, 460 ppi) и 6.7" (2796 х 1290 пиксела, 460 ppi), като те все така са с ProMotion технология за 120 Hz опресняване и поддръжка на Always On Display - екстри, които липсват при стандартните версии iPhone 15 и iPhone 15 Plus. Общото между четирите модела тази година е изрязаният интерактивен остров в дисплея Dynamic Island, а разликата е видимо по-тънките рамки на екрана при Pro версиите. Това са най-тънките очертания в дисплей на iPhone досега, обявиха от Apple, без да споделят повече подробности.

Pro моделите са по-дебели от своите предшественици, но останалите габарити са намалени, включително 15 Pro Max има значително по-ниско тегло - 221 грама, вместо 240 грама при 14 Pro Max. 

Apple iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max в nixanbal.com

Ключова промяна в дизайна е титановата рамка, която заменя стоманената в досегашните Pro модели. Тя е също супер устойчива, но вече по-лека, като дори стана ясно, че вътрешната ѝ структура се допълва от алуминий, което спомага за по-ниското тегло и за по-доброто разпределяне на топлината. Освен това рамката е с четкан дизайн, така че няма следи от пръсти, както преди.

Смартфоните са налични в нови цветове - black titanium, white titanium, blue titanium и natural titanium.

USB C порт

При Pro версиите, също като при стандартните модели iPhone 15, Apple за първи път тази година въвежда USB-C порт за зареждане и оставя в миналото своя Lightning конектор. Причината са изискванията на ЕС, които влизат в сила в края на следващата година.

Apple iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max в nixanbal.com

USB-C портовете в смартфоните на Apple са различни. iPhone 15 и 15 Plus поддържа USB 2 скорости, докато при Pro версиите се достигат 10 Gbps, или USB 3 - 20 пъти по-бърз пренос на данни спрямо USB 2.

Action Button заменя физическия суич

Друга важна новост е премахването на превключвателя между тих режим и режим на звънене и замяната му с Action Button, подобен на този при Apple Watch Ultra. С него потребителите ще могат да стартират различни функции и приложения, като ще получават и визуална обратна връзка чрез Dynamic Island. 

Apple iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max в nixanbal.com

A17 Pro - първият 3нм чипсет

iPhone 15 Pro и 15 Pro Max са оборудвани с първия в света чипсет, произведен по 3-нанометров процес. Това е A17 Pro - първият Pro чипсет в серията А на Apple. Той има 19 милиарда транзистори, 6-ядрен процесор с по-бързи производителни и по-бързи енергоефективни ядра, с 2 пъти по-бърз неврален процесор, но най-вече - чисто нов графичен чип, който е 6-ядрен и 20% по-бърз. 

За първи път перископна камера в iPhone

iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max все така използват 48 МР основен сензор с второ поколение Sensor-shift оптична стабилизация и бленда на обектива f/1.78, който е с по-големи физически размери от 48 МР сензор в iPhone 15 и 15 Plus. Не беше споменато, но според слуховете това е същият сензор от iPhone 14 Pro, докато iPhone 15 е получил друг, с по-малки размери. Запазена е и 12 МР камера с ултраширок обхват и макро режим чрез автофокус.

Apple iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max в nixanbal.com

Докато iPhone 15 Pro използва 12 МР камера за 3х оптичен зуум (77 мм), по-големият iPhone 15 Pro Max идва с първата за Apple перископна камера за 5 пъти оптично приближение, равняващо се на 120 мм фокусно разстояние. Тази камера идва и с чисто нова 3D Sensor-shift оптична стабилизация, която прави по 10 000 микро напасвания в секунда, за да обира трептенията. Блендата тук е f/2.8.

Поддържа се ProRes видеозапис при 4K с 60 к/с, както и нещо ново - запис на Spatial Video чрез комбиниране на ултрашироката и широката камери. Тези записи ще са подходящи за гледане с XR очилата Apple Vision Pro.

Apple iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max в nixanbal.com

Добрата новина е, че няма промяна в цените и на Pro версиите, въпреки че слуховете твърдяха друго. Оказва се, че iPhone 15 Pro все така ще започва от 1199 евро за 128 GB памет, а iPhone 15 Pro Max ще започва от по-висока сума - 1449 евро, но за 256 GB, тъй като за него вече няма да се предлагат 128 GB базова версия. Цената всъщност е идентична с тази на миналогодишния 14 Pro Max с 256 GB. На пазара - от 22 септември. 

Мастило до входната врата, или какво представлява HP Instant Ink

Когато от HP ми се обадиха, за да ми разкажат за Instant Ink, признавам си, не бях чувал за услугата.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer