НачалоНовиниiPhone 16 - всичко, което знаем за следващото поколение смартфони на Apple

iPhone 16 - всичко, което знаем за следващото поколение смартфони на Apple

1091
Написана от  nixanbal 16 октомври 2023
iPhone 16 - всичко, което знаем за следващото поколение смартфони на Apple

Смартфоните iPhone 15 дебютираха преди няколко седмици, но слуховете отдавна започнаха да нищят какво ни очаква със серията iPhone 16 догодина. Говори се за по-големи дисплеи, нови камери и дори за нов бутон. Всички слухове до момента са събрани от MacRumors.com и ви ги предлагам обобщени на следващите редове.

Основната новина догодина ще бъде по-големият диагонал за дисплеите на iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max. Очаква се екраните им да нараснат от 6.1" на 6.3" и от 6.7" на 6.9" съответно за Pro и Pro Max. Успоредно устройствата ще получат по-тясна и издължена форма на дисплеите си, което заедно с фините рамки ще позволи по-лесното им ползване с една ръка. 

Apple-iOS-17-StandBy-Music big.jpg.large 2x

Другата ключова промяна ще бъде добавянето на т.нар. Capture Button - нов бутон по-надолу от бутона за включване, за който все още не е съвсем ясно за какво ще служи, но на мен ми звучи съвсем логично да бъде бутон за правене на снимки с камерата. Той няма да бъде механичен и да потъва физически при натиск, а ще бъде капацитивен и ще разпознава докосване и/или натиск, на които ще реагира с обратна връзка, създавайки усещането от натискане на обикновено копче. Подобна технология Apple използва при Home бутона на iPhone SE, както и при тъчпада на лаптопите си. Въпросният Capture Button ще се предлага от четирите модела iPhone 16 и изглежда ще бъде ключов елемент от комуникацията на серията. 

Възможно е да видим и други подобрения и промени по камерите, но за iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max се говори, че ще получат ъпгрейд на ултрашироката си камера, която също вече ще използва 48 МР сензор (както основната). Въпросният сензор ще бъде надграждане на досегашния 12 МР сензор и би трябвало да позволи по-детайлни изображения при ултрашироки снимки. iPhone 16 Pro също така ще получи телефото камерата с 5-кратен оптичен зуум, която видяхме за първи път с iPhone 15 Pro Max. 

Apple-iPhone-15-lineup-design-230912 big.jpg.large 2x copy

Чипсетът по всяка вероятност би трябвало да бъде обновен при всички модели. Базовите iPhone 16 и iPhone 16 Plus вероятно ще получат A17 Pro, а iPhone 16 Pro и Pro Max ще надградят до чисто новия A18 Pro. Последният ще бъде произвеждан по второ поколение на 3-нанометровия процес на TSMC, наричан N3E. 

Apple ще подмени 5G модема в Pro версиите на iPhone 16, като се очаква те да използват Snapdragon X75 на Qualcomm. Той поддържа стандарта 5G Advanced, или "следващата фаза в развитието на 5G" и "еволюция към 6G". iPhone 16 Pro и Pro Max също така ще са първите смартфони на компанията с поддръжка на Wi-Fi 7, а това означава скорости до 40 Gbps, по-ниско времезакъснение и по-надеждна връзка.

Разбира се, тази информация ще бъде актуализирана с наближаването на премиерата, а може и да търпи промени, тъй като все още нищо не е финално и обявено от Apple. Премиерата на серията iPhone 16 се очаква през септември 2024 г. 

Първият електромобил на Xiaomi се появи предпремиерно и изглежда страхотно

Преди две години и половина Xiaomi обяви, че започва да работи по първия си електрически автомобил и че първоначалната инвестиция…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer