НачалоНовиниiPhone става на 15 години

iPhone става на 15 години

992
Написана от  nixanbal 09 януари 2022
iPhone става на 15 години

"iPod, мобилен телефон и интернет комуникатор. iPod, мобилен телефон... Досещате ли се?" - с тези думи на този ден преди 15 години покойният вече Стив Джобс представи пред света оригиналния iPhone. Първият смартфон на Apple не само промени компанията изоснови, а зададе съвсем нова посока на цялата индустрия. 

На една от най-вълнуващите и запомнящи се презентации от технологичния свят изобщо на 9 януари 2007 г. Стив Джобс представи първия iPhone. Устройство, което комбинираше функционалността на iPod с широк екран и тъчконтроли с тази на интернет комуникатор и мобилен телефон. Това не са три отделни устройства, каза Джобс, това е iPhone. 

iPhone

Предшественикът на Тим Кук сподели тогава, че е чакал този ден 2 години и половина, а за iPhone обяви, че е с 5 години пред конкуренцията. По онова време лидер на пазара беше Nokia с близо 50% (!) пазарен дял при смартфоните. 

iPhone бързо се превърна в ключовият продукт в портфолиото на Apple, като продажбите му достигнаха първия си милион само 74 дни след излизането на първия модел на пазара. Днес продадените бройки всяко тримесечие са десетки милиони. 

И благодарение на iPhone само преди дни Apple стана първата компания, която, макар и за кратко, прехвърли пазарна капитализация от $3 трилиона. 

5 дни с Galaxy Watch 4 и Galaxy Buds 2 на Samsung

Samsung от години развива своята екосистема от устройства Galaxy, като в нея влизат не само смартфоните на компанията, но също…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer