НачалоНовиниКаква ще бъде технологичната 2021 г. на Samsung

Каква ще бъде технологичната 2021 г. на Samsung

1740
Написана от  nixanbal 28 януари 2021
Каква ще бъде технологичната 2021 г. на Samsung

2020 г. за Samsung премина с някои запомнящи се технологични премиери, сред които камери с мега-мегапиксели, иновативен дизайн чрез по-широко въвеждане на сгъваемите дисплеи и още по-усъвършенстван S Pen, който видяхме при серията Note20, но и в категорията на таблетите. В началото на 2021 г. обаче е време да отправим поглед към бъдещето, или поне към следващите 12 месеца, през които ще продължаваме да си говорим за някои от най-интересните иновации на Samsung в съвместната ни рубрика #WithGalaxy.

Покрай #WithGalaxy имам възможност да се докосна до някои от най-новите технологични продукти на Samsung, като в това число влизат не само смартфоните и часовниците на компанията. Разказвал съм ви за телевизори, таблети и дори въздухопречистватели. А защо тогава #WithGalaxy? Защото всички те са свързани в една екосистема, управлявана тъкмо през най-личния от тези продукти - смартфона Galaxy в ръката ви.

През 2021 г. няколко теми изглежда ще стават все по-важни за компанията и, въпреки че Samsung не са ми издали роудмапа си за следващите месеци, вече бяха официално очертани някои от основните посоки на компанията.

По-достъпни смартфони със сгъваеми дисплеи

13 galaxyzflip paris fashion week

Започвам с може би най-вълнуващата за мен продуктова категория, особено след срещата ми с Galaxy Z Fold2 миналата есен. Смартфоните със сгъваеми дисплеи преминаха бурно през първата си година на развитие, през втората отбелязаха сериозен прогрес, а сега навлизат в третия си етап. Какъв ще бъде той - предстои да разберем. Но имаме някои съвсем ясни подсказки за това от Samsung, които към момента предлагат най-много такива устройства и изглеждат посветени да развиват категорията и занапред.

Към момента смартфоните със сгъваеми дисплеи все още са запазена привилегия за най-платежоспособните потребители, което винаги се случва с въвеждането на нови технологии на пазара, но изглежда предстои промяна. През декември миналата година Тае Мун Ро, президент на Samsung Electronics и директор на дивизия "Мобилни комуникации", обяви, че предстои тези устройства да станат по-достъпни. "През 2021 Samsung ще разширява портфолиото си от сгъваеми продукти, така че тази новаторска категория да бъде по-достъпна за всички", каза той в официалното си изявление. Дали това означава, че ще видим по-достъпна версия (например Lite?) в някоя от сериите Galaxy Z Fold или Galaxy Z Flip, или пък ще бъде представена съвсем нова серия - предстои да разберем.

5G за всички

01 galaxya32 5g 1p

Следващата ясно очертана за 2021 г. тенденция, която всъщност започна още миналата година, е въвеждането на 5G свързаност в повече ценови сегменти. 5G ще стане достъпна технология за по-широк кръг потребители, а това, разбира се, ще се случи с представянето на по-бюджетни смартфони.

Преди броени дни Samsung обяви, че от февруари у нас ще се предлага например Galaxy A32 5G, който до момента е най-достъпният 5G модел на компанията и със сигурност ще допринесе за популяризацията на новото поколение мрежи.

Добрата новина е, че два от българските оператори вече направиха първи стъпки и стартираха своите 5G мрежи, но тепърва през 2021 г. се очакват търговете за допълнителен честотен ресурс, който ще позволи те да се разгърнат.

S Pen!

025 galaxys21 ultra lifestyle cut customize

В началото на 2021 г. Samsung за първи път пренесе стилуса S Pen от серията Galaxy Note към други свои смартфони. Galaxy S21 Ultra е първият модел без Note в името си, който е съвместим със стилус от Samsung. На този етап писалката не е съвсем същата като при Galaxy Note20 Ultra например, като не идва в комплекта и не се прибира в корпуса на апарата, а е отделен аксесоар.

За мен този ход е ясен знак, че нещо интересно се случва и тепърва предстои да се случи, така че ще проследя с интерес как ще се развият нещата в портфолиото смартфони на компанията.

Нови технологии за дисплеите

First-Look-PR DL3 Neo-QLED-1024x682

Друга новина, с която Samsung започна годината, е генерален ъпгрейд в портфолиото им телевизори, които също често намират място в рубриката #WithGalaxy. Компанията обяви, че новите Neo QLED телевизори ще предлагат много по-малки светодиоди, чийто размер е 1/40 от размера на досегашните и позволява панелът да съдържа много повече от тях. По-големият брой светодиоди на същата площ означава по-прецизен контрол на подсветката и предотвратяване на ефекта, при който на границата между светли и тъмни участъци от картината се появява нежелано изтичане на светлина.

Понеже през 2020 г. имах възможност да използвам различни QLED модели на Samsung, при това за по няколко седмици в домашни условия, интересно ми е да направя сравнение с новото поколение и да проверя доколко тези технологични промени се отразяват върху цялостното изживяване.

Другата технология, която Samsung също ще въведе по-широко в портфолиото си телевизори, е Micro LED. Тази серия ще се предлага основно в по-големи размери, а технологията е считана за алтернатива на OLED, която носи качествата, но не и недостатъците й.

Това са само някои от акцентите, които смятам, че ще заемат важно място в технологичната 2021 г. на Samsung и за които ще си говорим все по-често и в #WithGalaxy. Със сигурност не бихме могли да предвидим много от предстоящите анонси, но тъкмо това прави технологичния сектор толкова вълнуващ и постоянно поддържа интереса ни. Разбира се, както винаги, ще се радвам да споделите в коментарите какви са темите и устройствата, които биха представлявали най-голям интерес за вас.

6 НЕЩА за новите Neo QLED телевизори на Samsung

Стартът на Световното първенство по футбол в Катар 2022 е повод за много потребители да се замислят за ъпгрейд на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer