НачалоНовиниКакви са ключовите подобрения в Galaxy Z Flip5, Galaxy Z Fold5 и останалите нови устройства на Samsung

Какви са ключовите подобрения в Galaxy Z Flip5, Galaxy Z Fold5 и останалите нови устройства на Samsung

2354
Написана от  nixanbal 25 август 2023
Какви са ключовите подобрения в Galaxy Z Flip5, Galaxy Z Fold5 и останалите нови устройства на Samsung

Изминаха няколко седмици от официалната премиера на новите устройства от екосистемата Galaxy на Samsung и като че ли е време за един обобщаващ текст, в който да теглим чертата и да проверим какви са ключовите промени. В този материал, част от поредицата #WithGalaxy, ще обърна внимание на най-важните подобрения, които отличават новите сгъваемите смартфони, часовници и таблети на южнокорейците от техните предшественици. На ъпгрейдите, които ги правят по-здрави, по-функционални и като цяло по-надеждни устройства от всички досега.

По-големият външен дисплей

Започвам с любимия ми Galaxy Z Flip5, който сякаш е получил най-много любов тази година и това се вижда още на пръв поглед от чисто новия му по-голям външен дисплей. Използвам телефона от деня на премиерата му и бих казал, че този 3.4" екран прави всичко по-удобно - преглеждането на събитията от календара за месеци напред, четенето на съобщения и имейли, правенето на селфита с основната камера, при което вече можете да ползвате и зуум.

127 FLIP5 QUICKSHOT LI

По-големият диагонал обаче отваря и нови възможности, които не бяха възможни при 1.9" външен дисплей на Galaxy Z Flip4. Вече можете не само да четете, но и да отговаряте на съобщенията от Messenger, Viber и други приложения. Това се случва чрез пълноразмерна QWERTY клавиатура, която е суперудобна за писане с една ръка. Освен това Galaxy Z Flip5 започва да открехва вратата към използването на пълнофункционални Android приложения, без телефонът да се отваря. Засега списъкът е ограничен и включва 6 такива - Google Maps, YouTube, Netflix, WhatsApp и SMS приложенията на Samsung и Google. Това означава, че можете да търсите и навигирате до желана дестинация директно през външния екран, можете да гледате YouTube и да си чатите в WhatsApp или да пуснете SMS за Синя зона.

Смисълът всичко това да се прави от Cover Screen-а е, че от една страна е много по-удобно в някои ситуации - когато бързате, едната ви ръка е заета или сте в час пик в метрото. От друга страна по този начин, прехвърляйки някои по-леки задачи към външния екран, пестите батерия.

По-добър мултитаскинг с Galaxy Z Fold5

При Galaxy Z Fold5 промените са както външни, така и вътрешни. Апаратът е по-тънък и с 10 грама по-лек от своя предшественик, а големият му 7.6" дисплей позволява още по-удобен мултитаскинг. Това е постигнато с обновения Taskbar, който в края си вече ще предлага четирите последно ползвани приложения.

071 Galaxy fold5 hands-on icy blue LI

Идеята е потребителите да имат по-удобен начин за превключване от едно приложение към друго, особено когато вършат по-сложни задачи. Функцията Drag and Drop също е подобрена и позволява с един пръст да задържите файл, а с втори да отидете в други приложение и да пуснете файла в него. Същото нещо важи и при преместване на иконки, да речем.

Изцяло нов механизъм на сгъване

Galaxy Z Flip5 и Galaxy Z Fold5 тази година идват с чисто нов механизъм на сгъване. Той ги прави по-надеждни и устойчиви и въпреки че Samsung обещава минимум 200 000 безпроблемни сгъвания и разгъвания, което се равнява на над 5 години активно ползване, наскоро видяхме интересен експеримент в полски YouTube канал, в който Z Flip5 успешно прехвърли 400 000 сгъвания и разгъвания.

096 Galaxy flip5 lifestyle ocean green LI

Новата панта позволява за първи път при моделите на Samsung двете страни на корпуса да прилепват в затворено положение. Това за мен никога не е било от изключително значение, но ценното е, че по този начин в сгъваемия дисплей не мога да проникнат лесно прашинки и други дребни частици, които да са потенциална заплаха за него.

Иначе самият сгъваем дисплей и при двата модела е получил допълнително подсилване с още един слой, който обира шока при евентуален удар.

По-мощната конфигурация

И за сгъваемите смартфони Galaxy Z Flip5 и Galaxy Z Fold5, и за таблетите от серията Galaxy Tab S9 (Galaxy Tab S9, Galaxy Tab S9+ и Galaxy Tab S9 Ultra) важи друго ключово подобрение - актуализацията на конфигурацията. Всички тези устройства на Samsung се базират на най-новия премиум чипсет от Qualcomm - Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Последното указва, че става въпрос за малко по-специална версия на платформата, при която най-мощното процесорно ядро Cortex-X3 работи на по-висока тактова честота - 3.36 GHz спрямо 3.2 GHz при стандартния Snapdragon 8 Gen 2.

5 години софтуерни актуализации

Освен устойчив на времето чипсет, тези Android устройства на Samsung получават и продължителна софтуерна поддръжка. Това включва 4 години ъпдейти на Android версията и 5 години ъпдейти по сигурността. Потребителите могат да очакват актуализации чак до Android 17 включително, като това важи и за смартфоните, и за таблетите.

088 Galaxy fold5 flip5W6CST9U ecosystem icy bluelavendersilvergraphite LI

Още за таблетите

Друг важен ъпгрейд е високата защита от прах и вода, която са получили и трите таблета Galaxy Tab S9. Това е чудесна новина за хората, които искат да ги вземат със себе си край басейна или на плажа, за да четат е-книга или браузват YouTube например. Освен това с тази серия таблети Samsung за първи път въвежда Dynamic AMOLED 2X панел за дисплея (и на трите модела), което е най-развитата технология, използвана и при премиум смартфоните на компанията, включително Galaxy Z Flip5 и Galaxy Z Fold5. Добавена е и за първи път в таблетите на Samsung поддръжка на eSIM.

Часовници с по-големи дисплеи

На събитието Unpacked в Сеул дебютираха и новите смарт часовници на компанията - Galaxy Watch6 и Galaxy Watch6 Classic. Ако се чудите какво се случи с Pro версията и защо Samsung се връща към Classic - има обяснение за това. От компанията коментираха за nixanbal.com, че моделите Classic и Pro са по-функционално развити и устойчиви на времето, поради което ще бъдат обновявани не всяка година, а през една година. Това означава, че щом тази година сме получили Galaxy Watch6 и Galaxy Watch6 Classic, то догодина би трябвало да видим Galaxy Watch7 и Galaxy Watch7 Pro.

092 Galaxy W6CS hands-on silver LI

Основната промяна при двата нови часовника е при дисплеите им, които са вече с 20% по-големи благодарение на по-тънките рамки около тях. Това не само е полезно за по-удобното ползване, но и визуално изглежда много по-приятно. Пиковата яркост пък е цели 2000 нита, което прави циферблатите четими дори под пряка слънчева светлина. При модела Classic, разбира се, можете да навигирате из менютата не само с докосвания по екрана, а и чрез физически въртящия се ринг около корпуса. Батериите също са по-големи, така че да посрещнат нуждите на по-големите дисплеи.

Galaxy Watch6 и Galaxy Watch6 Classic вече дават по-задълбочените данни за съня, а също и съвети, с които да ви помогнат да спите по-добре. В тази връзка Samsung предлага и нова текстилна каишка, която е много по-лека и удобна, подходяща за ползване през нощта. Часовниците все така могат да измерват телесния състав, пулса, кръвното налягане, температурата на кожата, да правят ЕКГ, а новост тук е функцията "Уведомяване за нарушен сърдечен ритъм", която би могла да открие скрита аритмия и да ви алармира да посетите специалист. Последната все още не е активна, но се очаква за Европа чрез софтуерен ъпдейт през 2024 година.

083 Galaxy fold5W6CL ecosystem creamsilver LI

Едно от най-ценните подобрения е още по-лесният начин да се сменят каишките. Това вече става само с един клик и позволява бързо да подмените например кожената каишка със спортна, когато влизате във фитнес залата след работния ден.

Накратко

Това бяха основните новости и най-важните за мен подобрения в новообявените устройства Galaxy, които вече са на българския пазар. В nixanbal.com очаквайте и детайлните им ревюта, като много скоро започвам с това на Galaxy Z Flip5.

Най-очакваните смартфони на 2024 г.

В началото на 2024 г. обикновено правим равносметки, но в този материал реших да погледнем напред и към това, което…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer