НачалоВидео ревюКакво може Galaxy AI при снимки и редакция на изображения

Какво може Galaxy AI при снимки и редакция на изображения

1630
Написана от  nixanbal

Време е да си поговорим за камерата на Galaxy S24 Ultra, но не само за хардуерните ѝ специфики, а за това, което идва като добавена стойност с изкуствения интелект и пакета Galaxy AI. Вече ви разказах какво е Galaxy AI и че смартфоните от серията Galaxy S24 са първите устройства с тези нови възможности. Това видео е част от поредицата, в която споделям детайли за отделните функции, базирани на изкуствен интелект, като в предишното си говорихме за Circle to Search with Google. Екстрата, която позволява да откриете информация за почти всичко, което виждате на екрана на телефона си, като просто го оградите в кръг.

Подпомогнати от AI камери

Камерите на смартфоните Galaxy S24 разполагат с набор от базирани на изкуствен интелект инструменти - т.нар. ProVisual Engine, който помага не само за постигането на по-добри резултати при снимки и видео, но и добавя страхотни възможности за редакция на кадрите.

Samsung Galaxy AI - функции в камерата и при редакция на снимки @ nixanbal.com

Изкуственият интелект е намесен не само при оптимизатора на сцената, но също при намаляване на шума в нощните кадри и видеоклипове, отличните зуум възможности с оптично качество между 2 и 10 пъти приближение, както и при 24-мегапикселовия Expert RAW режим. При последния AI обединява един кадър с 50 МР резолюция и един кадър с 12 МР резолюция, за да вземе от тях най-доброто - многото пиксели от една страна и качествения образ от друга.

Редакция на изображения с AI

OK, стигаме до редакцията на снимките. Всички знаем, че професионалните фотографи не обичат да споделят суровите файлове от фотоапарата си и за да си получите кадрите от фотосесията, трябва да изчакате те да бъдат обработени. Тази обработка е нещо, което и аз обичам да правя с най-добрите си кадри от галерията на смартфона, преди да ги споделя в социалните мрежи. И точно тук идва следващият сериозен плюс на Galaxy AI. Смартфоните Galaxy S24 идват с купища подпомогнати от изкуствен интелект екстри за обработка на изображенията, с които не е нужно да сте експерти и да владеете Lightroom, за да получите по-добри кадри.

Edit Suggestions

Започвам с инструмента Edit Suggestions, който е директно интегриран в галерията и е изключително лесен за използване. Той прави обработката на снимките супер простичка, защото сложното остава за Galaxy AI. Когато сте в галерията и сте отворили снимка, която искате да направите да изглежда по-добре, можете да натиснете бутона с иконката i или просто да плъзнете нагоре, след което в долния ляв ъгъл на кадъра ще видите предложения за редакция. Тук се появяват различнии опции, които телефонът сам избира на база това, което смята, че може да се подобри в изображението. Може например да получите предложение за изтриване на сенките, премахване на отблясъци и отражения, когато сте снимали през стъкло, или пък Remaster, което прави цялостна фина обработка на кадъра. За да проверите доколко тези Edit Suggestions са били полезни, имате удобно сравнение на кадъра преди и след обработката.

Samsung Galaxy AI - функции в камерата и при редакция на снимки @ nixanbal.com

Приложението Galaxy Enhance-X

Samsung обаче предлага и значително по-детайлни възможности за корекции на вече заснети кадри, което става в приложението Galaxy Enhance-X. То се сваля безплатно от Galaxy Store и дава достъп до купища опции за подобряване качеството на снимките.

Samsung Galaxy AI - функции в камерата и при редакция на снимки @ nixanbal.com

Тук влизат всички неща, за които говорихме в Edit Suggestions, но и още много други екстри. За целта просто избирате кадър от галерията си и получавате пълния набор опции за корекция чрез AI, включително любимия ми бутон Magic. Ето например какво се получчава от една на пръв поглед доста неизползваема снимка, която направих с голям зуум през затворения прозорец на хотела си в Барселона. Тук са и ценни функции като Denoise и Fix Blur, която сериозно намалява размазването в снимките и отново - може да спаси кадри, които иначе сте били отписали.

Generative edit

Така стигам до може би най-впечатляващия пакет възможности за редакция на изображения в Galaxy S24, а именно Generative edit. Това са набор от инструменти, които използват генеративен изкуствен интелект, за да вършат малки магии със снимките ви.

За да ги използвате, от снимка в галерията изберете моливчето за редакция и след това синия силвол вляво с трите звездички. Тук можете да използвате генеративен изкуствен интелект, за да маркирате отделни обекти в снимките си и да ги премествате, да променяте размера им или да ги изтривате. Можете да завъртите изображението, ако например хоризонтът ви е крив, а AI ще запълни получилите се празнини в краищата.

Samsung Galaxy AI - функции в камерата и при редакция на снимки @ nixanbal.com

Instant Slow-mo

Също чрез силата на генеративния изкуствен интелект Samsung е създала и функцията Instant Slow-mo, за която още отначало съм споделял, че е любимата ми от всичко, което предлага Galaxy AI. Това е възможността да направите момент от видео или цяло видео, което вече сте заснели, на забавен каданс. Т.е. с Galaxy S24 можете да снимате стандартно 4K видео при, да речем, 30 к/с, а след това да го редактирате и да го превърнете в слоумоушън.

Понеже очевидно се занимавам със снимане на видео, оценявам Instant Slow-mo изключително високо, защото ми спестява притеснението дали да снимам нещо при стандартен фреймрейт или на забавен каданс. Мога просто да използвам функцията на по-късен етап и, ако реша, например за по-драматичен ефект, да забавя движението на онзи специален момент в клипа си.

Samsung Galaxy AI - функции в камерата и при редакция на снимки @ nixanbal.com

Instant Slow-mo работи при повечето клипове, като те могат да са заснети в резолюция между HD и 4K. За да се създаде ефектът на забавен каданс, чрез AI телефонът добавя допълнително генерирани кадри и магията се получава. За да ползвате функцията, просто задръжте пръст върху момента от видеото, който искате да забавите, влезте в редакцията от иконката на молива и прецизирайте слоумоушън момента и степента на забавяне.

Под чертата

Всичко това са наистина страхотни възможности за редакция на изображения, които не са създадени просто за да се впечатляваме, а действително да направят снимките ни по-добри. В много случаи, както видяхте и преди малко - екстрите за редакция на Galaxy AI биха могли дори да спасят някои ценни снимки от галерията ни, независимо че примерно са били по-шумни, снимани са през прозорец или пък са били размазани и с крив хоризонт.

Очаквайте скоро и следващото видео за още от възможностите на Galaxy AI.

Изкуствен интелект като значка на ревера - може ли AI Pin да измести смартфона

Младата технологична компания Humane е горещата тема на седмицата, след като на 9 ноември стана ясно, че е готова да…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer