НачалоНовиниКакво се случи със сателитната свързаност в смартфоните Galaxy S23?

Какво се случи със сателитната свързаност в смартфоните Galaxy S23?

1505
Написана от  nixanbal 03 февруари 2023
Какво се случи със сателитната свързаност в смартфоните Galaxy S23?

Възможността за комуникация през сателитна връзка започна да става гореща тема във втората половина на 2022 г., когато Apple представи серията iPhone 14 с тази екстра. Още тогава се заговори, че Samsung ще последват примера и ще я предложат в топмоделите си Galaxy S23, а след анонса на услугата Snapdragon Satellite на Qualcomm по време на CES 2023 това изглеждаше почти сигурно. 

Snapdragon Satellite е услуга на Qualcomm, която ще предлага двупосочна комуникация чрез текстови съобщения, дори където наземните мрежи на операторите нямат покритие. За целта чипмейкърът си партнира с Iridium и осигурява глобално покритие. При представянето на решението в началото на годината беше обявено, че то ще заработи през втората половина на 2023 г. за смартфоните от висок клас, използващи чипсета Snapdragon 8 Gen 2. 

Моделите Galaxy S23 са първите смартфони от голям производител с въпросния чипсет Snapdragon 8 Gen 2, които дебютират на световния пазар, но при представянето им тази седмица Samsung не спомена нищо за сателитна комуникация. 

Оказва се, че корейците са заинтересовани от технологията, но все още не смятат, че трябва да я предложат на потребителите си.

"Когато дойде точният момент, имаме подходящата инфраструктура и технологията е готова, тогава, разбира се, Samsung Galaxy, нашата мобилна дивизия, ще обмисли сериозно въвеждането на функцията", казва шефът на компанията, TМ Ро, в интервю за американската CNET

Apple-Emergency-SOS-UK-phone inline.jpg.large 2x

По думите на ТМ Ро излиза, че Samsung просто не смята, че технологията е достатъчно зряла и ще бъде полезна за потребителите им, което е изненадващ ход за тази компания. Обикновено сме свикнали тъкмо Samsung да пускат различни нови екстри, много преди Apple, а не да изчакват "съзряването" на технологиите и налагането им от други производители. 

Не става ясно дали все пак смартфоните Galaxy S23 няма да могат да получат достъп до Snapdragon Satellite, например чрез софтуерен ъпдейт или специално приложение, след като услугата бъде пусната през второто полугодие. 

Припомням ви, че сателитната свързаност на iPhone 14 е предназначена за спешни случаи, когато например потребителите са пострадали в планината или в друга зона без покритие на операторските мрежи. Тази екстра все още е достъпна само на ограничен брой пазари, сред които САЩ, Канада, Германия, Великобритания и Франция. Huawei също пусна подобна възможност с модела Mate 50 Pro в края на 2022 г., но само в Китай, а на MWC 2023 след месец се очаква най-малкото още един производител да покаже телефон с опция за комуникация през сателит (CAT). 

OnePlus 9 Pro предлага 120 Hz LTPO дисплей и съвместно разработена с Hasselblad камера

OnePlus 9 Pro е новият флагман на китайската компания, който не само бележи следващото поколение премиум модели за нея, но…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer