НачалоНовиниКакво се случва, ако прекратите договора си с оператор предсрочно?

Какво се случва, ако прекратите договора си с оператор предсрочно?

56459
Написана от  nixanbal 29 юли 2016
Какво се случва, ако прекратите договора си с оператор предсрочно?

В България от няколко години вече мобилните оператори нямат право да подновяват автоматично изтеклите срочни договори на клиентите си, а вторите от своя страна имат свободата да пренасят номера си от един към друг доставчик на услуги, запазвайки номера си. За да бъде максимално облекчен потребителят, сякаш остана само да отпаднат тежките последствия при желание от негова страна да прекрати договора си предсрочно.

Добрата новина е, че и в тази посока вече има раздвижване на нашия пазар, а по-надолу ще ви разкажа детайли за това какво се случва, ако поискате да спрете договора си с мобилен оператор, преди срокът, за който сте се споразумели, да е изтекъл.

Какви са условията при Мтел, Теленор и VIVACOM? Кой какви неустойки изисква от клиентите си и какво се случва, ако имате взет смартфон заедно с договора, който прекратявате?

Доскоро клиентите можеха да прекратят предсрочно договора си с оператор, ако се съгласят да изплатят всички оставащи месечни сметки до края му. Т.е. ако по време на шестия месец от подписан 2-годишен договор решите, че искате да спрете услугата, трябваше да заплатите на компанията оставащите 18 месечни такси. Все пак сте се подписали, че искате да ползвате услугата за 2 години и сте приели условията и цените на телекома.

Комисията за защита на потребителите обаче, заедно с други институции, имащи правомощия за контрол на телеком пазар, каквато е Комисията за регулиране на съобщенията, работи в посока намаляване на тези неустойки и вече има първите резултати.

 

Прекратяване на договор с VIVACOM

Първото споразумение на КЗП е с VIVACOM и е от края на октомври 2014 г. и влиза в сила от 13-ти януари 2015 г., когато операторът започва да изисква изплащане на 6 месечни сметки при предсрочно прекратяване на договор по желание на клиента. От 1-ви май 2015 г. VIVACOM приема още по-облекчаващи потребителите условия и изисква заплащане само на 3 месечни сметки.

От VIVACOM обясняват за nixanbal, че при предсрочно прекратяване на договор от физическо лице, абонатът дължи неустойка в размер на 3 пълни месечни такси (т.е. без отстъпка, ако е имало такава за тарифния план) и възстановяване на част от ползваните отстъпки, които е получил до прекратяване на договора. Дължимата за възстановяване част от отстъпките съответства на оставащия срок на договора, т.е. дължи се само част от фактически предоставената отстъпка.

Ако например сте подписали 24-месечен договор и 6 месеца преди изтичането му решите да скъсате с телекома, трябва да заплатите ¼ от отстъпките, ползвани през тези изминали 18 месеца. Една четвърт, защото оставащият срок на договора е ¼ от целия му срок (6 месеца от 24 месеца).

И по-конкретно – ако сте с план със стандартна месечна такса 20 лв., но сте подписали при промоционални условия с 15 лв. месечна такса, то вашата месечна отстъпка е 5 лв. Това означава, че при прекратяване на 2-годишен договор 6 месеца преди изтичането му, ще заплатите 3 такси х 20 лв. + ¼ х (5 лв. отстъпки х 18 месеца), или общо 82.5 лв. (60 лв. + 22.5 лв.).

 

Прекратяване на договор с Мтел

Съвсем отскоро при Мтел положението не е много по-различно. От оператора посочват, че са въвели по-благоприятните за клиентите условия от 1-ви юли 2016 г.

И при Мтел предсрочното прекратяване на договор по желание на абоната вече изисква заплащане на 3 месечни абонаментни такси и възстановяване на отстъпките, пропорционално на срока до изтичане на договора.

Тези отстъпки тук се изчисляват по малко по-различен начин и вместо по формулата на VIVACOM, трябва да заплатите просто отстъпките за оставащите месеци от договора, който прекратявате.

Ако вземем същия пример от по-горе, при който имате по 5 лв. отстъпка на месец от стандартна такса 20 лв., то заплащате 3 х 20 лв. + още 3 (отстъпките за 3 месеца, а не за всички оставащи 6 месеца, защото с пълните 3 такси вече сте върнали 3 отстъпки) по 5 лв., или общо 75 лв. (60 лв. + 15 лв.).

 

Прекратяване на договор с Теленор

Различни са условията при Теленор. За момента синият телеком не е въвел препоръчаните от КЗП условия и към подготвянето на този материал (края на юли 2016 г.) все още изисква възстановяване в пълен размер на всички оставащи месечни такси от договора.

Т.е. ако сте абонат на Теленор и сте в шестия месец от 24-месечния си договор, ще трябва да изплатите оставащите 18 месечни абонаментни такси, преди да прекратите споразумението.

От Теленор коментират, че в момента водят преговори с Комисията за защита на потребителите за приемане на "взаимно приемливо решение, което да е прозрачно и ясно за потребителите". Телекомът обещава да обяви публично, когато такова споразумение бъде постигнато.

 

Важно уточнение е, че облекчените условия при предсрочно прекратяване на договор с VIVACOM важат както за нови, така и за настоящи клиенти. При Мтел - само за нови абонати, подписали след 1-ви юли 2016 г. Те са валидни за потребители и на мобилните, и на фиксираните, и на пакетните услуги на двата оператора.

 

Какво се случва, ако сте купили смартфон с договора?

Това е важна подробност от по-горните промени във взаимоотношенията на потребителите с операторите, тъй като в много случаи клиентите закупуват и смартфон на преференциална цена, тъкмо защото са подписали дългосрочно споразумение с телекома.

Да, цените на смартфоните все още не се субсидират с толкова много, както е на запад, но предлагайки устройството на лизинг заедно с договора, операторът трябва да има гаранция, че ако прекратите услугата, няма да се окаже, че ви е подарил смартфон.

Затова, ако устройството е на лизинг, договорът за лизинг продължава да действа до изтичане на срока му, обясняват от VIVACOM. Ако е предоставена отстъпка от пазарната цена на устройството, част от нея подлежи на възстановяване, както при договорите за лизинг, така и в случаите, когато устройството е заплатено изцяло при сключване на договора за услуги. Сумата, която клиентът трябва да върне, се изчислява по същия начин, по който и отстъпките при договорите.

 

Това са условията на трите водещи телекома при прекратяване на договор по желание на клиента, преди изтичането на първоначалния му срок. Неустойките се изчисляват по не съвсем проста схема, но като цяло намаляването на таксите от всички оставащи до само 3 е сериозна промяна в услуга на клиента. Остава да се надяваме, че в близко бъдеще и Теленор ще постигне споразумение с КЗП и ще даде по-голяма свобода на абонатите си.

В резултат вече не е толкова трудно да прекратите взаимоотношенията си с определен оператор и да отидете при друг, ако не сте доволни от услугата или просто сте открили по-добри условия.

А ако имате друг въпрос, свързан с условията по договорите на мобилните оператори – споделете в коментарите.

Може ли Samsung Galaxy Z Flip 3 да бъде мъжки телефон?

Няколко месеца след лансирането на новите смартфони със сгъваеми дисплеи на Samsung, Galaxy Z Fold 3 и Galaxy Z Flip…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer