НачалоНовиниКитай наложи премахването на WhatsApp, Threads, Signal и Telegram от App Store в страната

Китай наложи премахването на WhatsApp, Threads, Signal и Telegram от App Store в страната

537
Написана от  nixanbal 19 април 2024
Китай наложи премахването на WhatsApp, Threads, Signal и Telegram от App Store в страната

WhatsApp, Threads, Signal и Telegram са били премахнати от App Store в Китай, след като властите в страната са разпоредили това на Apple. Мотивът на китайците е свързан с опасения за националната им сигурност, но това всъщност е още един израз на напрежението между САЩ и Китай, включително на технологичния фронт. 

"Задължени сме да следваме законите в страните, в които оперираме, дори да не сме съгласни с тях", се казва в официално становище на Apple, цитирано от CNBC.

Изискването приложенията за комуникация да бъдат премахнати от онлайн магазина на iPhone е дошло от Администрацията на киберпространството на Китай. Други приложения на Meta, като например Instagram и Messenger обаче, продължават да са достъпни в App Store, така че не е съвсем ясно как конкретно WhatsApp и Threads са подразнили властите там. 

Освен това нито едно от четирите приложения не е особено популярно в Китай, където в чат комуникацията властва WeChat. 

Като ответен удар не е изключено в най-близко бъдеще да чуем за забрана на достъпа до TikTok, собственост на китайската ByteDance, в САЩ. За това се говори, че се подготвя от миналия месец, като отново мотивите са притеснения за националната сигурност. 

Ревю на Samsung Galaxy Watch6 Classic

Galaxy Watch6 Classic бележи завръщането на Samsung към дизайна с въртящия се безел около дисплея, след като миналата година вместо…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer