НачалоНовиниКРС: Засега няма индикации, че операторите ще вдигнат цените заради роуминга

КРС: Засега няма индикации, че операторите ще вдигнат цените заради роуминга

3841
Написана от  nixanbal 09 февруари 2017
КРС: Засега няма индикации, че операторите ще вдигнат цените заради роуминга

Вече знаем, че от 15-ти юни няма да плащаме допълнително за разговори, SMS-и и мобилен интернет, когато пътуваме и ползваме услугите в рамките на Европейския съюз. Появиха се обаче спекулации, че родните оператори може да вдигнат цените на плановете с цел компенсация на пропуснатите приходи от роуминг такси. Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков коментира днес в сутрешния блок на Нова телевизия, че на този етап операторите са "добронамерени".   

Според г-н Божков има възможност родните оператори да решат да повишат цените на дребно/за крайни клиенти, така че да компенсират евентуални пропуснати приходи от пътуващите в ЕС абонати. 

Това обаче е по-скоро малко вероятно на този етап, тъй като на пазара съществува конкуренция и всяка компания се бори за повече клиенти, а и дългосрочните договори гарантират на абоната, че условията няма да се променят поне в рамките на този договор. Освен това на скорошна среща между КРС и операторите те са били по-скоро "добронамерени", казва Божков. 

Все пак интересно е, че при търпене на загуби заради отпадането на роуминга мобилните оператори ще могат да поискат от КРС да им позволи да сложат надценка върху предлаганите услуги.

Освен това телекомът ще може да поиска обяснение от клиента, ако отчита активност на закупена карта само в чужбина. Последното е с цел избягване на случаи, в които човек регистрира SIM към български оператор, заплащайки сравнително ниска месечна такса и цена за минута, а ползва услугата в друга европейска страна с по-високи цени. Или пък когато някой реши да продава български SIM карти в Испания например. Е, за тези случаи може би все пак разумната регулация е ограничаване броя на карти за едно лице, а не налагане на санкции на целия пазар.

Така или иначе на този етап всичко продължава да изглежда розово за гражданите на страни от ЕС и облекчението за пътуващите в чужбина няма да дойде за сметка на останалите абонати.

Ето лънк към цялото интервю с Веселин Божков от тази сутрин в "Здравей, България" - цък.  

Най-очакваните смартфони на 2024 г.

В началото на 2024 г. обикновено правим равносметки, но в този материал реших да погледнем напред и към това, което…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer