НачалоНовиниLenovo купува Motorola от Google за $2.91 милиарда

Lenovo купува Motorola от Google за $2.91 милиарда

4011
Написана от  nixanbal 30 януари 2014
Lenovo купува Motorola от Google за $2.91 милиарда

Китайският производител Lenovo навлиза ударно в световния пазар на смартфони с изненадваща сделка за придобиване смартфон бизнеса на Motorola. Lenovo ще плати $2.91 милиарда на Google, досегашния собственик на Hello Moto. 

С това се слага край на спекулациите дали Google ще използва собствен производител на смартфони, за да конкурира останалите си хардуерни партньори, използващи Android.

Припомням ви, че цената за смартфон бизнеса на Motorola беше $12.5 милиарда, но по всичко изглежда, че основната причина за придобиването на компанията от Google през 2011 г. са били нейните патенти. Според споразумението с Lenovo по-голямата част от тях ще останат собственост на Google, съобщава Reuters. 

Придобиването на Motorola ще даде на Lenovo сериозен шанс за излизане на световния пазар на смартфони - инициатива, която китайският производител отдавна подготвя, а сега изглежда намери и най-правилния начин.

Въпреки че Motorola не е в блестящо състояние днес, ресурсите на Lenovo могат да направят чудеса и следващата година световният пазар да изглежда по съвсем друг начин. В момента Lenovo е в топ 5 на водещите производители на смартфони, при това основно заради успеха на родния си пазар Китай. А Hello Moto е ключ към другия огромен пазар на смартфони, САЩ, където сега доминират Apple и Samsung. 

Това е втората сериозна сделка на Lenovo в рамките на месеца - преди няколко дни компанията придоби част от бизнеса със сървъри на IBM срещу $2.3 милиарда. 

Samsung представи новите си AI телевизори за 2024 г., започва кампания по предварителни поръчки

Преди дни ви разказах за моя 8K Neo QLED телевизор у дома, а днес е време за следващото поколение. Samsung…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer