НачалоНовиниLidl ще използва изкуствен интелект за персонализирани промоции

Lidl ще използва изкуствен интелект за персонализирани промоции

2902
Написана от  nixanbal 14 март 2024
Lidl ще използва изкуствен интелект за персонализирани промоции

Приложението Lidl Plus, което вече се използва от над 1.3 милиона потребители в България, скоро ще въведе нова функционалност. Компанията планира да направи секцията с промоции персонализирана спрямо специфичните предпочитания на всеки потребител, а това ще бъде възможно с помощта на изкуствения интелект.

В този материал ви предлагам интервю с Димитър Илиев, който е част от екипа на Лидл България вече 14 години. Кариерният му път стартира в отдел „Маркетинг и реклама", а от 2021 г. отговаря за приложението Lidl Plus - лоялната програма на Lidl.

Потребителите на Lidl Plus са спестили общо над 14 млн. лeва през изминалата година, показват данни от Лидл България, а на следващите редове ще научите и какво още предстои в развитието му.

Какво е новото в Lidl Plus?

Lidl Plus е лоялна програма и като такава, цели да даде на клиентите на Lidl едно надграждащо изживяване по време на техния пазар в магазина. През последната година имаше доста новости. От една страна има нови функционалности, от друга, множество „невидими" за потребителя промени и подобрения, които правят клиентското преживяване много по-добро. Може би най-съществената нова функционалност е списъкът за пазар, който улеснява много пазаруването в магазина и помага на потребителите да се организират предварително. Има още доста промени в неща като дизайн на купоните, лоудинг екрани, лесен достъп до партньорската програма и рецептите. Всичко това е с една единствена цел, да направим потребителското преживяване още по-добро и да покажем колко важен за нас е клиентът.

Какво трябва да направи потребителят, за да пести по 100 лв. на месеца с Lidl Plus?

На първо място, задължително условие е да имат изтеглен и инсталиран Lidl Plus, както и създаден потребителски профил. След това е достатъчно да използва всички Lidl Plus промоции и купони в рамките на месеца, така може да спести над 100 лв. от общата стойност на пазаруването. Разбира се, най-важното е да не забравя да сканира приложението на касата при всяка покупка.

Има ли функция, която смятате, че е недооценена от потребителите?

Недооценена не, но по-малко използвана да. Това е списъкът за пазар в Lidl Plus, който помага изключително много да организираме пазара си и да не се озоваваме в познатата ситуация, в която вкъщи установяваме, че сме забравили киселото мляко. Само с едино натисканев горния десен ъгъл на екрана потребителят може да добави в своя списък всички купони и промоции в приложението. Нещо повече, по същия начин, може да бъдат добавени и всички седмични предложения от дигиталния каталог на Lidl. В допълнение има възможност и за свободно въвеждане на произволни продукти необходими на домакинството, за да може списъкът да е максимално полезен. Работата със списъка за пазар е доста интуитивна, лесно може да триеш, редактираш количества или отмяташ вече взетите продукти по време на самия пазар. Най-хубавото е, че списъкът за пазар в Lidl Plus може да бъде споделен във всеки един момент, така че и друг може да го подготви за вас.

Lidl Plus

Кога потребителите могат да очакват индивидуални оферти спрямо собствените им предпочитания?

Персонализираните купони са дългогодишна цел на приложението и е радостно, че сме на финалната права. Те са базирани на AI и за да заработят пълноценно трябваше да натрупаме критичен минимум от данни за нашите потребители, но вече имаме готовност и в рамките на тази година ще преминем към тях. За да получават такива купони е важно потребителите на Lidl Plus да попълнят и допълнителната информация „За мен" в секция „Моят Lidl профил". Така ще разберем повече за домакинството и хранителните предпочитания на потребителите. Така например, ако потребителят е посочил, че не консумира месо, то такива купони въобще няма да му бъдат предлагани.

Кое е следващото голямо нещо във връзка с приложението, което планирате?

Lidl винаги се е стремял да предлага изживяване на Next Level на своите клиенти, в това число и платформа за лоялност, каквото е Lidl Plus. Така ще е и занапред, предстоят нови форми на геймификация, персонализираните купони, както и множество допълнителни предимства, които потребителят ще усети в магазините, когато използва Lidl Plus.

Какво има във Вашия списък с продукти в приложението в момента?

Надявам се съпругата ми да не прочете интервюто, но доста често фигурират Шоколадови вафлички с млечен пълнеж (десетте броя), Сладолед на клечка с шоколадова глазура и бадеми, Ементал и Шварцвалдска шунка.

Вашите три лични причини да използваме Lidl Plus.

Фен съм на приложението още преди да дойде в България. Ако ви се е случвало толкова да вярвате и да искате нещо ново, без дори да знаете какво представлява, значи знаете усещането. След повече от три години продължавам да се сканирам редовно на касата и да търкам Скреч картите, макар че винаги съм бил карък в игрите.

Макар и често да знам какви промоции предстоят, всяка седмица с нетърпение отварям да видя новите предложения. Особено ми харесва моментът, когато получа съобщението за спестените суми през предходния месец, изпитвам някаква гордост.

Не на последно място са дигиталната касова бележка, която съхранява и гаранцията, както и списъкът за пазар, който ползвам всеки път чинно.

5 ключови нови екстри на Samsung Galaxy Z Flip4

Samsung Galaxy Z Flip4 дебютира през август и бързо успя да се наложи като достоен наследник на Flip3 - най-популярният…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer