НачалоНовиниMicrosoft купува бизнеса с телефони на Nokia за 5.44 милиарда евро

Microsoft купува бизнеса с телефони на Nokia за 5.44 милиарда евро

5158
Написана от  nixanbal 03 септември 2013
Microsoft купува бизнеса с телефони на Nokia за 5.44 милиарда евро

Това, за което се говори още от първия ден на партньорство между Nokia и Microsoft, днес вече е факт. Финландският производител на смартфони обяви, че продава бизнеса си с продукти и услуги на софтуерния си партньор, а цената на сделката да приключи една ера в мобилната индустрия е 5.44 милиарда евро. 

Сделката ще приключи до края на зимата, в началото на 2014 г.

Според сделката Nokia продава бизнеса си с продукти и услуги на Microsoft, а патентите си им отдава с неекслузивен лиценз за 10 години. Microsoft ще плаща отделно и за лиценз на навигационните приложения HERE в продължение на 4 години. 

Очаква се сделката да бъде финализирана в първото тримесечие на 2014 г. Около 32 000 души ще имат ново работно място в Microsoft. 

Какво остава за Nokia?

Nokia обяви, че подразделението, което Microsoft придобива, е донесло почти 50% от продажбите за цялата компания през 2012 г., или около 14.9 милиарда евро. 

След като продаде бизнеса си с мобилни телефони, за Nokia остават три основни посоки на развитие, в които компанията припомня, че има лидерски позиции на пазара. Това са HERE - услугите за навигация и локализация; Nokia Siemens Networks, доскорошен джойнтвенчър със Siemens, от който обаче финландците преди време откупиха дела на партньора си и вече са 100% собственици; и Advanced Technologies - лидер в разработката и лицензирането на технологии. 

700-nokia press conference sept 3 siilasmaa ballmer- elop

E, Стивън Илъп най-после се прибира вкъщи, но не е с празни ръце. 

Huawei представи в Дубай смарт часовниците Watch 4 Pro Space Edition, Watch Fit 3 и още нови устройства

Huawei представи днес в Дубай новите си смарт часовници Watch 4 Pro Space Edition и Watch Fit 3, а също…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer