НачалоРевютаNokiaРевю на Nokia Lumia 610

Ревю на Nokia Lumia 610

Достъпна примамка в света на Windows Phone

32817
Написана от  nixanbal
Ревю на Nokia Lumia 610

Nokia Lumia 610 бе представен на Световния мобилен конгрес през февруари в Барселона, а отскоро може да се купи в България. Смартфонът е най-евтиният модел с Windows Phone на финландците, така че ако тази платформа ви е интересна, но не смятате да се хвърляте напред с по-сериозна инвестиция, Lumia 610 може да се окаже добър избор. При този смартфон обаче съществуват някои ограничения спрямо по-скъпите модели, а какви са компромисите на по-ниската цена и кои са положителните качества, заради които си струва да му обърнете внимание, моля, четете в ревюто нататък...

Компактен и удобен корпус

Nokia Lumia 610 идва с компактно 130-грамово тяло и профил от 12 мм, а краищата на корпуса са заоблени за разлика от Lumia 800/900. Дисплеят е с диагонал 3.7“ и всичко това позволява на телефона удобно да легне в ръката и да го управлявате само с палец, достигайки всеки край на екрана.

Докато при Lumia 800 и 900 е използван поликарбонат, тук пластмасата е съвсем елементарна, полирана е и не бих казал, че приляга на смартфон от висок клас, но този тук е тъкмо на другия край. Освен това страните на телефона са обвити от предполагам хромирана рамка, която придава по-благороден вид на 610, а и силно подчертава цвета на задния панел, тъй като е особено лъскава. Поне такъв е случаят при синята и розовата версии, докато черната и бялата са по-обрани и ви съветвам да се насочите към тях, ако не обичате да ви заглеждат докато се разхождате с телефона на ухото. Лично аз съм фен на синия модел.

P8228436

Иначе капакът на Nokia Lumia 610 се сваля, което означава, че ако успеете да си намерите, ще можете да сменяте панелите с други цветове. Освен това под него ще видите батерията, която е достъпна за потребителя и може лесно да се подмени, а отдолу е и слотът за microSIM карта. Посочено е как точно да поставите картата, която издава лек звук, щом си е попаднала на мястото. Както и при всички смартфони с Windows Phone 7.x, тук също липсва microSD слот за допълнителна памет – такива очакваме в новото поколение устройства с WP8.

При бърз оглед на корпуса ще видим основната 5 МР камера със светкавица на гърба на телефона, която е и единствената, тъй като няма предна за видеоразговори. В дъното на задния панел е високоговорителят, а отпред са трите капацитивни бутона на Windows Phone, слушалката и микрофонът. Сензорните бутони на Lumia 610 всъщност са за предпочитане пред хардуерните в Lumia 710, които искат сериозен натиск и лично за мен са по-неудобното решение. 

От лявата страна корпусът е чист, отгоре са изход за връзка за ръка, 3.5 мм жак и microUSB порт, а отдясно цял арсенал хардуерни бутони – контрол силата на звука, отключване/заключване и този за камерата. Първите два са удобни и реагират отлично, но понякога е истинско предизвикателство да направите снимка с физическия бутон. Не е удобен и е трудно да разберете дали въобще го натискате и ще направите ли кадър в крайна сметка. Причината вероятно е заради разположението му върху вече изтъняващата част на корпуса. Така че, ако не свикнете с този бутон, можете да правите снимки с докосване върху екрана, с което телефонът автоматично ще фокусира върху избраната област и ще направи снимка.

P8228447

Под чертата дизайнът на Nokia Lumia 610 е приятен, може би по-скоро младежки, а освен това корпусът се предлага в различни цветове. Качеството на изработката е стабилно и дори да не е от премиум материали, Lumia 610 няма да ви накара да съжалявате, че сте си спестили някой лев като сте избрали нея.

Дисплеят издава ниския клас на телефона

Lumia 610 не използва ClearBlack и дисплеят му е значително по-блед от Lumia 800.

Както се случва и при много други модели – именно дисплеят е факторът, който разкрива дали става дума за смартфон от висок или нисък клас. При Nokia Lumia 610 положението е същото и ако сте ползвали Lumia 800 например, още с включването на по-малкия му събрат ще разберете, че устройството е позиционирано доста по-надолу.

Екранът е с диагонал 3.7“ и резолюция от 800х480 пиксела, което не го отличава от Lumia 800, но разликата идва от цветопредаването и яркостта на нюансите – цяла пропаст зее между двата модела в това отношение.

P8228457

Причината за по-вялия дисплей на Lumia 610 е съвсем ясна – при този модел Nokia не е използвала AMOLED панел, а освен това не е приложила и своята технология Clear Black, подсилваща цветовете още повече и правеща черното истински черно и дълбоко. Това влияе и на образа при ползване на телефона под пряка слънчева светлина и той губи значително от яснотата си.

Скромен хардуер, който се справя с Windows Phone

Nokia Lumia 610 е единственият смартфон с Windows Phone 7.x, който използва едноядрен процесор на 800 MHz (чипсет Snapdragon S1) и едва 256 МВ оперативна памет. С нея Nokia свали границата, поставена в началото с изискването на Microsoft, че устройствата с WP трябва задължително да разполагат с 1 GHz процесор и минимум 512 МВ RAM. Какъв е резултатът?

Въпреки слабия си хардуер Lumia 610 е почти незабележимо по-бавен от Lumia 800.

Идеята е независимо от хардуера платформата Windows Phone да предлага еднакво изживяване, т.е. винаги да работи еднакво пъргаво, без значение колко сте платили за смартфон с нея. И Nokia Lumia 610 до голяма степен оправдава заявката на Microsoft, а и на финландците – операционната система е все така бърза, но не и колкото при Lumia 800 например. Последната използва чипсет Snapdragon S2 с процесор на 1.4 GHz и 512 МВ RAM, което изглежда все пак прави разликата.

На много места ще прочетете, че няма никаква разлика между работата с моделите 610 и 800, но това не е така. Има осезаем превес в скоростта при втория смартфон и го казвам като човек, който дълго време е ползвал въпросния.

P8108269

Вградената памет е 8 GB, от които преди да започна да инсталирам приложения имаше достъпни малко под 6 GB.

И все пак Lumia 610 предлага достатъчно добро изживяване, работи като пълноценен смартфон и едва ли бихте познали какви са чиповете под капака, ако не сте наясно със спецификациите предварително.  

Връзки и комуникация

При Nokia Lumia 610 общо взето няма липси по отношение на комуникациите и освен че поддържа HSPA скорости в мрежата на оператора, смартфонът предлага Wi-Fi и с последния ъпдейт - възможност за споделяне на интернет връзката към други устройства.

Bluetooth също е наличен, но отново не позволява прехвърляне на файлове, а служи единствено за пренос на контакти и връзка с аксесоари. NFC присъства като екстра само в специалната версия на 610 за оператора Orange, но на този етап технологията все още не е навлязла в по-ниския клас и бездруго.

P8228423

Без Skype

Skype и други приложения ще ви посрещнат с надпис, че не са достъпни за Lumia 610.

По-слабият хардуер може да е достатъчен да се справя безпроблемно с Windows Phone, но що се отнася до някои по-тежки приложения нещата загрубяват. Въпреки че при анонса на Nokia Lumia 610 финландците заявиха, че устройството ще може да ползва Skype, по-късно, след продължителни тестове, беше установено, че приложението не предлага същото изживяване при 256 МВ оперативна памет. Затова Skype изчезна от Marketplace за Lumia 610, а и за всички смартфони с Windows Phone с под 512 МВ RAM.

Малкото RAM не позволява да ползвате и някои други игри и приложение, сред които Angry Birds и Tango, но в края на май Rovio обявиха, че работят по специална версия на играта си за смартфони като Lumia 610.

P8228532

И все пак, като изключим Skype, което бих казал, че е сред важните приложения за един смартфон, колкото и рядко да го ползвам в движение, Lumia 610 не трябва да бъде приеман за орязан софтуерно апарат. Липсващите приложения са съвсем малка група и дори може да не забележите ограничението.

Но с някои важни софтуерни предимства

Иначе Nokia Lumia 610 идва с куп софтуерни предимства, сред които веднага ще отбележа Nokia Maps и Nokia Drive с безплатна гласова навигация – най-големият плюс тук. Освен това смартфонът предлага пълен Microsoft Office пакет за работа с Word, PowerPoint и Excel, а документите се синхронизират с РС посредством интегрираната облачна услуга SkyDrive. Нещата тук не се различават от всеки друг хай-енд модел с Windows Phone, а софтуер от този тип бих казал, че е огромно предимство за толкова евтин телефон.

P8108251

Клавиатурата на Lumia 610 също е типичната за устройствата с тази операционна система и е изключително удобна, а звукът от нея е супер приятен, въпреки че подозирам и дразнещ за околните. Проблемът е, че все още няма български език за писане, което е голям минус и голяма глупост. Като решение идва руската клавиатура (Ъ се получава като задържите ь), но да се надяваме, че Microsoft скоро ще пусне ъпдейт и ще реши този проблем за страната ни, нищо че сме съвсем малък пазар за тях.

5 МР камера за разкош

Камерата на Nokia Lumia 610 е 5-мегапикселова и резултатите не са никак впечатляващи. Нищо не ѝ липсва всъщност – има автофокус, светкавица, ефекти, сцени, настройки на бялото. Освен това с последния ъпдейт смартфонът получава достъп до допълнителни възможности с приложението Camera Extras, включващо Smart group shot, Action shot, Panorama и Self timer. Най-интересната от тях е Smart group shot, при който камерата прави няколко поредни кадъра на група приятели, събрали се пред обектива, а след това избира най-добрата физиономия на всеки от тях и ги събира в един кадър.

WP 000011 WP 000016 WP 000010

Всъщност камерата има добър фокус, който действа бързо и си върши работата, но цветовете не са винаги на ниво и по-ясен детайл има само при снимки отблизо.

За съжаление и при видеозаписът е направен сериозен компромис – едва VGA резолюция (640х480 пиксела).

Като цяло нивото на камерата съответства на класа на Nokia Lumia 610 и имайки предвид, че добрите камери не са често срещани в категорията под 500 лв., положението е приемливо.

Батерия и звук

При Lumia 610 батерията е по-скоро добрата изненада и бих казал, че липсата на мощен хардуер поне има и едно предимство – позволява по-дълъг живот с едно зареждане. С интензивно ползване смартфонът издържа пълни 24 часа, а ако не го ръчкате постоянно, ще доживее и две денонощия – това е рекордът при мен до момента.

P8228448

Тук ще спомена и няколко думи за говорителите на Lumia 610. Звукът излиза през високоговорител, разположен в долната част на задния ѝ панел, което означава, че ако го държите в ръка, лесно можете да го заглушите. Ако обаче го оставите на бюрото с лицевата част надолу, ще получите изключително силен звук, макар и не най-качественият. Тук всъщност идва и разликата с Lumia 800, която звучи в пъти по-тихо от Lumia 610, но пък постига по-добро качество.

Що се отнася до звука в слушалката – имах проблем със силата му само на по-шумни места, където наистина ми се стори доста слаб. Но в нормална среда нивото е ОК и във всеки случай може да сте сигурни, че дори на максимум околните няма да чуват какво ви говорят в слушалката.

P8228563

Изводът

Под чертата Nokia Lumia 610 е един от най-достъпните смартфони с Windows Phone 7.x, който можете да си купите в момента на българския пазар. И вероятно много потребители ще използват тази възможност, за да се докоснат за първи път до тази платформа и да преценят дали да инвестират нататък в по-горен клас устройство с нея.

Lumia 610 може да ви накара да се влюбите в Windows Phone, още повече при тази достъпна цена.

Като допълнителен стимул да обърнете внимание на Lumia 610 бих отбелязал пъргавата работа на Windows Phone, приличният живот на батерията и наличието на ценни и полезни в ежедневието приложения като Microsoft Office и Nokia Drive.

Минус е бледият дисплей и липсата на възможност за инсталиране на Skype, както и слабата камера, която не записва HD видео.

Ако все пак тези недостатъци могат да бъдат преглътнати, Nokia Lumia 610 се предлага в България на цена от малко под 500 лв. без договор или от 200 до 350 лв. с такъв. Интересното е, че от Великобритания например може да се поръча за малко над £120, което е около 300 лв. без обвързване с оператор. За толкова го предлагат и онлайн магазини в България, макар и бройките да не са официален внос.

6.6
Това е телефонът, с който скептиците могат да "опитат" от Windows Phone, без да влагат голяма сума за това. С дребни изключения предлага пълноценно изживяване от платформата на Microsoft.
  • Дизайн и изработка 7
  • Дисплей 6
  • Батерия 7
  • Камера 6
  • Производителност 7

Флагманът Honor Magic6 Pro със 180 МР перископна камера идва в България

На събитие в Барселона днес Honor представи новия си премиум модел Honor Magic6 Pro за първи път и в Европа.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer