НачалоРевютаNokiaРевю на Nokia Lumia 800

Ревю на Nokia Lumia 800

Дълго чаканата светлина в дъното на тунела

36340
Написана от  nixanbal
Ревю на Nokia Lumia 800

Мина цял месец откакто ползвам Nokia Lumia 800 като основен телефон. Ревюто идва едва сега, защото исках да събера достатъчно впечатления от него и чак тогава да си задам въпроса – успешен ли е стартът на Nokia с операционната система Windows Phone. Всъщност самият факт, че не съм оставил телефона вече четири седмици и продължавам да го ползвам е достатъчно красноречив, но не мислете, че всичко около Lumia 800 е цвят от рози. Какви са качествата и уникалните черти на смартфона, кои са пропуските на Nokia и Microsoft и какво е бъдещето на серията Lumia според автора на този блог, моля, четете нататък...

Дизайн с почерк

Цяло парче оцветен поликарбонат с приятни заоблени краища и красива форма. Ярък 3.7“ AMOLED дисплей с ClearBlack технологията на Nokia и леко изкривено стъкло Gorilla Glass. Това са някои от външните белези, които ще ви направят впечатление при първата среща с Nokia Lumia 800.

ОК, Nokia в момента не е в най-цветущото си положение и отнася много критики, но няма как да не признаем, че дизайнерите им са про. Такива са и не си пестят силите дори за смартфони под Symbian, а доказателство са визиите и материалите на изработка на N8, C7, E7 и т.н. Иконите от миналото пък ги познавате вероятно по-добре и от мен. Какво остава тогава за първия им смартфон под Windows Phone – Nokia Lumia 800.

P4032383

Да, концепцията за дизайна е почти идентична с Nokia N9, но това не прави новото устройство скучно или по-малко стойностно. Всъщност излятото парче на копруса пасва идеално на Metro интерфейса на Windows Phone и плочките на началния екран.

Lumia 800 лежи приятно в ръката и позволява управление само с палец, дори да имате по-малки пръсти. Цветните варианти са идеален вариант за дамите.

Добра новина е, че в България най-после ще пристигнат повече цветови варианти от модел на Nokia и синият, който имам аз, е магнит за хората наоколо. Няма човек, който да не се е поинтересувал от телефона, тръгвайки от дизайна. Както казах и във видеопредставянето на Lumia 800 – няма смартфон с такъв дизайн и цвят на корпуса и ако търсите нещо различно в това отношение, докоснете се до този.

P3292275

И за да остане корпусът възможно най-дълго в „добро здраве“, препоръчвам ви да ползвате калъфчето, което идва в комплекта. То е същия цвят като телефона и пасва идеално – трудно е да различиш кога е сложено и кога не. Без него има опасност не само да очукате поликарбоната, но и да надраскате камерата и металната част около нея.

Новото начало с Windows Phone

Nokia Lumia 800 използва версията 7.5 Mango на операционната система Windows Phone. Характерно за нея е, че има различен подход към приложенията, интерфейса и дизайна. Ако сте ползвали Android досега, тук ще откриете нещо съвсем ново. Всъщност каквато и друга платформа да познавате, Windows Phone се различава. Хубаво или лошо е това? Разбира се, че е добре – Microsoft успешно създаде мобилна операционна система, която да не е копие на предишната и най-важното – конкурентна и дори по-добра по отношение на „потребителско инживяване“ и бързина.

P3262136

Освен това, вероятно съм го споменавал във Facebook страницата, но не бих предпочел никой друг хоумскрийн пред този на Windows Phone и неговите „живи плочки“ – всичката важна информация е пред очите ти и се актуализира непрекъснато, а с това се свиква много бързо.

Всяко начало обаче е трудно

Разбира се, след всички хубави думи (заслужени), идва време и на отрезвителния шамар абзац в ревюто. Windows Phone е сравнително млада платформа и въпреки големите амбиции на Microsoft и тези на Nokia, тя не може по някакъв магически път да изпревари с развитието си вече съзрелите Android и iOS.

Windows Phone ще бъде в топ 3 на водещите мобилни ОС, но първо трябва да извърви пътя си до горе.

Над 80 000 приложения вече са публикувани в Marketplace за Windows Phone, но все още са далеч от тези в Google Play Store и App Store.

И това се усеща, когато се разходите в онлайн магазина на Lumia 800. Усеща се най-вече, когато излиза ново приложение и то или липсва за WP, или ще излезе на по-късен етап.

P3292155

Иначе основните неща ги има и за мен лично положението е закърпено. Facebook, Twitter, Foursquare, SoundHound и Skype – тези няколко апликейшъна ползвам най-често и ми стига, че ги има в Marketplace. Когато стане дума за мобилен гейминг обаче нещата са далеч от Android и iOS. А ако говорим за българската версия на Marketplace, отиваме в още по-забравена територия и приложенията са дори по-малко, отколкото тези за Великобритания например. Това, разбира се, с времето ще се промени, а и локализираният Marketplace за страната ни тръгна преди седмица, но все пак.

Проблем: Няма българска клавиатура за писане

Най-сериозният проблем на Windows Phone Mango и съответно на Nokia Lumia 800 е липсата на българска клавиатура, с която да пишем на родния си език, когато се наложи. Платформата е млада, това са едва първите модели на Nokia с нея в България и т.н., но силно се надявам, че в близките месеци такава опция ще бъде добавена.

Има алтернатива да използвате руската, която съдържа всички букви и от нашата азбука, но да разучавам нова подредба, различна от фонетиката, е далеч от представите ми за комфортно ползване на телефона.

P3262087

Безплатна навигация и офис пакет

Позитивното в случая е, че Lumia 800 идва с предварително инсталирани две много важни приложения. Пълен офис пакет за четене, създаване и редакция на Microsoft Office документи и Nokia Drive – безплатната гласова навигация, позната от моделите със Symbian. Въпросната има чудни карти за България, женски глас на български за напъствия, предупреждения за ограничение на скоростта и дори 3D обекти. Отличен начин за ориентация и навигатор, какъвто не предлагат останалите смартфони с Windows Phone.

Дисплеят – про и контра

Въпреки че корпусът на Nokia Lumia 800 е идентичен по размери с този на Nokia N9, дисплеят на първия е по-малък с 0.2“ заради капацитивните бутони под него. Така Lumia 800 остава с 3.7“ екран, което за мен е по-скоро малко, тъй като съм фен на големите 4.7-инчови диагонали. Но истината е, че 3.7“ е далеч по-масов и предпочитан от по-голямата част потребители размер, а с първите си Windows Phone модели Nokia определено трябва да се цели в по-широка аудитория.

P4032308

За съжаление резолюцията от 800х480 пиксела вече не е актуална във високия клас, където царува HD, но по-малкият диагонал спасява Lumia 800.

По-конкретно дисплеят на смартфона е капацитивен AMOLED с технологията ClearBlack на финландците и като цяло изображенията са с ярки цветове, черното е наситено и дълбоко – дори не е ясно къде е краят на дисплея и къде започва рамката около него. При бялото обаче има лек сив оттенък и фонът на тази статия например при HTC Sensation изглежда по-свеж и светъл.

Това може би се дължи на подредбата на пикселите в матрицата, която е т.нар. PenTile. Ако това не ви говори нищо – не е и нужно, но общото мнение е, че подредбата RGB е по-приятна за окото. PenTile обаче използват модели като Motorola RAZR и Samsung Galaxy Nexus, така че ако с техните дисплеи нямате проблем – Lumia 800 също ще ви хареса.  

Процесорът – Давид срещу Голиат?

В света на четириядрените процесори и гигабайтите RAM е трудно да приемем с доверие как смартфон с едноядрен процесор на 1.4 GHz и 512 МВ системна памет може да е конкурентен на тях. Ключът, разбира се, е операционната система Windows Phone, която има по-скромни изисквания от Android например и успява да е летящо бърза дори при тези характеристики.

P3292174

Още с разходката из екрана с „плочките“ ще забележите бързината и липсата на какъвто и да било лаг. И това не е само в първите дни – същото изживяване ще се запази и след седмица, и след месец. Скоростта на Windows Phone отличава платформата от Android и това лесно се забелязва, ако след ползване на смартфон с операционната система на Google минете към тази на Microsoft, както направих аз преди време с преход от Sensation към Lumia 800.

Под чертата по-слабият на първо четене хардуер на Lumia 800 не бива да ви притеснява, защото смартфонът е по-пъргав от по-мощните си конкуренти с Android.

Иначе апаратът има 16 GB вградена памет, от които достъпни са около 14 GB, а microSD слот, както при много други модели от високия клас, липсва. Ако не сте от скромните на тема свободно място потребители и качвате много видео и музика на телефона си, можете да разчитате на допълнителни гигабайти пространство в облака благодарение не услугата SkyDrive. SkyDrive е отлично интегрирана в Lumia 800 и можете мигновено да ъплоудвате в акаунта си снимки, видео, документи и т.н.

Батерия за денонощие „ръчкане“

Споменавал съм и в предишни материали, че смартфоните с Windows Phone са по-издръжливи от повечето машини с Android от високия клас. Да, точно като и при възможността за работа с по-слаб хардуер, тук платформата на Microsoft е оптимизирана да ползва енергията на Lumia 800 по-разумно. Така смартфонът се превърна в надежден мой спътник, който издържа поне денонощие тормоз, без да се съобразявам и да пестя от нещо. Поне денонощние, а не по-малко от един работен ден, както някои модели с Android.

P4032436

В бъдеще ми се иска това да продължи да бъде така и дори след излизането на Windows Phone 8 есента и двуядрените смартфони с него, батериите им все така да бъдат издръжливи. Очаквам с интерес първите устройства с Apollo за тест.

Камерата покрива очакванията, има и бутон

Камерата на Nokia Lumia 800 прави кадри с максимална резолюция от 8 МР, има оптика Carl Zeiss, записва добро 720p HD видео и автофокусът не е изпуснат, както при някои от последните смартфони под Symbian. Снимките са сполучливи и подходящи за споделяне в социалните мрежи, а при хубаво време може да сътворите и някой шедьовър, ако си поиграете с настройките. Светкавицата има два диода и е далеч от ксенона на Nokia N8, но малко модели могат да се сравняват с него и без това.

WP 000174 WP 000159 - Copy

Винаги променям съотношението на страните при снимките на 16:9, което при Nokia Lumia 800 позволява кадри с максимална резолюция 7 МР.

Харесва ми, че Lumia 800 има хардуерен бутон за стартиране на камерата и за правене на снимки. Такъв липсва например при N9, който иначе е със сходен дизайн. Всъщност много малко смартфони днес предлагат такъв бутон, което е жалко. Този тук обаче е и удобен, а и включва камерата за секунда, без да е необходимо да го задържате.

P3292218

Комуникацията е на кантар

Възможностите за връзка при Nokia Lumia 800 са на кантар – има Wi-Fi, има Bluetooth и поддържа HSPA за бързо сърфиране в мрежата. От друга страна няма опция за споделяне на 3G интернета през Wi-Fi или USB с други устройства, не могат да се прехвърлят файлове през Bluetooth, а няма и NFC антена.

Добрата новина е, че повечето липси могат и ще бъдат оправени със следващи софтуерни ъпдейти, а и отново - това са белезите на младата операционна система. iPhone в началото дори нямаше MMS.

Видеоразопаковане на Lumia 800 и сравнение с N9.

Nokia Lumia 800 – светлината в дъното на тунела

Nokia Lumia 800 не блести с хардуерна мощ, а софтуерът ѝ е все още зелен, но повече от месец ползвам смартфона и някак си успя удобно да се впише в ежедневието ми. Windows Phone е много назад с броя на приложенията и липсата на българска клавиатура е сериозен минус, но иначе платформата предлага по-приятен и по-удобен интерфейс, по-бързо действие и лесно ще ви спечели на нейна страна.

Всичко зависи от това с каква скорост ще се случват нещата отсега нататък.

Светлината в дъното на тунела – точно това е Lumia за Nokia, които продължават да губят пазарния си дял заради прехода, но с развитието на Windows Phone и повече усилия от страна на финландците, бъдещето на компанията е оптимистично.

На този етап бих казал, че Nokia Lumia 800 е отличен избор за хората, които търсят телефон с отличителен дизайн, свеж интерфейс и създаден по-скоро за работа и комуникация.

Ако сте от хардкор потребителите на смартфони, които държат на актуалните приложения и активно ползвате устройството си за мобилен гейминг, Windows Phone на този етап не е за вас.

P3252033

Под чертата Nokia Lumia 800 е нещо ново и различно от масовите смартфони и си струва да опитате, ако ви предстои смяна. Смартфонът се продава и от трите мобилни оператора в България, като цената без договор е малко под 1000 лв., а с обвързване може да падне до 500 лв.

7.6
Един от първите смартфони на Nokia с операционната система Windows Phone, който се отличава с красив дизайн и достатъчно добри спецификации, за да ви накарат да се влюбите в тази платформа. Дисплеят е с качествено изображения, въпреки вече неактуалната резолюция.
  • Дизайн и изработка 8
  • Дисплей 7
  • Батерия 8
  • Камера 7
  • Производителност 8

Официална премиера на Samsung Galaxy S24 Ultra: генеративен изкуствен интелект, Snapdragon 8 Gen 3 и нова камера за 5х зуум

Samsung представи току-що в Сан Хосе, Калифорния, новите си флагмани в серията Galaxy S24, като начело е премиум смартфонът Galaxy…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer