НачалоНовиниНовата версия на HarmonyOS също няма да се предлага извън Китай и това е добра новина

Новата версия на HarmonyOS също няма да се предлага извън Китай и това е добра новина

1833
Написана от  nixanbal 22 ноември 2023
Новата версия на HarmonyOS също няма да се предлага извън Китай и това е добра новина

Преди седмица Huawei представи новата версия на собствената си операционна система HarmonyOS Next, за която първоначално излезе информация, че ще се предлага и със смартфоните на компанията, предназначени за световния пазар. Това беше голяма тема, имайки предвид, че досега Huawei пуска извън Китай устройствата с базирания на Android интерфейс EMUI. Оказва се обаче, че това не е вярно и в Европа все така ще получаваме телефоните на Huawei без HarmonyOS. Ето защо това е добра новина. 

Ключовата промяна при HarmonyOS Next е, че тя вече не позволява инсталация на .apk файлове, т.е. не поддържа стандартните Android приложения. Това със сигурност може да бъде проблем в Европа, където AppGallery се превърна в добра алтернатива на Google Play тъкмо заради достъпа до различни каталози с .apk файлове и предлагането им в удобен вид при търсене в магазина.

Новината означава, че извън Китай Huawei ще продължи да използва базирания на Android Open Source Project потребителски интерфейс EMUI. Той все така ще бъде без официален достъп до услугите и приложенията на Google, но ще поддържа инсталация на .apk файлове. Посочва се, че компанията планира да развива отношенията си и поддръжката на разработчици от глобалния пазар. 

Остава ни да се надяваме, че смартфоните Huawei P70 са планирани да излязат и в Европа. 

А, ако се чудите кога HarmonyOS ще излезе извън Китай - това ще стане едва когато Huawei е абсолютно сигурна, че потребителите са готови за прехода към нея. Какво точно означава това - не е съвсем ясно, но изглежда има още време дотогава. 

5 нови екстри в Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Тази година Samsung внесе интересна промяна в портфолиото си смарт часовници и за първи път представи Pro версия на новия…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer