НачалоНовиниНовооснованата HMD ще произвежда смартфони и таблети Nokia с Android

Новооснованата HMD ще произвежда смартфони и таблети Nokia с Android

9328
Написана от  nixanbal 18 май 2016
Новооснованата HMD ще произвежда смартфони и таблети Nokia с Android

Името Nokia се завръща на пазара на смартфони. Финландците обявиха, че ще продадат на новооснованата HMD правата за ползване на бранда им за всякакви мобилни телефони и таблети през следващите 10 години. 

Nokia няма да участва в производството, но ще поставя свои изисквания за дизайна и някои характеристики на устройствата

HMD е била наскоро основана във Финландия и планът е тя да бъде единствен глобален производител на смартфони и таблети Nokia с Android, както и на базови мобилни телефони с името. За целта компанията ще придобие и правата за ползване на бранда за фичърфони от Microsoft. Сделката се очаква да приключи във втората половина на 2016 г. 

Самата Nokia няма да държи акции и да инвестира, но ще получава такси от продажбите на мобилни устройства под нейното име и използващи нейни патенти. Освен това финландците ще са част от борда на директорите на HMD и ще могат да поставят минимални изисквания към дизайна и други параметри на устройствата, които потребителите биха очаквали да получат от продукт с това име.  

HMD от своя страна планират 500 милиона долара инвестиция в новия бизнес през следващите три години. С тях се надяват да превърнат новите мобилни устройства Nokia популярни по цял свят. 

FIH Mobile Limited, дъщерно дружество на Foxconn, пък придобива правата за производството, продажбата и дистрибуцията на тези устройства. Под чертата трите компании, Nokia, HMD и FIH, ще сключат рамково споразумение, с което заедно ще развиват световния бизнес с мобилни телефони и таблети под името Nokia. 

Nokia N1

Още през 2014 г. Nokia представи първото си устройство с Android, таблета Nokia N1 (на снимката горе).

HMD ще се ръководи от Арто Нумела, който поема поста главен изпълнителен директор. Същият досега е заемал управленски позиции в Nokia, a до момента е бил глава на мобилните устройства на Microsoft за Азия, Средния Изток и Африка.

Microsoft от своя страна остава с бранда Lumia и платформата си Windows 10, но слухове твърдят, че скоро може да заложи на името Surface за смартфоните си. 

5 ключови нови екстри на Samsung Galaxy Z Flip4

Samsung Galaxy Z Flip4 дебютира през август и бързо успя да се наложи като достоен наследник на Flip3 - най-популярният…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer