НачалоНовиниОмбудсманът призова операторите да не вдигат цените

Омбудсманът призова операторите да не вдигат цените

1769
Написана от  nixanbal 23 януари 2023
Омбудсманът призова операторите да не вдигат цените

В последните седмици научихме, че Vivacom планира да увеличи цените на услугите си с до 2 лв., а Yettel ще използва средногодишния индекс на инфлацията (според НСИ) от 15.3%. От А1 все още не са обявили официално какво ще предприемат по въпроса, но омбудсманът Диана Ковачева излезе с настояване шефовете на телекомите да преосмислят намеренията си и да не вдигат цените.  

Омбудсманът сезира председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев и изпълнителните директори на Yettel и Vivacom заради общественото недоволство и множеството жалби от граждани, които търсят съдействие срещу предстоящо индексиране на цените на мобилните услуги, става ясно от публикувано днес съобщение в сайта на институцията.

Ковачева смята, че точно поради високата инфлация и намалената покупателната способност на хората обявеното повишаване на цените на услугите е неприемливо, като при "Йеттел България" ЕАД то е с 15.3%, съгласно средногодишния индекс на Националния статистически институт (НСИ), а при "Виваком България" ЕАД с до 2 лв. за услуга.

Омбудсманът иска от КЗП проверка дали посочените мобилни оператори упражняват нелоялна търговска практика по смисъла на Закона за защита на потребителите.

"Искам да подчертая, че през цялата 2022 г., както и за 2023 г. небитовите крайни клиенти на електроенергия, каквито сте (операторите, бел. ред.), получават месечни компенсации от държавата за цените на тока. Що се отнася до цените на горивата, в последните месеци се наблюдава тенденция в посока на намаляване", посочва Диана Ковачева в отговор на миналогодишно становище на Yettel, че предходното увеличение се налага заради значителното нарастване на оперативните разходи, предизвикано от покачване на цените на електроенергията, горивата и др.

Смартфоните Redmi Note 13 на Xiaomi са в България - цветове, версии и цени

След като преди минути тук, в Букурещ, Xiaomi представи за нашия регион смартфоните от серията Redmi Note 13, вече имаме…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer