НачалоНовиниOFFroad: Тест драйв на Ford Focus и неговия 1.0 EcoBoost двигател на годината

OFFroad: Тест драйв на Ford Focus и неговия 1.0 EcoBoost двигател на годината

11324
Написана от  nixanbal 21 юни 2012
OFFroad: Тест драйв на Ford Focus и неговия 1.0 EcoBoost двигател на годината

Ако се чудите защо вчера следобяд имаше по-малко нови постове в блога, ще ви разкажа къде се запилях... Моите приятели от Moto-Pfohe организираха тест драйв на новия Ford Focus с еднолитров EcoBoost двигател и 125 конски сили. Всъщност наскоро разработката получи титлата двигател на годината, а с нея Ford са записали 125 патента и въпреки че мога да се самоопределя като абсолютен лаик по отношение на автомобилите, ясно е, че тук са заключени доста иновации и нови технологии. Затова си обух най-удобните маратонки за шофиране и от автосалона в Люлин отпрашихме към границата със Сърбия.

След около 30-40 километра до Калотина и още толкова обратно, към 17 и нещо часà се вкарахме в задръстванията на София и стигнахме до Александър Невски. Разбира се, идеята беше да разберем как се справя колата както на извънградско, така и в най-силния трафик. Ford обещава по-добра динамика на автомобила, по-безшумен двигател и по-малък разход на гориво.

2012-06-20-0082

Че е безшумен е ясно - след първоначалното изръмжаване с натискането на старт бутона не се чува и звук от Фокуса, освен ако не бъде надут климатикът или аудио системата. В автомобила, който карах аз, аудиото беше от Sony и звучеше отлично, но не ми харесаха бутоните му - неприятна пластмаса, която не съответства на останалата част от таблото.

Ford определя новия Focus с 1-литров EcoBoost двигател като най-икономичния си бензинов автомобил досега.

Що се отнася до икономията - за модела с 1-литровия EcoBoost двигател и 125 к.с. производителят отчита около 5 литра на 100 км разход. При нашата обиколка по описания маршрут чукнахме 6.6 л/100 км. Предполагам, че мога да се оправдая с включения климатик, неизползването на Start/Stop системата и все пак непознаването на автомобила - бяха нужни известни километри, за да направя прехода от Alfa 145 към него.

2012-06-20-0053

Общо взето новият Ford Focus е идентичен с този, който вероятно си спомняте, че карах миналата година, но двигателят е огромната разлика с него. За производството на въпросния в Кьолн Ford са инвестирали $200 милиона, като идеята е да замени настоящия 1.6-литров EcoBoost, а в бъдеще ще влезе и в други модели на компанията.

IEOTY 1 0 Litre EcoBoost Engine 2

Еднолитровият EcoBoost двигател на Ford Focus има габаритите на лист хартия А4.

За трите цилиндъра, турбокомпресора и директното впръскване на бензина няма да ви разказвам, защото вероятно знаете за тях повече от мен. Под чертата всичко около новия Ford Focus и иновативния му двигател е свързано с икономията на гориво и автомобилът е пълен с най-различни технологии, които работят за това. Автоматичното изключване и включване на двиагетля при спиране на светофара например е една от тях.

2012-06-20-0087

Ford Focus с 1.0 l EcoBoost двигател вече се продава и в България, а цената му не е по-висока от тази на 1.6-литровия Фокус. Всъщност и вие можете да направите няколко кръгчета на червената красавица - ще се проведе отворен тест драйв на автомобила тази събота, 23 юни, а мястото е автосалонът на Moto-Pfohe в Младост.

Всички снимки от тест драйва са направени с Nokia 808 PureView.

5 ключови нови екстри на Samsung Galaxy Z Flip4

Samsung Galaxy Z Flip4 дебютира през август и бързо успя да се наложи като достоен наследник на Flip3 - най-популярният…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer