НачалоНовиниОфициална премиера на Samsung Galaxy S24 Ultra: генеративен изкуствен интелект, Snapdragon 8 Gen 3 и нова камера за 5х зуум

Официална премиера на Samsung Galaxy S24 Ultra: генеративен изкуствен интелект, Snapdragon 8 Gen 3 и нова камера за 5х зуум

2696
Написана от  nixanbal 17 януари 2024
Официална премиера на Samsung Galaxy S24 Ultra: генеративен изкуствен интелект, Snapdragon 8 Gen 3 и нова камера за 5х зуум

Samsung представи току-що в Сан Хосе, Калифорния, новите си флагмани в серията Galaxy S24, като начело е премиум смартфонът Galaxy S24 Ultra. Устройството се базира на най-мощния и актуален чипсет от Qualcomm, има нова 50 МР камера за 5х оптичен зуум и подобрено нощно представяне, както и за първи път - пакет екстри, базирани на изкуствен интелект с Galaxy AI. Добрата новина е, че цените на модела не са по-високи от миналогодишните.

Galaxy AI

Започвам директно с горещата тема при представянето на серията - Galaxy AI. Това е набор от изцяло нови или подобрени функции, които са възможни благодарение на генеративния изкуствен интелект в самия телефон. Galaxy AI носи улеснения в различни направления, включително в камерата и редакцията на изображения и видео, но също и в сферата на комуникациите. Това са нови екстри за превод в реално време, включително на разговори на живо или по телефона, помощник в съставянето на текстове с по-добър изказ, резюмиране на текстове, транскрибираща функция и дори помощ в комуникацията по време на шофиране.

Image Intelligent summary

Galaxy AI прави възможна и функцията Circle to Search with Google, която дава съвсем нов начин за търсене в мрежата. Когато видите нещо интересно онлайн, дори ако то е в YouTube видео, можете да задържите хоум бутона и да го оградите. Galaxy S24 Ultra ще потърси в Google за оградения предмет и ще ви даде резултати, придружени от полезна информация и контекст, както и опция да зададете по-сложни допълнителни въпроси.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Имайте предвид, че тези функции ще бъдат налични в България и ще могат да се използват тук, но при старта на продажбите няма да работят на български. Предстои Samsung да ги локализира и усъвършенства за нашия език, като обещава това да се случи възможно най-скоро.

Детайли за Galaxy AI и отделните функции прочетете в този материал - цък.

По-здрав корпус с титан и Gorilla Armor

Galaxy S24 Ultra има близка визия до своя предшественик, но вече с доста по-плосък дисплей. Освен това Samsung вече използва титан за рамката на апарата, който е значително по-устойчив от алуминия досега, но без да повишава теглото - то все така е 232 грама. Запазена е високата защита от прах и вода IP68, а дисплеят е с чисто ново защитно стъкло от Corning. То се нарича Gorilla Armor и повишава издръжливостта при изпускане с 50%, а устойчивостта на надрасквания е 4 пъти по-висока спрямо Gorilla Glass Vuctus 2. Освен това Gorilla Armor е с до 75% по-малко отблясъци.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Дисплеят е с диагонал от 6.8", Dynamic AMOLED 2X панел с резолюция 3120 x 1440 пиксела за гъстота на точките от 505 ppi, LTPO технология и динамична опреснителна честота от 1 до 120 Hz, както и нещо много важно - много по-висока яркост, достигаща цели 2600 нита (спрямо 1750 нита при Galaxy S23 Ultra).

Нова 50 МР камера за 5х оптичен зуум

На познатото централно място в горната част на екрана е изрязана предната камера за селфита, която все така е с 12 МР резолюция, бленда f/2.2 и обхват от 80 градуса.

На гърба на Galaxy S24 Ultra има система от четири камери - 200 МР с широк обхват, OIS и бленда f/1.7 + 12 MP с ултраширок обхват от 120 градуса, 10 МР телефото с 3х оптичен зуум, OIS и бленда f/2.4, както и нещо съвсем ново - 50 МР телефото камера за 5-кратен оптичен зуум, с бленда f/3.4 и също с OIS.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Това означава, че ключовата промяна по отношение на хардуера е замяната на досегашната 10 МР камера с 10х оптичен зуум за 50 МР камера с 5х оптичен зуум. Звучи като крачка назад, но всъщност е обратното, защото 5-кратното приближение е по-използвано от 10-кратното. Освен това Samsung използва значително по-голямата резолюция на този 50 МР Adaptive Pixel сензор, за да постигне зуум с оптично качество и на стъпката с 10х, докато основната 200 МР камера служи за зуум с оптично качество и на стъпката с 2х. Затова и корейците говорят за Quad Tele System и снимки с оптично качество при всяко ниво на приближение до 10х - при 2х, 3х, 5х и 10х. До момента Galaxy S23 Ultra предлагаше камера за оптичен зуум при 3х и 10х, като между тях оставаше много сериозно фокусно разстояние, което не беше покрито от толкова качествени снимки, както би трябвало да е сега. Разбира се, тепърва предстои детайлно ревю и сравнение, така че очаквайте в nixanbal.com тест коя от двете системи камери (S23 Ultra срещу S24 Ultra) се справя по-добре със зуума.

IMG 8707

По-добри нощни зуум кадри и клипове

Samsung обещава и сериозни подобрения в нощните снимки и видеоклипове, заснети със зуум. Новата 50 МР камера за 5х оптичен зуум има 1.6 пъти по-големи пиксели (1.4 мм) и 2 пъти по-широк обхват на оптичната стабилизация, което повишава компенсацията на трепванията на ръката. При видеозапис при ниска осветеност и предната, и задната камера са оборудвани със специален ISP модул за намаляване на шума с подобрени алгоритми. Освен това смартфонът анализира данните от жироскопа, за да разграничи движенията на обекта пред камерата и трептенията на ръката на снимащия, а така шумът се премахва по-ефективно.

Редакция на кадрите с Galaxy AI

Освен хардуерни подобрения в камерата, направените снимки вече могат да се възползват от възможностите за редакция с Galaxy AI.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Смартфонът има Edit Suggestions - т.е. предложения за редакция на снимките, които използват Galaxy AI, за да препоръчат промени по кадрите. Ако например снимката е с изкривен хоризонт, можете да я подравните, а генеративният изкуствен интелект ще запълни празните зони, които се получават при завъртането. Има опция и за преместване на обекти в кадъра, при което мястото, на което са били, се запълва отново с помощта на Galaxy AI.

Интересна е и функцията Instant Slow-mo или "Моментално забавен кадър", която може да генерира допълнителни кадри, за да позволи да забавите определени моменти във видеозаписите си, без те да са заснето в слоумоушън.

Конфигурация със Snapdragon 8 Gen 3

За щастие премиум моделът Galaxy S24 Ultra и тази година се базира на чипсета Snapdragon 8 Gen 3 на Qualcomm, вместо решение от серията Exynos. Той е в компанията на 12 GB RAM + 256 GB, 512 GB или 1 TB вградена памет.

IMG 8714

Важна новост е, че Samsung са работили за по-добро охлаждане. Изпарителната камера в Galaxy S24 Ultra е с 1.9 пъти по-голяма спрямо тази в Galaxy S23 Ultra. Това трябва да доведе до по-ниска температура на корпуса и да позволи по-висока производителност за по-дълъг период от време.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Батерията на Galaxy S24 Ultra е все така 5000 mAh и се поддържа 45 W зареждане, като зарядното не влиза в комплекта. Но с такова ще можете да запълните 65% от капацитета на батерията за 30 минути, обещава производителят. Както винаги, поддържа се безжично и обърнато безжично зареждане.

Предварителните поръчки на Galaxy S24 Ultra започват на 17 януари и продължават до 30 януари. Цената на модела е 2799 лв. за 256 GB, 2999 лв. за 512 GB и 3499 лв. за 1 TB. 

Xiaomi 14 излиза на българския пазар - цени, версии и пакетна оферта

Заедно с флагмана Xiaomi 14 Ultra, на събитието си в Барселона току-що компанията представи за първи път извън Китай и…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer