НачалоНовиниОфициално: Теленор Груп продава българския си оператор на PPF Group

Официално: Теленор Груп продава българския си оператор на PPF Group

6639
Написана от  nixanbal 21 март 2018
Официално: Теленор Груп продава българския си оператор на PPF Group

Ето я и очакваната новина - Теленор Груп обяви, че е подписала споразумение за продажбата на своите активи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на PPF Group за сумата от 2.8 милиарда евро (27 млрд. норвежки крони). Сделката включва и българския Теленор, който норвежците придобиха като Globul само преди 5 години. 

Същият инвеститор наскоро придоби и Nova Broadcasting Group в България

Сделката ще включва изцяло притежаваните от Теленор предприятия в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation.

През 2017 г. компаниите на Теленор в ЦИЕ донесоха на групата приходи от приблизително 11.8 милиарда норвежки крони или 9% от общите приходи на Теленор Груп. Приходите преди данъци, лихви, амортизации и отчисления (EBITDA) на тези компании достигнаха 4.1 милиарда норвежки крони или 8% от EBITDA на групата.

Компаниите имат общо над 9 милиона клиенти и около 3 500 служители.

Главният изпълнителен директор на Теленор Груп Сигве Бреке посочва, че компанията ще се фокусира върху регионите, в които вижда най-голям потенциал за създаване на стойност, което изглежда не включва България и останалите няколко държави от региона. След продажбата на тези активи дейността на Теленор Груп ще включва мобилни и фиксирани оператори в Скандинавия и силни позиции на мобилните пазари в Азия. 

В официалното прессъобщение на Теленор се посочва, че PPF Group е най-голямата частна инвестиционна група в ЦИЕ, която управлява активи на стойност приблизително 35 милиарда евро. PPF Group инвестира в различни сектори, включително банки, потребителски финанси, недвижими имоти, миннодобивна дейност и телекомуникации. През 2013 г. групата придоби подразделението на O2 в Чешката република от Telefonica, а през 2018 г. - Nova Broadcasting Group в България.

Сделката подлежи на съответното регулаторно одобрение и се очаква да бъде финализирана през третото тримесечие на 2018 г.

Motorola Edge+ е първият флагман на компанията от години - 90 Hz дисплей, 108 МР камера и Snapdragon 865

Най-после! След няколко години на затишие и постепенно заглъхване на концепцията за смартфона с модули, Motorola най-после реши да отбележи…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer