НачалоНовиниОператорите може да повишат отново цените в началото на 2023 г., прогнозират от Асоциацията за защита на потребителите

Операторите може да повишат отново цените в началото на 2023 г., прогнозират от Асоциацията за защита на потребителите

1982
Написана от  nixanbal 29 декември 2022
Операторите може да повишат отново цените в началото на 2023 г., прогнозират от Асоциацията за защита на потребителите

Доставчиците на телеком услуги може да повишат отново цените си заради инфлацията, както се случи в началото на тази година. Това ще се случи най-рано през февруари на 2023 г., прогнозира председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски в съобщение, изпратено до БТА

Увеличението ще бъде с поне 3 лв. за плановете с месечна такса около 20 лв. и по-голямо при тези с по-висока такса, твърди Майорски, базирайки се на инфлацията от 15.8% към края на ноември. 

Операторите обаче най-вероятно ще изчакат февруари 2023 г., когато се очаква да излезе официалната статистика за инфлацията в България за 2022 г. Клиентите би трябвало да бъдат информирани с SMS, както се случи миналата година, а повишението може да засегне още интернет услугите и кабелната телевизия.

Такъв ход беше предприет от операторите и в началото на настоящата година, когато плановете поскъпнаха с няколко лева, заради индексиране на цените с инфлацията за предходния период. Към момента това продължава да е записано като възможност в договорите на клиентите, а Майорски смята, че Комисията за защита на потребителите трябва, но не е направила нищо във връзка с едностранното вдигане на месечните абонаменти при мобилните оператори. Договорите продължават да са в полза на компаниите, като клиентите не могат да се откажат от тях или да предоговорят условията си, казва той, като посочва, че евродирективата дава по-големи права и защита на потребителите. Тя обаче не е пренесена в българското законодателство.

Ако бъдат въведени подобни промени, клиентите ще могат да се откажат от договора при промени от страна на мобилния оператор без допълнителни такси и начисления или ще могат да си изберат друг по-евтин абонаментен план. Дори могат да предпочетат да си сменят оператора, ако друг им предлага по-изгодни условия, казва Майорски.

Nixanbal.com изпрати запитване до трите мобилни оператора с молба за коментар на тази прогноза и въпрос дали наистина се планира повишение на цените. 

Редакция към 18:30 часа: От А1 реагираха на запитването и обясниха, че ще преценят дали да повишават цените на плановете си, след като през януари бъде обявен индексът на потребителските цени за 2022 г. от НСИ. Ето и пълния текст в оригинал:

"Високата инфлация е факт не само в България, но и в целия Европейски съюз. Очакваме обявяването на индекса на потребителските цени за 2022 година, който ще бъде публикуван от Националния статистически институт през януари 2023 година. След като индексът стане публичен, ще вземем решение какви действия ще предприемем и ще информираме нашите клиенти в максимално кратък срок."

5 ключови екстри на Redmi Pad SE

Redmi Pad SE е таблет с тънко метално тяло, голям дисплей с фини рамки и висока опреснителна честота, както и…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer