НачалоВидео ревюПътуване до Leica World с Xiaomi 13 Pro (КАМЕРАТЕСТ)

Пътуване до Leica World с Xiaomi 13 Pro (КАМЕРАТЕСТ)

1916
Написана от  nixanbal

През февруари, точно преди MWC 2023 в Барселона, имах възможността по покана на Xiaomi да пътувам до немския град Вецлар и да посетя Leitz Park, където се помещава Leica World. Това място е дълбоко свързано с историята на марката, като тук и в момента се произвеждат нейните фотоапарати. Във видеото по-горе, както и на следващите редове ще ви разходя из света на Leica и ще ви разкажа за някои любопитни факти около него, като почти всички кадри, които ще видите в клипа, са заснети с Xiaomi 13 Pro.

Започвам с организацията и архитектурата на това място. Leitz Park включва различни сгради - производствена част, музей, галерия, магазини за нова и употребявана техника, хотел, кафе. Първото, което прави впечатление, е архитектурата на сградите - погледната отгоре, основната сграда изглежда като обектив на фотоапарат, прозорците са като филмова лента или сензори на камера, а цялостната атмосфера на устойчивост и прецизност се подчертава от използваните материали - бетон и стъкло.

Leica World през обектива на Xiaomi 13 Pro @ nixanbal.com

Leica World през обектива на Xiaomi 13 Pro @ nixanbal.com Leica World през обектива на Xiaomi 13 Pro @ nixanbal.com

Нашият гид беше човек, роден и живял в града Вецлар, в който се намира Leitz Park. С него преминахме през музея с историята на Leica, в която основният акцент, поне лично за мен, беше Оскар Барнак и ролята му в създаването на първия компактен фотоапарат на компанията. Прототипът Ur-Leica, както наричат предшественика на всички съвременни камери Leica, е бил революционен с размерите си, но трудно е спечелил доверието на широката аудитория. Дори след изложение, на което е бил представен фотоапаратът, скептицизмът е останал и е бил преборен едва след като няколко такива камери са били раздадени на фоторепортери. Те са снимали с тях в работата си и снимките с тях са били разпечатани във вестниците им, което е показало, че толкова малко устройство може да се използва и за професионални цели и действително е бъдещето на фотографията.

Leica World през обектива на Xiaomi 13 Pro @ nixanbal.com

Leica World през обектива на Xiaomi 13 Pro @ nixanbal.com Leica World през обектива на Xiaomi 13 Pro @ nixanbal.com

Успях да надникна и в производствената част - там, където експерти на Leica обработват всяко стъкло за обективите и сглобяват най-модерните камери на компанията. Както винаги - на такива места снимките са забранени. Интересното е, че много процеси в работата тук се вършат на ръка и затова голяма част от служителите са жени - смята се, че те са по-прецизни. От този производствен център на Leica на ден излизат около 80 фотоапарата, а ако са от серията Leica M - дори по-малко.

Leica World през обектива на Xiaomi 13 Pro @ nixanbal.com

Leica World през обектива на Xiaomi 13 Pro @ nixanbal.com Leica World през обектива на Xiaomi 13 Pro @ nixanbal.com

Следвайки историята на Leica, заговорихме и за партньорствата им с производителите на смартфони. Те са ценни за Leica, защото лицензът на името им означава приходи. Освен това брандът достига до нова аудитория, по-младо поколение, което може да бъде привлечено и вдъхновено да опита и камерите Leica. И трето - партнирайки си с мобилни брандове компанията е в кухнята и на този бизнес, следейки от първия ред за всичко ново, което се случва в света на технологиите.

Leica World през обектива на Xiaomi 13 Pro @ nixanbal.com

В края на деня имахме специална сесия с въпроси и отговори, която помогна да си изясним доста неща. Като например какво точно включва партньорството между Xiaomi и Leica. Не, то не касае хардуерни компоненти и Leica не произвеждат обективите за серията Xiaomi 13. Причините са две - от една страна в смартфоните обективите са с пластмасови елементи, а Leica подчертава, че е експерт в обработката на стъкло и това е съвсем различен материал. И второ - имайки предвид колко процеси в производствения център в Leitz Park се извършват на ръка и отнемат дълги часове, би било немислимо той да задоволи нуждата от милиони бройки, в каквито тиражи се продават телефоните.

Leica World през обектива на Xiaomi 13 Pro @ nixanbal.com

Екип на Leica от 17-18 човека обаче работи в тясно сътрудничество с експерти на Xiaomi. Тази колаборация е стартирала тайно още покрай модела Xiaomi Mi 11 Ultra, при който двете страни са започнали да изучават какво може да се подобри със съвместните им усилия. Днес на пазара вече са новите модели Xiaomi 13 и Xiaomi 13 Pro, при които Leica са участвали например в селекцията на типа обективи, но най-вече - в настройката на цветовете. Защото т.нар. Leica Authentic режим е едно от ключовите неща в интерфейса на тези камерафони, което ще ви позволи да се доближите до усещането за снимки, заснети с оригинална камера Leica. Има и втора опция - Leica Vibrant, при който цветовете са по-живи и получавате по-стандартни кадри.

Leica World през обектива на Xiaomi 13 Pro @ nixanbal.com

Това беше моят своеобразен влог/пътепис от Leitz Park и света на Leica. Щастлив съм, че успях да надникна в него през обектива на Xiaomi 13 Pro и се надявам, че е било интересно и за вас. Много скоро очаквайте и следващото видео за новите модели на Xiaomi 13 от nixanbal.com.

Нов Xiaomi Store ще отвори врати в още един търговски център в София

Xiaomi скоро ще отвори в България втория официален Xiaomi Store. Това става ясно от брандиран с "Очаквай скоро" нов магазин…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer