НачалоНовиниПет компании изразиха намерение да създадат мобилен виртуален оператор в България

Пет компании изразиха намерение да създадат мобилен виртуален оператор в България

3770
Написана от  nixanbal 25 януари 2018
Пет компании изразиха намерение да създадат мобилен виртуален оператор в България

На пресконференция днес в София 5 компании, доставчици на фиксирани телеком услуги в различни райони на страната, изразиха намерение да създадат мобилен виртуален оператор. Обединените в акционерното дружество "Мобилни алтернативни комуникации" компании заявиха, че преговарят с всички мобилни оператори с цел сключване на договор за ползване под наем на техните мрежи, но към момента нямат подписано споразумение.

В "Мобилни алтернативни комуникации" АД влизат с равни дялове Нетера, НЕТ 1, Телекабел, Телесим и СКАТ. Тяхната позиция е, че в България няма смисъл от изграждане на инфраструктура за нова мобилна мрежа и че бъдещето е в индустрията на споделяне. Затова се водят преговори с всички мобилни оператори, като с някои от тях преговорите били в по-напреднала фаза. От новооснованото дружество са решени да сключат такова споразумение в близко бъдеще и не предвиждат друга развръзка, въпреки че, както сами отбелязват, в закона у нас не се предвижда регулация, която да накара Мтел, Теленор или VIVACOM да предостави мрежата си срещу заплащане.

От "Мобилни алтернативни комуникации" определиха за своя цел да бъдат "алтернатива на установените телекоми" и да въведат в България "иновативни мобилни услуги от ново поколение", но не посочиха какви биха били тези услуги, след като реално наемат готова мрежа и готовата технология от друга компания.

На въпроса на какви потребители разчитат, след като проникването на мобилните услуги в България е вече над 100%, от дружеството посочиха, че основната им целева група ще бъдат собствените им клиенти, които използват техните фиксирани услуги. Изглежда ще се разчита на персонален подход и ще се действа на регионално ниво. 

Като свое предимство петте компании определиха близките си отношения с клиентите им и силното им влияние в конкретни региони от страната. Нетера, НЕТ 1, Телекабел, Телесим и СКАТ имат присъствие в 45 града и в над 200 села, което покрива население от 2 млн. души или 30% от населението на страната.

Реално днес не беше обявено създаването на конкретен мобилен виртуален оператор (MVNO), а на MVNA - Mobile Virtual Network Aggregator, който ще предоставя възможност на всяка от петте компании да има свой MVNO - под свой бранд и с нюанси в предлаганите условия.

Въпреки че в комуникацията върви определението "първият мобилен виртуален оператор в България" - вероятно си спомняте, че такива у нас имаше още преди години. Тогава своя мобилна услуга чрез чужда мрежа предлагаха различни фирми, дори верига бензиностанции. Според новото дружество обаче досега не е имало сериозен опит за пробив на пазара по този модел.

Очакваме новини по темата вероятно през пролетта.

ВИДЕО: ТОП 5 НЕЩА за Samsung Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy Z Flip. Това е първият смартфон със сгъваем дисплей, който получавам за по-продължително ползване и се радвам, че…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer