НачалоВидео ревюПомощна маса и смарт пречиствател на въздух - STARKVIND и умният дом на ИКЕА

Помощна маса и смарт пречиствател на въздух - STARKVIND и умният дом на ИКЕА

1896
Написана от  nixanbal

След като преди дни ви разказах за SYMFONISK, който съчетава лампа и говорител в едно, сега дойде ред на STARKVIND - друг продукт на ИКЕА, също част от тяхното портфолио предложения за умния дом. STARKVIND е удобна холна масичка, която обаче крие и функцията на пречиствател на въздуха.

Дизайн

Както всички други мебели, които сте взимали от ИКЕА, STARKVIND също предлага лесно и бързо сглобяване. Което е и доста интелигентно, тъй като веднъж сглобена масата няма да остане така завинаги. Ще имате нужда от достъп до филтрите на въздухопречиствателя, които се намират непосредствено под плота. Отделянето на горната част става чрез простичко издърпване на четирите стопера в четирите края.

IKEA STARKVIND @ nixanbal.com

Масата е с крака от бреза, плотът е с фурнир дъб, основната част на пречиствателя е от ABS пластмаса, а в структурата има и елементи от стомана. Освен моята светла версия, има и тъмен модел, като изборът се свежда до това кой цвят ще пасне по-добре на интериора ви. За прецизното нивелиране на четирите крака всеки от тях има винт с гумиран завършек, който предпазва подовата настилка.

IKEA Home Smart

STARKVIND е част от екосистемата смарт продукти на ИКЕА, които са обединени от приложението IKEA Home Smart. През него можете да управлявате всички свързани устройства, разпределяйки ги по стаите на жилището си, като в моя случай тук е и лампата говорител SYMFONISK. През IKEA Home Smart можете да включвате и изключвате масата пречиствател, да контролирате силата ръчно или да преминете към автоматичен режим. Има възможност да следите и нивото на замърсеност - нещо, което не можете да проверите, ако нямате приложението. Виждате какво е нивото на праховите частици във въздуха и дали е в норма.

Има възможност дори да изключите светлината върху самия уред, която указва на каква степен работи, а също и да заключите физическия му бутон за управление, така че децата да не могат да променят настройките му.

IKEA STARKVIND @ nixanbal.com

В приложението IKEA Home Smart можете да създавате и сценарии на ползване, които да автоматизират процесите. Например искате пречиствателят да се стартира всеки ден в 17 часа, малко преди да се приберете от офиса, и да се изключва в 8 часа сутринта, когато излизате за работа.

Може би най-голямото удобство на свързаните уреди на ИКЕА е, че можете да ги контролирате и с глас, при това избирайки предпочитания си гласов асистент. Това може да е Siri, Alexa или Google Assistant. За целта в приложението трябва да преминете през бързия процес по интеграция с други смарт системи, а именно Apple HomeKit в моя случай, ако съм с iPhone. След това ще можете с гласова команда "Siri, turn on the Air Purifier" да пускате уреда.

IKEA STARKVIND @ nixanbal.com

Свързаността на STARKVIND не е обезпечена по начало, а се добавя като функционалност след свързване с хъба DIRIGERA. Това входно-изходно устройство се купува отделно и вероятно вече е част от вашия умен дом, ако имате и други смарт уреди на ИКЕА. Изключително лесно е за инсталация - свързвате го към електрическата мрежа и към Wi-Fi рутера си, като кабелът за целта е в комплекта. Следват няколко бързи стъпки през приложението IKEA Home Smart и готово. Оттук нататък можете да добавите към собствената си мрежа всички смарт уреди на ИКЕА.

Пречиствател на въздуха

Визуално STARKVIND може лесно да пасне в различни помещения. В нашия случай я използваме основно в спалнята, но понякога се прехвърля и до дивана в хола като помощна маса. Тази възможност за пренасяне от стая в стая всъщност е доста полезна, особено за по-малко жилище, където не би било удобно да се инсталират въздухопречистватели във всички помещения. По спецификации STARKVIND е подходящ избор за стаи с площ до 20 кв.м., но може да се ползва и в по-голяма, например съчетаваща кухня с всекидневна, просто времето за пречистване на въздуха ще бъде по-голямо.

IKEA STARKVIND @ nixanbal.com

В комплекта на STARKVIND влиза филтър за фини прахови частници, който по данни на ИКЕА улавя приблизително 99.5% от тях. Тук влизат прах, полени и частици PM2.5, което означава такива с размер от 0.1 до 2.5 микрометра. Аз бих препоръчал да се сдобиете и с допълнителен филтър с активен въглен, т.нар. филтър за газ, който се купува отделно и е на доста прилична цена. Той филтрира различни газообразни замърсители като формалдехид, които се срещат в например препаратите за почистване. Този филтър помага и за намаляване на миризмите при готвене или от други източници, а това е полезно, особено за

IKEA STARKVIND @ nixanbal.com

И така това беше моето представяне на масата с пречиствател на въздух IKEA STARKVIND, която използваме у дома от няколко месеца. Това е още един продукт, който добавям към екосистемата от устройства за умния дом на ИКЕА. Харесва ми, че има лесна възможност за интеграция и управление през едно единствено приложение или просто с гласови команди. Разбира се, приятният скандинавски дизайн и удобното пренасяне от помещение в помещение също са ценни плюсове.

5 НЕЩА за USB-C монитора Philips 27E1N5600HE/01

Philips 27E1N5600HE/01 е монитор с 27" диагонал, който е създаден основно за работа. Независимо дали го използвате в офиса или…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer