НачалоНовиниПоследният удар на Тръмп срещу Huawei: спира достъпа им до чипове от Intel

Последният удар на Тръмп срещу Huawei: спира достъпа им до чипове от Intel

2433
Написана от  nixanbal 18 януари 2021
Последният удар на Тръмп срещу Huawei: спира достъпа им до чипове от Intel

В последните си дни на власт американският президент Доналд Тръмп предприе може би последния си удар срещу Huawei, която през последната година и половина е подложена на различни атаки заради обвинения във връзки с китайското правителство и че представлява заплаха за националната сигурност на Щатите. Сега САЩ са информирали няколко компании, сред които Intel, че им отнемат лиценза за работа с Huawei, съобщи Reuters през уикенда. 

Отнет е не само лицензът на Intel, който им позволява въпреки санкциите да работят с Huawei и да доставят компоненти за устройствата им, но се предвижда отхвърлянето и на десетки молби за нови такива лицензи, подадени от различни други компании. Много от тях са чакали решението няколко месеца. 

Този ход вероятно е последният за администрацията на Тръмп срещу Huawei, която в никакъв случай не започна търговската война между САЩ и Китай, но със сигурност я ескалира по време на управлението си. 

Новият президент на САЩ, Джо Байдън, встъпва в длъжност в сряда, така че предстои да проследим дали ще има нови решения по въпроса САЩ срещу Китай и по-конкретно ще бъдат ли отслабени мерки срещу Huawei.

Припомням ви, че активната акция срещу Huawei започна през май 2019 г., когато стана ясно, че американски компании не могат да имат бизнес отношения с китайската компания. 

5 НЕЩА за Lenovo Tab P11 Pro

В последните дни на декември у мен е таблетът Tab P11 Pro на Lenovo, който се оказа, че е доста…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer