НачалоВидео ревюРали приключението Лапландия (ВЛОГ)

Рали приключението Лапландия (ВЛОГ)

1320
Написана от  nixanbal

След като вечерта на 20 март се прибрах от Атина в София, имах само няколко часа да събера наново багажа си и в 4 часа сутринта да се отправя обратно към летището, за да пътувам до другия край на континента - Финландия.

След два бързи полета по два часа кацнах в Хелзинки. За първи път бях във Финландия и понеже разполагах само със следобеда, бързо се изстрелях към централната част на града, за да разгледам възможно най-много от него.

Финландия  Финландия

Финландия

Въпреки не чак толкова приветливото време, успях да видя популярната от туристическите гидове Хелзинкска катедрала и площада пред нея. След това стигнах и до водата, където бяха скупчени още някои забележителности. Най-впечатляващите гледки обаче предложи замръзналата морска шир край пристанището и пушещият комин на сауната точно до него, около която се разхождаха хора по бански.

Финландия

Успях да хапна набързо и привечер вече пътувах обратно с влака към разположения до летището хотел. Станцията, на която слязох, беше впечатляваща със своите футуристични тунели, сякаш сцени от някаква антиутопия, от онези в Netflix.

Рано сутринта, още по тъмно, дойде време снежното приключение да започне. То щеше да се проведе още по на север, близо до Полярния кръг.

Финландия

Да, всъщност пътувах по покана от българския офис на Фератум - финтех компания, основана в Хелзинки и част от групата на Multitude. Multitude от своя страна има близо 20-годишна история и чрез своите дъщерни компании е доставчик на дигитални финансови услуги за бизнеса и крайни клиенти, има международно присъствие и над 700 служители.

Финландия  Финландия

Поканата беше за снежно рали приключение в Лапландия. А какво общо имат високите скорости и адреналинът с финтех компания? Оказа се, че главният изпълнителен директор на Multitude, Джорма Йокела, е много сериозен фен на рали състезанията и не просто - има дори специален собствен автомобил и редовно участва в такива. Освен това с бързите скорости компанията прави препратка към основната си дейност - да стимулира бързия растеж на бизнеса и предприемчивия дух на клиентите си.

Финландия

Финландия  Финландия

Кацнах в Рованиеми, градът на Дядо Коледа, където още на летището темата за добрия старец беше сериозно застъпена и бързо ми стана ясно, че тук коледният дух се разхожда целогодишно. Там се събрах с групата, която включваше хора от Финландия, Дания, САЩ, Малта, Румъния и моя милост от България. Причината за интернационалната ни конфигурация е, че Multitude оперира на близо 20 пазара и ние бяхме представители на някои от тях. Последва кратко пътуване през ледената пустош, което изпрати мислите ми в наскоро приключилия четвърти сезон на "Истински детектив".

Финландия

Скоро бяхме край пистите, преоблечени в екипи, оборудвани с каски и солидни обувки. Автомобилите бяха впечатляващи, но далеч по-интересни бяха гумите, които използваха, за да не се пързалят като шейни по снега. Забавен факт е, че въпреки всичко финландците имат и втори комплект "летни" гуми, като според местните на мястото, на което бяхме, снегът се стопява някъде през юни. Най-вълнуващото за мен обаче беше, че разчитахме на двама професионални рали състезатели, които ни обучаваха, навигираха и накрая и возиха, сякаш за да ни покажат колко слаби шофьори сме всички ние. По думите им те използваха около 75% от пълните си възможности, докато шофираха заедно с нас.

Финландия

Това категорично е едно от най-лудите преживявания в живота ми и имайки предвид, че съм човек, който не обича високите скорости на пътя, това снежно приключение беше в най-високата ми граница на екстремното. В случая обаче страхът изчезна напълно, защото знаех до какви професионалисти седя и просто се насладих на преживяването.

Финландия

Вечерта прекарахме в Рованиеми, където Коледа наистина продължаваше и до днес. Атмосферата се допълваше от сякаш нарочно забравената по улиците светлинна украса и хвърчащи дребни снежинки. Успях да опитам местната гордост - финландски джин, еленско, за което няма да казвам на дъщеря си, а също и нощния живот, който се оказа, че все пак съществува и в този малък град.

Финландия

Приключението Лапландия за мен беше неочаквано, но съм щастлив, че успях да го преживея и да събера толкова страхотни спомени от него в съзнанието и в галерията на телефона си, като се надявам споделеното в това видео да е било интересно за вас и да съм успял да ви направя съпричастни с емоцията. Радвам се и за всички запознанства и разговори с хората от Multitude и Фератум, както и останалите участници в ралито, които всъщност направиха преживяването толкова вълнуващо.

Xiaomi 14 излиза на българския пазар - цени, версии и пакетна оферта

Заедно с флагмана Xiaomi 14 Ultra, на събитието си в Барселона току-що компанията представи за първи път извън Китай и…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer