НачалоНовиниРЕВЮ: Max в България - всичко за новата стрийминг платформа на Warner Bros. Discovery

РЕВЮ: Max в България - всичко за новата стрийминг платформа на Warner Bros. Discovery

3578
Написана от  STAN 27 май 2024
РЕВЮ: Max в България - всичко за новата стрийминг платформа на Warner Bros. Discovery

На 21 май Max стартира в България. Новата стрийминг услуга на Warner Bros. Doscovery вече е тук, а ние сме тук, за да ви информираме за всичко най-важно около нея, седмица след официалния ѝ старт в страната ни. На следващите редове ще ви разкажем в детайли за Max - за всичко, което ни хареса, това, което може да се подобри, а също и оправдано ли е повишаването на цените. 

Официалната стрийминг услуга на медийния конгломерат Warner Bros. Discovery в България претърпя своя втори ребранд само в рамките на 2 години. Основоположникът на стрийминга в нашата родина HBO Go се превърна в HBO Max през март 2022 г., а 2 години по-късно ние вече можем да се радваме на новата и подобрена услуга - Max.

Новостите в нея са не една и две, затова ще разделим този материал на 3 основни части - какво ни харесва, какво може да се подобри и какво не ни допада. Всяка една от частите ще бъде подкрепена с детайлна аргументация, за да може да стане ясно и откъде произлизат нашите тези и разсъждения.

КАКВО НИ ХАРЕСВА

Съдържанието

Любимото на всички съдържание от HBO Max си е тук. Незабравимите "Приятели", "Двама мъже и половина" и "Теория за големия взрив", световният феномен "Игра на тронове", класиките "Семейство Сопрано", "Чернобил", "Сексът и градът", "Спешно отделение", класически филмови поредици като "Хари Потър" и "Властелинът на пръстените", както и тонове ново съдържание от риалити каналите на WBD - "Fixer Upper", "Gold Rush", "Deadliest Catch" "90 Day Fiance", "American Chopper" и много други. Разбира се, какво би била една стрийминг услуга без ново съдържание. Тук отново ще можем да продължим да се радваме на всички нови сериали и филми на HBO и Warner Bros. "Дюн: Част втора" дебютира с ребрандинга на 21 май, а вторият сезон на "Домът на дракона" долита на 17 юни. Към всичко това можем да добавим и наличието на опцията за спортен пакет, който да даде достъп до цялото съдържание на досегашния Eurosport Player в рамките на Max. Олимпийските игри в Париж пък ще бъдат достъпни за всички абонати на новата услуга, независимо от пакета, който са избрали.

441658168 847205527449607 2517988258902750693 n

Българското присъствие

Българските продукции винаги са били неразделна част от стрийминг услугите на компанията в България, а и в целия регион, и тук нещата стават все по-добри. Родното съдържание е позиционирано прекрасно и видимо в платформата, така че да може да бъде забелязано от максимален брой хора. Освен филми, отскоро започна и добавянето на хитови български сериали като "Под прикритие", "Вина" и "Порталът" на БНТ, както и "Отдел издирване" на NOVA. Надяваме се тази инициатива да продължи и българската публика да може да се радва на тези и още любими свои родни екранизации за дълго време напред. Специалният раздел за локално съдържание може да бъде открит ТУК.

BULGARIA - MAX

Приложенията

В този аспект като че ли прогресът е наистина голям. Старата услуга и приложения бяха базирани на вече изградената софтуерна инфраструктура на HBO Go, което означаваше, че HBO Max наследи и редица от проблемите на своя предшественик, като безкраен buffering, лаг при сърфиране, невъзможност за излъчване на живи предавания и т.н. В новите приложения на Max тези проблеми са почти изцяло елиминирани. Плеърът стартира по-бързо и плавно, а сърфирането из менютата е лесно и безпроблемно. Добавянето и премахването на заглавия към и от персоналните листи на потребителите също е максимално улеснено и става посредством задържането на само един бутон в рамките на няколко секунди. Все още има налични спънки тук и там, но получихме уверение, че по отстраняването им вече се работи. Отново има отделни хъбове, които да разделят съдържанието според първоизточника, както и редица колекции, в които са избрани епизоди, моменти и проекти, свързани със съответния франчайз. 

Локализацията 

Няма как да не отбележим и този факт. Max е една от малкото стрийминг платформи на голям медиен конгломерат (гледаме към вас, Netflix и Disney+), които предлагат локализация на български език за ЦЯЛОТО си съдържание. Дали ще са български субтитри или български дублаж - съдържанието е достъпно за максимален брой хора на нашата територия. Освен това, за разлика от HBO Max, от Max вече предлагат и множество различни езикови опции за дублаж и субтитри на все повече от наличните заглавия, а не само български и английски, както беше в предишната платформа. Новото съдържание, идващо от Discovery, HGTV и TLC също е с оригиналните си преводи и дублажи от телевизията, с които техните фенове са свикнали вече толкова години.

Преходът

Всеки преход от една платформа към друга може да се окаже изключително досаден процес, изпълнен с множество неволи и несгоди. Тук от компанията са се постарали максимално да улеснят своите потребители, като профилите от предната платформа, заедно с историята на гледане и персоналните листи със заглавия на всеки килент, са прехвърлени и в Max. Това означаваше, че всеки от нас просто трябваше да се логне и да започне отново да се наслаждава на любимите си заглавия.

MY STUFF - MAX

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ПОДОБРИ

Съдържанието

Да, знаем, че отбелязахме съдържанието и в графа "какво ни харесва", но тук винаги има какво да се желае. Детското и семейно съдържание се нуждае сериозна доза подобрение, а селекцията на анимационни сериали от богатата история на Cartoon Network и Boomerang се надяваме да предполага и по-голямо наличие на този тип продукции в дългосрочен план, въпреки че досега такова по-скоро липсва. В предложенията отвъд океана например има хъб на "Улица сезам", което е програма, която присъстваше трайно в европейските домове в продължение на дълги години, но сега няма и помен от нея.

SESAME STREET

Липсват и множество сезони на риалити предавания, излъчвани по каналите на WBD, които се надяваме да се появят с времето. Отделно, в България носталгията по класически сериали като "Далас" ("Dallas") "Напълно непознати" ("Perfect Strangers"), "Стъпка по стъпка" ("Step By Step"), "Пълна къща" ("Full House") и "Семейни въпроси" ("Family Matters") винаги е била доста силна. Възрастта на тези продукции пък не би трябвало да е проблем, защото всички те бяха ремастерирани в HD в рамките на последните няколко години и са налични по някои от чуждестранните версии на услугата. "Свежият принц от Бел Еър" и "Спешно отделение" бяха едно добро начало, но нека тази посока да продължи и в бъдеще, защо не и с отделно местенце за класики от TCM каталозите като "Отнесени от вихъра" и "Казабланка"? Също така... Къде е "Mythbusters", бе, хора?

TCM - MAX

Приложения и преход

Въпреки по-плавната работа на новите приложения, проблеми не липсват. Обещанията за безпроблемен преход от старата към новата услуга бяха изпълнени почти на 100%, но въпреки това, все пак имаше и продължава да има леки несгоди. Персоналните листи със съдържание на всеки един потребител не бяха прехвърлени 1:1, макар и липсващото в новата платформа съдържание в тях да е налично за гледане. Ръчното добавяне на вече добавено от потребителя съдържание оставя леко горчив вкус на моменти. Приложенията за Tizen на Samsung пък продължават да дават редица проблеми при опит за старт на даден епизод, сериал или филм. Субтитрите за много потребители не функционират или се показват само наполовина, а на някои заглавия липсват опции за локализация изцяло, макар и такива да бяха налични при HBO Max. Надяваме се тези проблеми да бъдат отстранени в близките седмици.

Какво ново на платформата/жанрове

В международните версии на Max има обособена секция, в която се вижда най-новото добавено съдържание на платформата. Секция, която при нас все още не фигурира. Това е детайл, който се надяваме да бъде коригиран, защото в момента новите заглавия са разпръснати хаотично и потребителите трудно се ориентират как да ги намерят. Жанровете, в рамките на които клиентите на Max могат да търсят потенциално нови филми и сериали са позиционирани на дъното на всяка страница, което прави достигането до тях по-трудно, отколкото би трябвало да бъде всъщност.

Позицията на "My List/Stuff" секцията

Когато всеки един от нас добави съдържание в своя персонален лист, то най-удачно е той да бъде под ръка почти по всяко едно време. В приложението на HBO Max, персоналните листи бяха позиционирани точно под "featured" секцията на основната страница, а в Max, тази специфична секция е след средата на основната страница на услугата, дори под отделните content хъбове, което е меко казано неинтуитивно и неудобно. Тук отново се надяваме от Max да преосмислят това свое дизайнерско решение и да качат "My List" раздела, където беше и преди.

КАКВО НЕ НИ ДОПАДА

Начинът на ъпгрейд

Огромна част от потребителите на услугата я използват и получават чрез своите доставчици на телевизия или мобилните оператори, с които имат сключен договор. Съответно, всеки един от тях е наследил стандартният пакет в рамките на новата услуга. Към този момент опция за надграждане към "Премиум" пакетите посредством мобилните оператори/доставчиците на телевизия няма, което оставя хилядите желаещи да гледат своето съдържание в най-високото възможно качество с една единствена опция - да се абонират директно през сайта на услугата и то на новите цени, които влязоха в сила с нея. Единственото нещо, за което можеш да доплатиш, е спортният пакет, което е страхотно, но не и оптимално за ценителите на най-висококачествената картина и звук.

ADD - ON

Новите цени

Няма как да пропуснем и новите ценови условия, които пристигнаха с променената и подобрена услуга на Warner Bros. Discovery. Опциите, които досегашните потребители притежаваха в рамките на HBO Max са разделени в 2 нови плана - "Стандартен" и "Премиум". Стандартният пакет дава възможност за гледане на до 2 устройства едновременно (досега бяха 4), а предоставеното качество е FULL HD (досега беше до 4К) и е на цена 7.99 евро. Премиум предложението предоставя гледане на до 4 устройства едновременно и 4К качество на картината за 9.99 евро - опции, за които досега повечето потребители плащаха доста по-малка такса.

Разбира се, съдържанието е много повече, което оправдава вдигането на цените, но това не означава, че потребителите няма да се почувстват донякъде неприятно изненадани или дори подведени. Налични са и опции за годишни абонаменти в размер съответно на 79.90 евро и 99.90 евро за всяко от двете нови предложения. По-евтина опция на услугата с включено рекламно съдържание не е налична за нашия пазар. Спортният пакет е ценообразуван справедливо и струва 3 евро на месец, което е с 2 евро по-малко, отколкото идивидуалната цена на "Eurosport Player" досега.

PLANS - MAX

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Новото стрийминг предложение на WBD е щедро, изпълнено с качествено съдържание и насочено към масовия зрител. В него има за всекиго по нещо и макар новите цени и планове да са неприятни новини за някои, не бихме могли да кажем, че са несправедливи. Разбира се, надяваме се Max да продължава да се подобрява, да отстрани проблемите, които сме отбелязали както ние, така и много други техни потребители в социалние мрежи, както и да продължи да надгражда добрата основа, която е налице.

Надяваме се и че след 2 години няма да предстои нов ребрандинг, защото това едва ли е в услуга на платформата, а и на дългосрочните перспективи за привличане на нови/задържането на стари абонати, които вече са свикнали с даденото име и визия на своето любимо стрийминг изживяване. В крайна сметка зрителят е в основата на всичко. Ако от екипа на Max продължат да мислят за него така добре, както досега, то ни очакват множество незабравими моменти в компанията на любимите ни герои от малкия и големия екран.

Снимки от срещата ми с Xiaomi 12S Ultra - смартфонът с 1" сензор и логото на Leica

През юли Xiaomi представи нова серия флагман смартфони, начело на която постави модела Xiaomi 12S Ultra. Това е първият смартфон…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer