НачалоНовиниРевю на Acer Iconia Tab 8 от Мария Димитрова

Ревю на Acer Iconia Tab 8 от Мария Димитрова

3804
Написана от  nixanbal 13 март 2015
Ревю на Acer Iconia Tab 8 от Мария Димитрова

Продължава инициативата на nixanbal.com и Acer, в която публикуваме читателски ревюта на Android таблета Acer Iconia Tab 8. Време е за новия материал, чийто автор е Мария Димитрова...

Ако преди няколко години някой ме беше попитал за Acer, най-вероятно нямаше да има какво да кажа за компанията. В последната година, обаче, Тайванците все по-често навлизат в полезрението ми с предлаганите от тях продукти.Поради това, веднагащом разбрах за инициативата на Nixanbal.com реших да участвам и да тествам един от последните им продукти.

Дизайн

Дизайнът на Iconia Tab 8 на пръв поглед е много изискан и тънък. Металният гръб придава чувство за устройство от висок клас, за разлика от стандартните пластмасови задни панели, които предлагат повечето таблети на пазара. И все пак и той има своите недостатъци – не предоставя достатъчно здрав захват, което поражда риск от изпускане; както и многобройните следи от пръсти, които остават след използването му. Заоблените ръбове допринасят за удобство при захващане с една ръканезависимо от това дали потребителят е с големи или по-малки ръце. Въпреки това е малко по-тежък от очакването и не особено удобен за работа с една ръка за дълги периоди от време.

На горния ръб от ляво на дясно са разположени: 3.5 мм аудио жак, микрофон, micro HDMI извод и micro USB извод за зареждане и връзка с компютър. Лявата страна на таблета е заета единствено от слота за micro SD карта (съвместим с карти до 32 GB). От дясната страна на таблета са разположени бутоните – power, volume up/down. Разположението на бутоните не предлага достатъчно лесен достъп до тях ако, например, таблета е положен върху маса. Функциите на бутоните volume up/down се променят в зависимост от ориентацията на таблета, което първоначално води до объркване.

На гърба на таблета в горната част се намира основната камера с резолюция от 5MP, обкръжена от метален ринг. Камерата е издадена над нивото на панела, което може при по-невнимателно използване да доведе до надраскване на стъклото.

В долния край на таблета по продължението му е разположен високоговорител. Тук отново можем да отбележим разположението за недостатък, тъй като ако устройството се постави да легне върху равна повърхност, качеството на звука е значително понижено поради заглушаване.

Процесор, операционна система и свързаност

Таблетът върви с версия на Android – 4.4.4 (Kitkat), като позволява и инсталиране на ъпдейт с “bug fixes and improvements”.

Acer-Iconia-Tab-8---nixanbal

Ъпдейтът на таблета не отнема много време, но пък и крайният резултат не е значителна промяна в системата - едно от така наречените подобрения е Split Screen, който може да бъде една изключителна удобна екстра за мултитаскинг, стига да поддържаше повече приложения.

Iconia Tab 8 работи с Intel® Atom™ 1,8 GHz четириядрен процесор, 1GB RAM памет и 16 GB флаш памет, от която близо 7 GB са заети от системните файлове.

Процесорът се представя добре със стандартните приложения като Chrome, YouTube, Gmail и Google Maps, но показва значителни забавяни и насичания при апликации, които дори не са сред най-тежките в Google Play Store. На няколко пъти таблетът блокираше напълно като всеки път се стигаше до reset, за да бъде включен отново. Оказа се, че това се получава всеки път когато таблета премине в sleep mode докато една определена игра е все още включена.

Acer Iconia Tab 8

Flappy Bird – една апликация, която не се отличава с тежки графики, беше практически невъзможна за игра поради постоянното насичане и забавянето между момента, в който е подаден сигнал към тъч скрийна и реакцията.

Таблетът върви с немалко предварително инсталирани програми, които не всички потребители биха открили потребни. За съжаление те не могат да бъдат деинсталирани, така че единствената опция, която остава е те да бъдат забранени.

Acer Touch WakeApp приложението позволява на потребителя да събужда таблета чрез докосване с 5 пръста или 2 палеца в долния край на дисплея – функция, щадяща Power бутона и на която за съжаление, обаче, все още не са изчистени всички проблеми (понякога таблетът се събужда дори и ако просто преминете с ръка по дължината на дисплея, а друг път не реагира на петте пръста, докато действието не се повтори поне 2-3 пъти).

IntelliSpin също е една от вградените функции на таблета, която лично на мен ми направи много добро впечатление, най-малкото защото не се налагаше всеки път като сменя ориентацията на устройството, когато е в легнало положение, да го повдигам, за да може и то да разбере.

Батерия

Батерията на Iconia Tab 8 е 3860 mAh. Животът на батерията при по-натоварено използване (игри, музика/филми, браузване в Интернет) е сравнително обичаен за този тип устройства – налага се, все пак, зареждане почти всяка вечер. При по-дълго използване се забелязва известно загряване на батерията, което е очаквано, но в сравнение с други смарт устройства е направо нищожно. За сметка на бързото падане на батерията, зареждането отнема доста време, поради което аз го зареждах предимно нощем, когато не изпитвах нуждата да проверявам през 5 минути колко се е заредила батерията.

Дисплей         

Acer-Iconia-Tab-8---nixanbal-01

Iconia Tab 8 е окомплектован 8“ WXGA дисплей с резолюция 1280x800, която за един по-малък размер на дисплея би била достатъчна, но в Iconia Tab 8 може да доведе до натоварване на очите при едно по-продължително използване. Дисплеят е изключително ярък (за някои потребители може дори да бъде прекалено ярък) и въпреки че не предлага функцията “Auto brightness”,на няколко пъти ми направи впечатление, че дори и да съм намалила яркостта до абсолютния позволен минимум и без сензор за околна среда, тя се променя сама.

Ъглите на виждане са сравнително големи, но при използване на слънце не помагат за по-добър изглед.

Acer Iconia Tab 8

Сензорният екран реагира бързо и точно, когато жестовете се в централната част на екрана, но при работа в крайните части на дисплея има още какво да се желае (понякога се налагаше да натисна back бутона два-три пъти преди той да изпълни командата).

Камера

Acer Iconia Tab 8 като повечето устройства от този клас разполага с 5MP задна камера (без светкавица) и 2МP предна камера. За съжаление и двете не се представят впечатляващо. Основната камера поддържа “panorama“ функция, която се работи сравнително добре, имайки предвид, че не прави една дълга снимка (както повечето устройства), а поредица от стандартни снимки, които след това се навръзват. Останах приятно изненадана, че дори и при такива условия, нямаше много изкривяване (най-много се забелязваше когато на снимката има сгради).

Acer-camera-2

Acer-camera

На дневна светлина в открити пространства снимките с основната камера могат да бъдат сравнително добри, но в закрити помещения без добра естествена светлина, снимките са изпълнени с шум.

Експеримент

Реших да проверя до каква степен е полезен micro HDMI изходът, който е нещо не особено често срещано сред таблетите от този клас. Останах приятно изненадана от качеството на картината, която се предава и бързата реакция. Бях се подготвила за лаг от няколко секунди при въвеждане на командата в таблета и отразяването ѝ на телевизора, но такова нещо нямаше. Все пак не го намирам особено удобно за игри, тъй като повечето изискват да гледаш самото устройство докато играеш. Въпреки това, ако искаш да гледаш филми/клипове/снимки, предварително качени на SD картата, то това е един много приятен начин.

Acer Iconia Tab 8

Заключение           

Acer Iconia Tab 8 е таблет, в който производителят е вложил повече усилия в дизайна, за да му придаде вид на устройство от висок клас, но не толкова и в това, което се намира под капака. Дори и така, обаче, от дизайна има какво още да се  желае. Бих препоръчала таблета на хора, които не възнамеряват да го използват за тежки игри, изискващи високи параметри – вместо това, устройството е подходящо за често пътуващи хора които имат нужда от развлечение (под формата на социални мрежи, книги) и лесен достъп до e-mail услуги.

5 НЕЩА за Logitech MX Master 3S

Вече година и половина използвам периферията от серията Master на Logitech, а след като тази пролет бяха обявени MX Mechanical…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer