НачалоНовиниРевю на Acer Iconia Tab 8 от Найден Киров

Ревю на Acer Iconia Tab 8 от Найден Киров

3447
Написана от  nixanbal 19 януари 2015
Ревю на Acer Iconia Tab 8 от Найден Киров

Продължаваме с поредицата ревюта на Acer Iconia Tab 8, чиито главни оценяващи сте вие - читателите на nixanbal.com. Време е за третия материал, чийто автор е Найден Киров, познат от Twitter като @posamkata

Има ли място в моето ежедневие..., много или малко са 249 лв. за 8 инча диагонал..., или какво да очаквам, когато сладостта от ниската цена премине и се сблъскам с реалността.

Таблет - доста често желана вещ от всички членове на семейството, но заслужава ли си най-евтината версия от реномиран производител?

Точно този въпрос си зададох, когато научих, че тестовата бройка ще бъде с най-слабите характеристики от този модел. Принципно съм от тъй наречените power user's и не обичам техника със слаби възможности. За мен бе огромно предизвикателство да направя ревю. Просто за устройствата от висок клас би ми било удоволствие да пиша колко е добро и т.н., но ACER ICONIA TAB 8 HD не е от този клас и по-надолу ще разберете защо мисля така.

Да започна с кутията и какво има вътре в нея. Доста често пропускан момент в ревютата, но важна част от първоначалните впечатления. В моята има само таблет, непотребни книжки и зарядно - нормално за тази цена, но оставя впечатление за нещо без претенции. Помня случай, когато на големия ми син му дадоха една голяма торба за Нова Година. Изважда детето от нея спортен екип, захвърля го и продължава да търси играчка. Е нямаше!

ревю на Acer Iconia Tab 8 от Найден Киров

В случая хващам за първи път в ръка моята играчка ACER ICONIA, бял модел с големи рамки около 8 инчовия екран, гърбът е алуминиев с пластмасови ленти в долния и горния край като сглобката между тези три части не предполага това да е модел от висок клас. Металът е хубав premium материал за мобилни устройства, но при този модел усещането е като за евтина пластмаса, даже проверих отново техническите данни на таблета. За да го включа, трябваше да го хвана с две ръце и с показалеца на дясната да натисна бутона. Още при хващането, стъклото до рамките потъна леко с неприятен шум(не се чупи, просто всеки път издава шум). Включването носи голямо забавление, защото цялото устройство издава странен звънтящ шум (явно моторчето за вибрация се опира в алуминиевия капак), няколко пъти си поиграх само да го включвам и изключвам (на другия ден започва да дразни, особено при игри). Включвам го и ... нова изненада, ДИСПЛЕЯТ има пиксели, гооолеми пиксели, най-големите които съм виждал, и освен това са бледички - явно недохранени, въпреки големият си размер. Екранът, дори и за тази цена, е под всякаква критика и си поддържам това мнение ( имаше коментар "ти си много разглезен от fullHD и 4K").

Нататък менюто е стандартно като при повечето Android устройства, ако сте ползвали такова няма да имате затруднения и с това. Хубавото в случая е, че Acer не са го променили много спрямо чистия софтуер на Google и версията е 4.4.4 KitKat. Допълнителните приложения, които всеки производител качва, тук са сведени до минимум. Има разни безполезни неща като отключване на екрана с петте пръста на ръката, или най-любимото ми - отключване на екрана с палците на двете ръце докато държите таблета и резултатът обикновено е падането му, ако преди това не сте го хванали здраво с дланите. Забавяне по менютата няма, или поне не е толкова дразнещо както при някои негови събратя от ниския китайски клас. Истинската "сила" на този таблет е в web браузването. Там таблетчето се държи като модел от висок клас, отваря страниците достатъчно бързо и ако не беше дисплея, даже щеше да е приятно. Главният "виновник" за тази бързина е процесорът.

ICONIA TAB идва с четириядрен процесор на Intel и 1gb RAM. Вградената памет при мен беше 16gb като от нея са свободни около 10gb, но има и слот за карта с памет(работещ). Има HDMI изход, но лично аз не го ползвах, защото не смятам този таблет за особено способна мултимедийна развлекателна станция. Разбира се, качих няколко тежки игри, за да го пробвам как се държи, разчитайки на вещото мнение на тестовият екип-моите две прекрасни момчета на 4 и 10г.

"Ами по-малък е, по удобен (имаме 10 инчов), звукът е по-слаб, но това е добре???, защото няма да дразня хората около мен, малко забива, ама тя fifa2014 е тежка" - Пресиан 10г. Нито дума за дисплея, бил OK?

По малкият четиригодишен младеж го хвана за 5мин и се премести на телефона без да коментира нищо!

В крайна сметка, софтуерът се държи както очаквах за устройство от нисък клас - тук там забива няколко пъти, имаше няколко непредвидени рестарта за тези 7 дни, когато беше в мен. Изненадата е, че това се случва въпреки името, четири ядрения процесор и слабата резолюция на дисплея.

ревю на Acer Iconia Tab 8 от Найден Киров

Има две камери, предна с 2mpx и задна 5mpx. Принципно камерите в таблетите са по-скоро да ги има като характеристики, снимките от задната камера стават горе-долу прилични при идеални атмосферни условия. В затворени помещения не е желателно да се опитвате, поне аз не постигнах дори и задоволителен резултат, въпреки приятния интерфейс на камера приложението. Предната камера става за селфи само, ако сте сигурни, че ще можете да си разпознаете силуета; за скайп или друго подобно приложение нещата не са по-различни (не сте забравили, че таблета има само WiFi нали?). Имаше и проблем със стартирането на задната камера. На няколко пъти показваше само зелен екран. 

Тук няма да споменавам капацитета и достатъчно е да знаете, че при нормално използване, без много игри, държи около 6 часа. Зарежда се напълно за около 3 часа.

Накратко - ACER ICONIA TAB 8 в тази си конфигурация за мен е безсмислена покупка, освен ако не искате да го подарите на тъщата. Слаб дисплей, лоша изработка, слаба батерия, слаби камери и най-важното - единственият начин за достъп се явява наличието в обхват на WiFi мрежа. Лично за мен представянето на този таблет ме изненада неприятно, тъй като аз уважавам ACER. Но за тези пари има доста таблети от по-реномирани китайски производители, с много по добри характеристики.

Накрая искам да благодаря на NIXANBAL.COM и ACER БЪЛГАРИЯ за предоставената възможност да бъда от "тъмната", но изключително интересна страна на технологичните журналисти.

5 НЕЩА за Logitech MX Master 3S

Вече година и половина използвам периферията от серията Master на Logitech, а след като тази пролет бяха обявени MX Mechanical…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer